Siyaset Gençler için işte maaş, hayatta özgürlük önemli

Gençler için işte maaş, hayatta özgürlük önemli

08.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Araştırmalara göre gençler, çalışmayı istedikleri kurumlarda maaşa, sosyal hayatta ise özgürlüklerine ve aileye önem veriyorlar.

Gençler için işte maaş, hayatta özgürlük önemli

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu, 18-30 yaş aralığındaki gençlerin kariyer hayatlarında hangi süreç ve deneyimlerden geçtiğini ortaya koyabilmek amacıyla “Gençlik ve Kariyer” konulu bir araştırma gerçekleştirdi. 1700 gençle yapılan anket çalışmasından öne çıkan sonuçlar şöyle:

Haberin Devamı

*Gençlerin yüzde 29’u eğitimi esnasında profesyonel kariyeri için staj yaptığını veya çalıştığını kaydederken, yüzde 61’i çalışmadığını belirtti.

*Yüzde 48’i okuduğu bölümün mesleğini direkt olarak, yüzde 22’si dolaylı olarak yaparken, yüzde 30’u stajda mesleğini yapamadığını ifade etti.

*Gençlerin yüzde 64’ü mezun olduktan sonra iş bulmakta zorlanmadığını, yüzde 36’sı ise zorluk çektiğini kaydetti.

Hedefleri kamu

*“Kariyerinizi kamuda mı, özel sektörde mi planlamak istersiniz?” sorusuna yüzde 57’si kamu, yüzde 34’ü özel sektör, yüzde 9’u fark etmez cevabını verirken, “Şu ana kadar kaç kez mülakata girdiniz?” sorusuna cevap olarak yüzde 69’u “10’dan az”, yüzde 31’i “10’dan fazla” dedi.

*Gençlerin çalışmayı istediği kurumlarda yüzde 38’i maaş, yüzde 21’i, pozisyon başlığı, yüzde 13’ü yan haklar, yüzde 11’i eğitim ve gelişim olanaklarına öncelik  verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Evliliğe sıcak bakıyorlar

Method Research Company tarafından Türkiye genelinde 14-29 yaş aralığında 1000 gençle de yüz yüze görüşmeyle “Gençlerin Algı ve Değerleri” başlıklı bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre Türkiye’de gençlerin üçte ikisi evliliğe sıcak bakarken ve en az iki çocuk sahibi olmak istiyor. Her dört gençten biri farklı etnik köken ve mezhebe sahip insanlarla evlenmeye karşı çıkmıyor. Gençlerin yüzde 86’sı ise çalışan kadına eşinin ev işlerinde destek olması gerektiğini düşünüyor.

Araştırma sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Method Research Company Genel Müdür Yardımcısı Esengül Berişah, gençlerin özgürlük ve aile kavramlarına paradan daha fazla önem verdiklerini belirtti.