Siyaset Gerginlik komisyona taşındı

Gerginlik komisyona taşındı

17.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti tarafından verilen geri çekilen maddelerin çıkarılmasını içeren önergeler TBMM İçişleri Komisyonu’nda tartışmaya neden oldu. Önerge gerekçelerine muhalefet tepki gösterdi

Gerginlik komisyona taşındı


TBMM İçişleri Komisyonu’nda, İç Güvenlik Paketi’nin 68, 69, 70. maddeleri üzerinde verilen önergeler görüşülerek, maddenin metinden çıkarılmasını öngören muhalefet ve Ak Partili milletvekillerinin önergeleri kabul edildi. Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş ve Mahir Ünal ile 4 milletvekilinin imzasıyla 12 Mart saat 23.05’te verilen ve geri çekilen maddelerin metinden çıkarılmasını içeren önergeler, komisyonda tartışmaya neden oldu. Önergede, şöyle denildi:
“Bir aydır gece gündüz çalışmalara devam ediliyor olmasına rağmen, muhalefet partilerinin Meclis teamüllerine aykırı olarak Genel Kurul çalışmalarını engellemek için İçtüzük hükümlerini istismarı sebebiyle, 132 maddelik tasarının ancak üç bölümünün bitirilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu çalışma düzeniyle Meclis’in tatile gireceği tarihe kadar sadece kalan iki bölümünün yasalaştırılması mümkün görülmektedir. Halbuki kamuoyunun yasalaşmasını beklediği pek çok düzenleme Parlamento’nun gündeminde beklemektedir.”
‘Alçak bir gerekçe’
Önergenin gerekçesine, CHP ve MHP’li üyeler tepki gösterdi. MHP’li Faruk Bal, “muhalefet tutumu nedeniyle görüşme imkanı kalmadığı” ifadesine işaret ederek, “Alçak bir gerekçedir” dedi.
Komisyon Başkanı Mehmet Ersoy’un “Ağır bir ifade...” demesine Bal, “AKP alacağını aldı, PKK ile mücadele diye kamuoyunu kandırdı. Polis partisinin ve devletinin tüm unsurlarını kabul ettirdi, şimdi vatandaşın nüfus, pasaport ve bir takım sorunlarıyla ilgili konular ortaya çıkınca muhalefeti Meclis teamüllerine aykırı olarak gürültü patırtı çıkarmak suçlamasıyla metinden çıkarmak istiyor”dedi.
Bal, konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığı’na dilekçe vereceklerini ifade ederek, Anayasa’ya aykırı olduğunu ve oylatılamayacağını savundu.,
‘Metinden çıkmalı’
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da önerge sahiplerinin gerekçeyi değiştirmesini istedi. Serindağ, “Siyasi partileri itibarsızlaştırmak bizi değil, kendilerini itibarsızlaştırır. Bu gerekçeden demokrasiyle sorunları olduğu anlamı çıkar. Metinden çıkmalı.” dedi.
CHP’li Ali Haydar Öner, muhalefetin direnme hakkını kullandığını belirterek, bunun istismar olarak nitelendirilmesinin çirkin olduğunu söyledi. Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Genel Kurul’daki görüşmelerde siyasi etiğe uygun olmayan önergeler gördüklerini, Meclis’e yakışmayan görüntüler oluştuğunu ifade etti. Şahin’in “İncinmiş olabilirsiniz, bunu farklı cümlelerle ifade etmeniz büyük talihsizliktir. Aynen sizlere iade ediyorum” demesine, Bal, “İadeli taahhütlü olarak iade ediyorum” karşılığını verdi.