Siyaset Germenin anlamı yok

Germenin anlamı yok

22.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk-Alman ilişkilerindeki gerginliğe ilişkin konuşan Başbakan Binali Yıldırım “İlişkilerin zarar görmesinin Almanya’ya da Türkiye’ye de yararı yok. Olayları daha fazla germenin anlamı yok” ifadelerini kullandı

Germenin  anlamı yok

Başbakan Binali Yıldırım, Büyükada tutuklamalarına ilişkin Almanya ile yaşanan gerilimi, “İlişkilerin zarar görmesinin Almanya’ya da Türkiye’ye de yararı yoktur. Olayları daha fazla germenin anlamı yok” sözleriyle değerlendirdi. Cuma namazını Mamak’ta Yeni Mamak Merkez Camii’nde kılan Yıldırım, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:
STRATEJİK ORTAĞIMIZ: (Almanya ile yaşanan gerilim) Almanya, Türkiye ile ezeli bir stratejik ortaktır. Birinci Dünya Savaşı’nda beraber olduk, aynı safta yer aldık. Onun öncesinde de Almanya-Osmanlı ilişkilerinin köklü geçmişi var. Hükümetimiz Almanya’yı, Avrupa’da stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor. Zaman zaman iç siyasetten kaynaklanan mülahazalarla ilişkilerde gerginleşme olabiliyor. Buradan çağrım teenni (acele etmemek) ile hareket etmektir. İlişkilerin zarar görmesinin Almanya’ya da Türkiye’ye de yararı yoktur. Aramızdaki en büyük anlaşmazlıkların başında Almanya’da FETÖ ve PKK’nın sempatizanlarının, mensuplarının geniş alan bulması ve ülkemiz aleyhine faaliyet sürdürmesidir. Gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz, uluslararası hukukun gereğidir. Ülkemizin hükümranlık haklarına zarar veren ve ülke aleyhine faaliyet gösterenlerin dostlarımız tarafından korunuyor görüntüsü oluşması Türk milletini derinden üzer. Almanya’da 3.5 milyon vatandaşımız var, onlar iki ülke arasındaki ilişkilerin teminatıdır, köprüdür. Olayları daha fazla germenin anlamı yok.
SAKİN VE TEENNİ İLE: Açıklamalarda, Türkiye’deki 68 Alman menşeli şirkete soruşturma başlatılmış deniyor. Bu külliyen yalandır, böyle bir şey yok. O şirketler Alman sahipli olmakla beraber Türk şirketidir. Kimisinin yarım asırdan beri geçmişi vardır. O şirketlerden birinin adını duyunca Alman olarak düşünmez, Türk şirketi olarak düşünür. Burada iş yapan yatırımcıları tedirginliğe itecek bu tür açıklamalardan uzak durulmalıdır. Araştırma, soruşturma yok. Almanya ne kadar güvenli ise Türkiye de o kadar güvenlidir. Kimse kendine güvenmesin. Terör herkesin kapısını çalabilir. Çaresi de birlikte beraber olarak terörün üzerine gitmektir. Terörle korkutmak değil. Terörle korkutup insanların sokağa çıkmasını engellerseniz teröre hizmet etmiş olursunuz. Alman yetkililere sesleniyorum daha sakin ve teenni ile hareket edelim. Meseleleri konuşarak görüşerek çözebileceğimize inanıyoruz.
İSLAM DÜNYASININ HASSASİYETİ: (Mescid-i Aksa krizi) Cumhurbaşkanımız, İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptı. Mescid-i Aksa’nın hiçbir şekilde Müslümanların erişimine kapatılamayacağını ifade ettik. İsrail tarafının söylediği; ‘biz yasak uygulamaktan yana değiliz sadece terör olayına meydan vermemek için emniyet tedbiri artırıldı’. Cemaati tek tek aramaya kalkarsanız orada ibadet yapmak zorlaşır. İslam dünyasının hassasiyeti had safhadadır. İsrail’e önerimiz uygulama yanlıştır. Terör üzerinden böylesine radikal bir tedbir almak Mescid-i Aksa’yı kapatmak veya kısıtlamak sorunun çözümüne katkı sağlamaz.

Askeri öğrenciler başvuramayacak

(OHAL komisyonuna askeri okuldan atılanların başvuramaması) Askeri okullarda okuyanların tamamını başka üniversitelere yerleştirdik. Askeri okullar yani kara, hava ve deniz harp okulu ile akademiler, buralara 15 Temmuz öncesi kayıtlı olan kimseyi almadık. Prensip kararıdır. Güvenlik amacıyla terörle mücadelede etkin sonuç almak amacıyla alınan karadır. Öğrencilerin hak kaybı söz konusu değildir. OHAL komisyonuna gelecek bir mesele de değildir.

‘Gönül alma’ kahvaltısı

Aylardır beklenen ve nihayet 19 Temmuz’da gerçekleştirilen kabine revizyonuyla, altı isim koltuğuna veda etti. Başbakan Binali Yıldırım, revizyonla kabine dışı bıraktığı eski bakanlarıyla dün sabah kahvaltıda bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, “gönül alma” niteliğindeki kahvaltıda Yıldırım, eski bakanlarına çalışmaları için teşekkür etti, bunun bir nöbet değişimi olduğunu vurguladı.