Siyaset ‘Gezi’ gerilimi

‘Gezi’ gerilimi

04.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçiş leri Bakanı Ala’nın çözüm sürecinde PKK’lıların yurtdışına çıkışlarının “Gezi olayları” başladığında durduğunu, Gezi olaylarının göbeğinde de Kılıçdaroğlu’nun olduğunu söylemesi Genel Kurul’da sert tartışmalara yol açtı

‘Gezi’ gerilimi

İçişleri, Sağlık, Kültür ve Turizm bakanlıklarının 2016 bütçelerinin görüşüldüğü Genel Kurul’da Ak Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında, “Gezi” gerilimi yaşandı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala çözüm sürecine değinerek “Bütün görüşmelerimizde de iki tane temel şeyimiz vardır bizim, kiminle ne görüşüyor olursak olalım: Teröristler, terör silahı bırakacak, üzerine betonu gömecek, Türkiye’de çözümünü üretecek, demokrasimiz gelişecek, kalkınmamız gelişecek. 8 Mayıs 2013 geri çekilme başladı mı? Başladı. Ne zaman durdu? Gezi olayları başladığında durdu. Şimdi, bana diyorsunuz ki: ‘söylemeyin’. Gezi olaylarının göbeğinde kim vardı? Sizin Genel Başkanınız, ‘ben Taksim’e çıkacağım’ dedi, çıktı da. Yani Gezi olaylarından sonra durdu” dedi.

Ala konuşurken araya giren CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Her şeyi CHP yaptı yani öyle mi? Yani, ‘Çözüm sürecini CHP bitirdi’ demeye getiriyorsunuz” dedi. Gök, “Yazıklar olsun size. Türkiye’yi böyle mi yöneteceksiniz?” diye sordu. Ala, “Beyefendi, Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanı olarak söylüyorum, Gezi olayları başladı, çekilme durdu” dedi. Gök, “Yazıklar olsun size” diye bağırarak tepkisini sürdürürken Ala, “Gezi olayları durdurmuştur, bu kadar. Daha ayrıntısını da verebilirim. Bunu da yeni duyuyorsanız size yazıklar olsun” dedi. Ala’nın sözlerini Ak Partili vekiller alkışlarken, CHP’li vekiller tepki gösterdi. Bahçekapılı, gerilim üzerine birleşime ikinci kez ara verdi.

‘Haddiniz değil’

Aranın ardından kürsüye gelen Gök, şöyle konuştu: “Neymiş? Çözüm sürecinde PKK çekilmek üzereyken silahları bırakmamış, meğer o zaman Gezi olayları varmış, başında da Genel Başkanımız bulunuyormuş, Gezi olaylarından sonra PKK silah bırakmaktan vazgeçmiş ve terör bundan dolayı azmış. İçişleri Bakanı, bu sözlerinizi düzelteceksiniz. Cumhuriyet Halk Partisi’ne bu sözleri söylemek sizin haddiniz değildir. Siz eğer bu kafayla İçişleri Bakanlığı yapmaya devam ederseniz Türkiye’nin kafasını her zaman duvarlara toslatırsınız. Şunu bilin ki siz daha Gezi’nin hesabını veremediniz. Daha siz Ethem Sarısülük’ün, Ali İsmail Korkmaz’ın, Abdullah Cömert’in, Berkin Elvan’ın, Mehmet Ayvalıtaş’ın, Medeni Yıldırım’ın ve diğerlerinin hesabını veremediniz. Onların kanları yerde kaldı. O kanların da hesabını soracağız. Türkiye’yi PKK terörüne teslim ettiniz diye, onun da hesabını soracağız. CHP’yi ağzınıza alamazsınız. Siz kimsiniz? Haddini bil, haddini. Ülkeyi kan gölüne döndürdünüz.”

Hükümet sırasında oturan Ala, Gök’e, “Sen kimsin? Kimsin sen? Yuh olsun sana” diye bağırdı. Oturduğu sıradan tepki gösteren Çam, “8 ay önce sen müsteşardın, devlet memuruydun, devlet memuru. Sen haddini bileceksin” dedi.

Yumruklar havada kaldı

Gök ve Çam’ın sözlerine Ak Partili vekiller sert tepki verdi. Gerilen ortam üzerine Ak Partili ve CHP’li vekiller birbirlerinin üzerine yürüdü. Vekiller arasında itiş kakış yaşandı. Bahçekapılı, tartışmanın kavgaya dönüşmemesi için birleşime üçüncü kez ara verdi.