Siyaset ‘Gölge komisyon oluşturuyoruz’

‘Gölge komisyon oluşturuyoruz’

28.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na alternatif komisyon oluşturan CHP çalıştay düzenledi. Çalıştay bugün başlıyor.

‘Gölge komisyon oluşturuyoruz’

 

BAHAR ATAKAN Ankara - TBMM’de partilerin ortak uzlaşısıyla kurulan ancak geçen hafta CHP ve İYİ Parti’nin çekildiği Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na alternatif “gölge komisyon” oluşturuldu. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, “CHP olarak bu komisyonun gerçekten olması gereken işlevini yerine getirmek için bir gölge komisyon oluşturuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rapor açıklanacak

Edinilen bilgiye göre; CHP, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükten kalkacağı 1 Temmuz öncesinde komisyona davet ettiği bilim insanları ve kuruluşlarla birlikte çalıştay düzenleme kararı aldı. Bugün düzenlenecek çalıştayın ardından ana çerçevesi İstanbul Sözleşmesi olan bildiri açıklanacak. Çalıştaya aralarında komisyona tepkilerini dile getiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın da olduğu kuruluşlar katılacak. CHP, kadın dernekleri ve akademisyenlerle de toplantılar gerçekleştirecek. Toplantıların sonunda kadına yönelik şiddetin sebepleri ve çözüm önerilerine ilişkin rapor açıklanacak. Taşcıer, gölge komisyon ile bugün yapılacak çalıştaya ilişkin şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Bildiri yayınlanacak

“Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılması Komisyonu’ndan karşılaştığımız tutum, müzakere ortamının oluşmaması ve iktidar tarafından davet edilenlerin suçu teşvik edici skandal açıklamaları nedeniyle çekilme kararı almıştık. Bu komisyonun İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme rezaletini meşrulaştırmak ve kadınların kazanılmış haklarından geriye gidişe neden olacak önerilerde bulunmak dışında bir işlevi yok.

Biz CHP olarak bu komisyonun gerçekten olması gereken işlevini yerine getirmek için bir gölge komisyon oluşturuyoruz. Komisyona davet ettiğimiz bilim insanları ve sivil toplum örgütleriyle kapsamlı bir rapor da oluşturacağız. İlk olarak ise 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme öncesi, düzenleyeceğimiz çalıştay sonucunda bir bildiri yayınlayacağız.”

‘Biz de komisyona katılmayacağız’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün komisyon davetini geri çevirmesinin ardından Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci Uğurman da komisyona katılmayacaklarını açıkladı.