Siyaset Gözler Obama’da

Gözler Obama’da

11.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD tehdidi ve Suriye, Irak, Ukrayna’daki gelişmelerin ele alındığı toplantıda, IŞİD’e karşı alınacak tavır konusunda Obama’nın açıklamalarının beklenmesi kararlaştırıldı

Gözler Obama’da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, göreve geldikten sonra çözüm süreci için geliştirdiği yeni modelin ardından ulusal güvenlik toplantıları için de yeni bir model geliştirdi. Davutoğlu, “çözüm süreci mekanizması”nın ardından, “ulusal güvenlik mekanizması”nı da dün devreye soktu. Her iki mekenizma da 15 günde bir toplantı yapacak. Dünkü ilk toplantıda IŞİD tehdidi, Suriye, Irak ve Ukrayna’daki gelişmeler ele alındı. IŞİD konusunda tüm seçenekler masaya yatırılırken, Türkiye’nin gelişmeler karşısında alacağı tutumun, ABD Başkanı Obama’nın açıklamalarından sonra netleştirilmesi benimsendi.
Başbakanlık görevine gelmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda çözüm sürecine ilişkin yeni bir modele giden Davutoğlu, ulusal güvenlikte de yeni bir modeli hayata geçirme kararı verdi.

İkinci “mekanizma”
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre sorunları çözerken, “kategorize etme” yöntemini sık sık kullanan Davutoğlu, “çözüm süreci mekanizması”nın ardından, “ulusal güvenlik mekanizması”nı da dün hayata geçirdi. Her iki mekanizma da birbiriyle bağlantılı olacak ve 15 günde bir “Çözüm süreci” 15 günde bir de “ulusal güvenlik” toplantıları yapılacak. Her iki toplantıya da Davutoğlu başkanlık edecek ve böylece tüm süreçleri kontrol altına almış olacak. İki mekanizma birbirinden farklı işleyecek ancak konular ortaklaştığı için paralel değerlendirmeler yapılacak.

3 saatlik toplantı
“Ulusal güvenlik” konulu Başbakanlık Merkez Bina’daki dünkü ilk toplantı, yaklaşık 3 saat sürdü. Davutoğlu başkanlığındaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulisi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı. “Çözüm süreci mekanizması” toplantıları içinde de Başbakan yardımcıları Arınç, Yalçın Akdoğan, Ali Babacan ve Numan Kurtulmuş ile İçişleri Bakanı Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Başbakanlık Müsteşarı Fatih Kasırga ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Başbakanlık Başdanışmanı Ali Sarıkaya yer almıştı. Başbakan Davutoğlu’nun yanı sıra Arınç, Ala, Kasırga ve Fidan her iki toplantıya da katılan isimler oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da her iki toplantıya katılacağı, ancak yapılan her iki toplantıya da yurtdışında olması nedeniyle katılamadığı bildirildi.

Gözler Obama’da
Toplantıda ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün sabaha karşı yapacağı IŞİD ile mücadeleye ilişkin stratejinin de ne olacağı ele alınırken bu konuda bir karar alınmadığı, açıklamanın ardından yeni bir değerlendirme yapılacağı öğrenildi.
Buna karşılık sınır güvenliği, IŞİD’in elindeki 49 rehinenin durumu ve ABD’nin kurduğu koalisyonun olası bir askeri müdahalesinden nasıl etkilenecekleri gibi konularda da planların yapıldığı, ABD’nin açıklamasından sonra bu planların netleştirileceği bildirildi.

Haberin Devamı

IŞİD ana gündem

Ulusal güvenlik toplantısında ana gündeminde IŞİD tehdidi, IŞİD tehdidinden kaçan Ezidilerin Türkiye’ye yoğun göçü, Suriye, Irak, Ukrayna’daki gelişmeler ile tüm iç ve dış tehditler değerlendirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ile de görüşmeler yapan ABD Savunma Bakanı Hagel’in Türkiye’deki temasları da toplantıda masaya yatırıldı.