Siyaset GÖZLER TBMM YÖNETİMİNDE

GÖZLER TBMM YÖNETİMİNDE

21.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni dönem TBMM yönetimi için Ak Parti’de revizyon, CHP’de yarış MHP grubunda ise ‘aynen devam’ tavrı var

GÖZLER TBMM YÖNETİMİNDE

Seçimin ardından iktidar ve muhalefet partilerinde gözler, TBMM yönetimine çevrildi. 4 başkanvekilliği ve grup başkanvekillikleri için partilerde meraklı bekleyiş hakim. Ak Parti’de Meclis Grup Yönetimi için Bakanlar Kurulu’yla paralel doğrultuda revizyona gidilmesi beklenirken, CHP’de birçok isim yarışacak. Değişimin en az olacağı parti ise MHP.

Koltuk sayısı 17’ye çıkacak
TBMM’deki yemin töreninin ardından oluşturulacak Meclis Başkanlık Divanı da BDP’lilerin 33 kişiyle grup kurmaları halinde buna göre şekillenecek. Öncelikle Meclis’in TBMM Başkanı hariç 16 olan kırmızı plakalı koltuk sayısının 17’ye çıkarılması bekleniyor.
Meclis Başkanlık Divanı 23. Dönem’de olduğu gibi 16 kişiden oluşursa Ak Parti 10, CHP 4, MHP 1, BDP 1 kişiyle temsil edilecek. Sayı 17 olarak belirlenirse 10 Ak Parti, 4 CHP, 2 MHP, 1 BDP olarak şekillenecek. MHP, başkanvekilliği ve katip üyelik alacak. BDP’ye ise idare amirliği ya da katip üyelik verilecek. CHP ise başkanvekilliği yanında, idare amirliği ve 2 katip üyelik alacak. Yetkililer, “Bu siyasi karar olacak. İlk toplantıda bu karar verilir” dedi.

Ak Parti’de bakanlık faktörü
Ak Parti’de TBMM yönetimi, Bakanlar Kurulu’yla paralel olarak şekillenecek. Bakanlık beklentisi olanlar istedikleri olmayınca TBMM yönetiminde görevlendirilecek. Ak Parti’de Meclis Başkanvekilliği’ne bir kadın oturtmak istiyor. Bu çerçevede Halide İncekara’nın bu koltuğa oturabileceği ifade edilirken, Nevzat Pakdil’in de Meclis Başkanvekili olabileceği kaydediliyor. Grup Başkanvekilliği için Mustafa Elitaş ve Ayşenur Bahçekapılı’nın yerlerini koruması; Bekir Bozdağ ve Nurettin Canikli’nin bakanlığa kaydırılması, Salih Kapusuz’un ise grup başkanvekilliğine getirilmesi bekleniyor. Grup Başkanvekili Suat Kılıç’ın da bakanlığa kaydırılmaması halinde yerini koruyacağı belirtiliyor. Ak Parti’de anayasa için kurulacak uzlaşma komisyon başkanlığı için ise Köksal Toptan’ın adı geçiyor.

CHP’de talip çok
CHP’de ise Meclis Başkanvekilliği ve grup başkanvekilliği için adeta yarış yaşanacak. Meclis Başkanvekilliği için geçmişte bu görevi yapan Güldal Mumcu’nun yanı sıra Gülsün Bilgehan Toker, Adnan Keskin, Oktay Ekşi ve Kamer Genç’in isimleri geçiyor. Grup başkanvekillikleri için de geçtiğimiz dönem bu görevi yapan Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce’nin dışında, Emine Ülker Tarhan, Adnan Keskin, İsa Gök gibi isimler öne çıkıyor. 4 Divan Katipliği koltuğu için de Engin Altay başta olmak üzere birçok isim sırada.

Şandır ve Vural
MHP ise 23. Dönem’deki Meclis yönetimiyle devam etmeyi planlıyor. Meral Akşener’in yeniden Meclis Başkanvekili olabileceği vurgulanırken, Bahçeli’nin grup başkanvekilliklerine Mehmet Şandır ve Oktay Vural’ı yeniden getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Ailece rozet taktılar
TBMM’de milletvekilleri kayıt yapmayı sürdürürken, birçoğunun eşleri ve çocuklarıyla gelmeleri dikkati çekti. Ailece rozet takanlar arasında en dikkat çekici olanı CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve ailesi oldu. Nazlıaka, 3 yaşındaki oğlu Demir ve 11 yaşındaki oğlu Berke ile kayıt yaptırmaya geldi. Ailesiyle birlikte basının ilgi odağı olan Nazlıaka’nın rozetini viyolonsel sanatçısı ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi olan eşi İzzet Nazlıaka taktı. Minik Demir’in kayıt işlemleri boyunca annesinin kucağından inmemesi ve hiç elini bırakmaması dikkatlerden kaçmadı.
Fotoğraf: MUSTAFA İSTEMİ