Siyaset ‘Güçler ayrılığı yok edilmiyor’

‘Güçler ayrılığı yok edilmiyor’

03.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ‘İslamist terör’ sözünü kullanması nedeniyle tepki gösterdi. Erdoğan ‘Bunu lütfen kullanmayalım’ diye konuştu›› Erdoğan, Türkiye’deki anayasa değişikliği sürecine ilişkin muhalefetin “Güçlerin dağılımının zarar göreceği” yönünde endişeleri olduğunun hatırlatılması üzerine ‘En ufak hakikat yok’ dedi

‘Güçler ayrılığı  yok edilmiyor’

Almanya ile Türkiye arasındaki yükselen tansiyonu düşürmek ve mülteci sorunu başta olmak üzere bir dizi konuyu ele almak için Ankara’ya çalışma ziyareti yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ilk durağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi oldu.
Erdoğan ile Merkel kabulde, ikili görüşmenin yanı sıra heyetlerarası görüşmelerde de bulundu. Erdoğan ile Merkel, görüşmelerin ardından birlikte kameraların karşısına geçti. Erdoğan, sözlerine “Sayın Şansölye’yi başkentimizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum” diyerek başladı.
Mülteci sorunu
Görüşmede bölgesel konuları ve ağırlıklı olarak Suriye ve Irak’taki gelişmeleri ele aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi: “Suriye’de ne gibi adımlar bundan sonraki süreçte atabiliriz, bunları konuştuk. Mülteci sorununu ele alma imkânımız oldu, bunları ayrıca konuştuk. Tabii terörle mücadelede birlikte neler yapabiliriz, bunları da yine konuşma imkânımız oldu. Özellikle de bu konudaki kararlılığımız zaten Türkiye olarak bellidir, buradan taviz vermemiz mümkün değil. Ama uluslararası terörizmle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, burada uluslararası bir dayanışmanın ve mutabakatın olması kesinlikle söz konusudur. Kaldı ki şu anda Almanya, 3 milyona yakın soydaşımızın yaşadığı bir ülke. Bizim dayanışmamız çok büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmayla özellike bölgedeki terörizme, iki NATO ülkesi olmak hasebiyle de koalisyon güçleri içerisindeki Almanya’nın burada bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmamızı, gerek buralarda gerek Ukrayna’da yine bugüne kadar nasıl örneğini verdiysek, bundan sonraki süreçte de vererek devam ettirmemizin gereğine inanıyorum.”
Erdoğan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir Alman gazetecinin, Türkiye’deki anayasa değişikliği sürecine ilişkin muhalefetin “Güçlerin dağılımının zarar göreceği” yönünde endişeleri olduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, “Bir defa muhalefetin özellikle güçler ayrılığıyla alakalı ileri sürmüş olduğu tezi, şu anda yapılmakta olan başkanlık sistemine yönelik veya cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik ki bugün yarın Parlamento’dan bu metin bana ulaşacak, ama ben tartışmalardan hareketle bunu söylüyorum, en ufak bir hakikat dahi yok” diye konuştu.
‘Herkes uymalı’
Erdoğan, yasama, yeni sistemde yürütme ve yargının yine olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların ‘yok edilmesi’ diye bir şey söz konusu değil. Burada bütün mesele şudur. Bir defa yürütmenin çok daha seri çalışmasını sağlayacak imkânlar verilmiş. Yasama organının çok daha seri karar alma imkânına kavuşmasının yolları aynı şekilde açılmış. Tabii ki yargı aynı şekilde yine burada varlığını koruyor, o da işlevini aynı şekilde sürdürecektir. Muhalefetin, şu anda bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey söz konusu değildir. Yapılan müzakereler neticesinde de biliyorsunuz, TC parlamentosu, referandumla ilgili kararını verdi. Şimdi de nihai kararı verecek olan yer millettir. Millet nasıl bir karar verirse, buna herkes de uymak durumundadır. Şu anda kampanya süreci başlayacaktır. Bu kampanya ile birlikte de öyle zannediyorumki nisan ayında sandık milletin önüne gelecektir. Nihai karar merci de orasıdır.”

‘15 Temmuz’dan sonraki ilk ziyaretim’

Merkel “Bu, benim darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Bu olayı da ele aldık. Terörle mücadele konusunun çok önemli olduğunu, darbe teşebbüsüne neden olanların cezalandırılması gerektiğini fakat aynı zamanda suçun bireysel olarak tespit edilmesi gerektiğini ifade ettim. Bu darbe teşebbüsüne Türk halkının demokrasi ve demokratik ilkeler için nasıl kendini ortaya koyduğunu gördük. Bu önemli süreçte ifade özgürlüğüne saygı duyulmasının çok önemli olduğunu ifade ettim. Basın ve medya özgürlüğüne de işaret ettim. Alman gazetecileri için de akreditasyonlarını almalarının çok önemli olduğunu belirttim. Bu konularda endişelerimiz olduğunu ifade ettim” diye konuştu. Merkel, görüşmelerde iki ülke arasındaki tartışmalı konuların açıksözlülük içinde ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul etti.