Siyaset ‘Güneydoğu’ya yine savaş gölgesi düştü’

‘Güneydoğu’ya yine savaş gölgesi düştü’

26.06.2010 - 00:43 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü İngiliz dergisi The Economist Diyarbakır’dan yazdığı “Bloke olmuş açılım” başlıklı haberinde hükümet ve PKK arasındaki ilişkileri değerlendirdi

‘Güneydoğu’ya yine savaş gölgesi düştü’

Derginin yer verdiği ifadelerden bazıları:
- F16’lar silahlı personel sniper’ların korumasında cephane taşıyor. Türkiye’nin çoğunluklu Kürtler’in yaşadığı güneydoğusuna yine savaşın gölgesi düştü.

PKK çıtayı yükseltir
Carnegie Endowement for International Peace düşünce kuruluşundan Henri Barkey “İlk kez PKK’nin savaşı güneydoğunun dışına taşıma riski var” diyor.
- AKP açılımın devrilmesi ile ilgili PKK’yı suçluyor. PKK ve BDP ise aynı firkirde değil. Nisan 2009’da ateşkes ilan ettikleri halde ordunun saldırmaya devam ettiğini söylüyorlar. BDP’nin Diyarbakır kırsalındaki yetkililerinden Nijad Yaruk, “Bir PKK’lının cenazesine katılmadığım tek gün geçmedi” diyor. Geçen yıl 1500 Kürt aktivist ve politikacının tutuklanmasının açılımın yalan olduğunu kanıt olarak gösteriyor.
- Batman Valisi Ahmet Turhan, AKP döneminde atanan ve Kürtler arasında güven kazanan isimlerden... Valilikte telefon hattını arayanlara Kürtçe yanıt veriliyor. Onun yönetiminde yollar, okullar yapıldı. Zaten AKP’nin 2007 seçimlerindeki güneydoğu başarısını da bu tip girişimler getirdi. PKK ise hükümetin Kürtler arasındaki popüleritesini azaltmak istiyor.
- Erdoğan bu hafta reformlara devam etme sözü verdi. Ancak ölü sayısı artarken ve gelecek yılın seçimleri yaklaşırken Erdoğan’ın milliyetçileri daha da huzursuz etmesi pek ihtimal dahilinde değil.
Devam etse bile PKK çıtayı yükseltecektir. Çünkü PKK çözümün bir parçası olmak istiyor. O zamana kadar da şiddetin durması pek olası değil.