Siyaset Güvenlik kamerası görüntüsü paylaşanlara soruşturma

Güvenlik kamerası görüntüsü paylaşanlara soruşturma

02.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanlığı, delil veya kişisel veri niteliğindeki güvenlik kamerası görüntülerinin basın ve sosyal medyadan paylaşılmasının önüne geçmek için genelge yayımladı.

Güvenlik kamerası görüntüsü paylaşanlara soruşturma

Genelgeye göre, suç ile mücadele için güvenlik kameralarıyla elde edilen görüntüleri basınla ve sosyal medyada paylaşanlar hakkında adli ve idari soruşturmalar başlatılacak.

Haberin Devamı

TCK’ya göre suç

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgede, güvenlik kameralarıyla kayıt altına alınan, delil veya kişisel veri niteliği taşıyan görüntülerin yayımlanmasının soruşturmanın gizliliğini, suç ve suçlularla mücadeleyi, temel hak ve özgürlükleri, özel hayatın gizliliğini ve kamu düzenini olumsuz etkilediğine, bu görüntülerin yayınlanmasının 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında suç niteliğinde olduğu vurgulandı.

Muhafaza görevi

Genelgede, güvenlik kameralarınca kayıt altına alınan görüntülerin yetkisiz kişiler tarafından elde edilmesi, kullanılması ve ifşasını önlemenin, bunları kayıt altına alan kişi, kamu görevlisi, kamu, özel sektör, apartman, site yöneticileri ve esnafın sorumluluğunda olduğu anımsatıldı. Genelgede bakanlığa bağlı kolluk birimlerinin de suç ve suçlularla mücadele faaliyetleri kapsamında müdahale ettikleri olaylara ilişkin elde ettikleri görüntüleri ilgili mevzuatla düzenlenen kurallar çerçevesinde muhafaza etme ve adli ya da idari mercilere iletme yükümlülüklerinin bulunduğu hatırlatıldı. l AA