Siyaset Güvenlik konferansında S-400 mesajları: Herkes güvende olmadan kimse güvende olmayacak

Güvenlik konferansında S-400 mesajları: Herkes güvende olmadan kimse güvende olmayacak

30.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul Güvenlik Konferansı’nda konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin güvenlik endişelerine dikkat çekerek, “Hepimiz güvende olana kadar, hiç kimse güvende olamayacak” dedi. Konuşmacı Almanya Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da, S-400’den endişe duyduklarını belirtti. Kalın ise, “S-400 alma kararını bir gecede vermedik” yanıtını verdi.

Güvenlik konferansında S-400 mesajları: Herkes güvende olmadan kimse güvende olmayacak

Güvenlik konferansında S-400 mesajları: Herkes güvende olmadan kimse güvende olmayacak
Başkent Üniversitesi ve Konrad Adenauer Stiftung iş birliği ile bu yıl 12’ncisi düzenlenen İstanbul Güvenlik Konferansı dün Beşiktaş Conrad Bosphorus Otel’de yapıldı. 18 ülkeden çok sayıda katılımcının temsilci gönderdiği konferansta Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı, eski Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Alman CDU Dış Politika Sözcüsü Federal Milletvekili Dr. Jürgen Hardt, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkent Üniversitesi Rektörü Ali Haberal, birlikte barış ve huzur içerisinde yaşanabilir bir dünyada güvenlik konseptinin önemine değindi.

Haberin Devamı

‘Batı’da kalın’

Haberal’ın konuşmasından sonra sözü alan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Erdmann, “Türkiye’nin S-400 savunma sistemi olarak Rusya’dan almayı planladığı sistemden büyük endişe duyuyoruz. Türkiye’nin Batı ittifakı içerisinde kalmasını istiyoruz. Bizim açımızdan Türkiye AB ailesindedir” ifadelerini kullandı.

Küresel hale gelen güvensizlik ortamından çıkabilmek için küresel bir cevap verilmesi gerektiğini belirten Kalın, “Türkiye uzun yıllardır güvenlik problemleriyle mücadele ediyor. Türkiye’nin güvenlik endişelerinin mutlaka konuşulması ve tartışılması gerekiyor. Acil durumlarda müttefiklerimiz ve paydaşlarımız için nasıl yardıma koştuysak biz de yardıma bekliyoruz. Türkiye’nin güvenlik çekinceleri söz konusu olduğunda Avrupa kadar duyarlı olunmuyor. Terörizm sadece batı hedeflerini hedef aldığında küresel bir sorun olmamalı. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende olamayacak” diye konuştu.
Kalın sözlerine şöyle devam etti: “Son 10-11 senedir Türkiye olarak Patriot hava savunma sistemini satın almaya çalıştık. Çok sayıda toplantı yaptık, oturumlar düzenledik, ama müsait ortam oluşmadı. 2015-2016 yıllarında savaşın çetin geçtiği sırada müttefiklerimiz bölgeden Patriot’larını çekti. Suriye savaşının tam ortasında helikopterlerimizi uçaklarımızı kaybettik. Biz, müttefiklerimizden istediğimiz ortaklığı ve yardımı alamıyorduk. S-400 alma kararını bir gecede vermedik.”

Haberin Devamı

‘Tek kişilik tango’

Batı’nın maalesef Türkiye’nin güvenlik endişeleri ciddiye almadığını kaydeden Kalın, “Bu nedene S-400’ü almaya karar verdik... Türkiye, Batı güvenlik mimarisinin bir parçasıdır. NATO üyesiyiz ve AB’ye tam üyelik için başvurumuzu yaptık. Fakat iki kişi lazım dans edebilmek için. Tek kişi, tek başına tango yapamaz. Türkiye’nin tek başına her şeyi yapmasını beklemeyin. Böyle bir güvensizlik çağında herkes birbirini, Türkiye’nin güvenlik çekincelerini anlamak zorunda” dedi.

Yazarlar