Siyaset Hacıbektaş’ta birlik mesajları

Hacıbektaş’ta birlik mesajları

15.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Kurtulmuş konuşmasında “Horasan erenlerinin, Anadolu erenlerinin, Anadolu irfan mektebi olarak asırlardır yaşattığı, temelinde sevgi, barış olan anlayışı yeniden inşa ve ihya etmek mecburiyetindeyiz” dedi...›› CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da ülkenin birliğe, beraber olmaya, kardeşliğe, huzura ihtiyacı olduğunu belirterek, törendeki konuşmasında bunu dillendirdiği için Bakan Kurtulmuş’a teşekkür etti...

Hacıbektaş’ta birlik mesajları

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 54’üncü Ulusal, 28’inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ektinlikleri’ne katıldı. Törene İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taherian Fard, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.
Törende konuşan Bakan Kurtulmuş, İslam coğrafyasının ve yakın coğrafyanın neredeyse tamamında birtakım çalkantılar, kavgalar, gürültüler, cinayetler yaşandığına dikkati çekti. “Tabiri caizse, bir asır önce konulan emperyal proje, bir asır sonra bütün teferruatıyla uygulanmaya çalışılıyor” diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:
‘Bu güzel yolu diriltelim’
“Bu coğrafyanın insanları bir taraftan etnik kökenlerindeki farklılıklar, diğer taraftan mezhep ve meşrep farklılıkları dolayısıyla birbirlerine düşman edilmeye çalışılıyor. İşte sevgili canlar, bu güzel ülkenin, bu büyük medeniyetin çocukları olarak hepimize tarihi bir sorumluluk düşüyor. Horasan erenlerinin, Anadolu erenlerinin, Anadolu irfan mektebi olarak asırlardır yaşattığı, Hacı Bektaş Velilerin, Hacı Bayram Velilerin, Yunus Emrelerin, Mevlanaların, Taptuk Emrelerin her birisinin toplumun genlerine bir gergef gibi işlediği bu irfan medeniyetini, bu güzel yolu yeniden diriltmek mecburiyetindeyiz. Temelinde sevgi, barış olan, insanları Yaradan’ın emaneti olarak gören bir büyük anlayışı yeniden inşa ve ihya etmek mecburiyetindeyiz.”
‘İncinsen de incitme’
Bu yolun Ehlibeyt’in, Hazreti Ali’nin, Hazreti Hüseyin’in bağlılarının gösterdiği yol olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Mevlana’nın, Hacı Bektaş Veli’nin, Hoca Ahmet Yesevi’nin, Şahi Nakşibendi’nin, Abdülkadir Geylani’nin yoludur.’ İncinsen de incitme’ diyebilecek bir erdemli yoldur. Bu yol birliği, beraberliği, kardeşliği çoğaltan bir yoldur. Bu yola her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bölmek kolay bütünlemek zordur, ufalamak kolay ulamak zordur, zulüm kolay adalet zordur, adalete aşık olmak zordur. Haksızlık kolay, hakkı yememek, haklı olanların elinden tutup kaldırmak zordur. Bu irfana ve gönül zenginliğine sahip olduğumuz zaman dünyanın en büyük en medeni toplumlarından birisi olduk” ifadelerini kullandı.
‘Bir olalım, diri olalım’
Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şimdi dünyanın size çok ihtiyacı var. Bu Anadolu irfanına, Anadolu İslam’ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep ve meşrep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere ‘dur’ diyeceğiz. Bizim yolumuz, irfan mektebinin yoludur. Bizim mektebimiz, Hacı Bektaşların mektebidir. Bizim yolumuz, toplumun en güçsüzü olsa da hakkının alınıp teslim edildiği adalet yoludur. Bu yoldan ayrılmayacağız ve yeniden inşa edeceğiz. Bir olacak, iri olacak, diri olacak ve hep beraber güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.”

‘Barışı, sevgiyi ve iyiliği Anadolu topraklarına ekti’

Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada, birliğe, beraber olmaya, kardeşliğe, huzura ihtiyaçları olduğunu belirterek, törendeki konuşmasında bunu dillendirdiği için Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş’a teşekkür etti. Hacı Bektaş Veli’nin Horasan ocağının ahlak ve adalet geleneğinin Anadolu’da sürmesine hizmet eden büyük bir düşünür, Anadolu ereni olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu Müslümanlığının sağlam, ahlaki ve felsefi temellerini oluşturan insan sevgisi, tolerans ve çoğulculuk gibi kavramların kalıcılaşmasına önemli katkılar yaptığına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Hacı Bektaş Veli, insan ve dünya anlayışını şu düşünsel ilkeler üzerine kurmuştur; ‘Kişi akıl ile yükselir bilgi ile büyür, hukuk beylikten üstündür, akıllı insan geleceği hazırlar, doğruluk ve adalet benim öz yapımdır, doğru eğrilmez, yöneticinin gönlü ve eli dürüst olmalıdır, insanlık doğruluktur.’ Bu ilkeler Yusuf Has Hacip tarafından yazılan Kutadgu Bilig adlı eserde yer almıştır. Kutadgu Bilig’de yer alan bu ilkeler aynı zamanda Hacı Bektaş Veli’nin de temel ilkeleri olmuştur. Hacı Bektaş Veli aynı zamanda Ahmet Yesevi’nin hakikat meydanında er ve insan yolunda toprak olmak anlayışını da benimsemiş ve geliştirmiştir. Çünkü Hacı Bektaş’a göre, gök ve yer arasında bir çok nesne vardır fakat insandan ulusu yani şereflisi yoktur. Hacı Bektaş Veli, ahilik geleneğinin de mihenk taşını oluşturur. Ahiliğin benimsediği kadının toplum yaşamında belirleyici olması, özünü bilme ve sorgulama, dürüstlük, cömertlik ve dayanışma ve dünya açıklığı kurallarını Hacı Bektaş Veli, Anadolu topraklarına ekmiştir. Ahi Evran’ın ‘hak ve hakikati arayanlar hiç eksik olmayacaktır, asıl olan barış ve iyiliktir’ ilkelerini de Hacı Bektaş Veli yüceltmiştir. Hacı Bektaş, sözlü kültürümüzün temsilcisi olduğu kadar aynı zamanda yazılı kültürümüze de kaynaklık eden eserler bırakmıştır. Böylece Anadolu’nun insancıl ve akılcıl kültürüne büyük ve kalıcı katkılarda bulunmuştur.”
‘Yeniçeri ocağının piridir’
Hacı Bektaş ocağının aynı zamanda bir aydınlanma ve eğitim ocağı olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Hacı Bektaş ocağında yetişen erenler, Anadolu’nun dört bir yanına dağılmakla kalmamış, Balkanlara, Arap ülkelerine giderek Hacı Bektaş Veli’nin düşünce ve felsefesini anlatmışlardır. Hacı Bektaş Veli ve onun düşüncelerini yayan Anadolu erenleri, Balkanlar’da Müslümanlığın yayılmasına da öncülük etmişlerdir. Bu Anadolu bilgesinin kapsayıcı ve insancıl felsefesi Osmanlı ordu yapılanmasında da belirleyici olmuştur. Hacı Bektaş, Osmanlı Devleti’nin askeri gücü olan yeniçeri ocağının piridir, piri sayılmıştır.”
Kılıçdaroğlu, dini kurallara bağlılığı, manevi gücü, ehlibeyt sevgisi, engin zekası ve sarsılmaz inancıyla Hacı Bektaş Veli’nin kitleleri etkilediğini ve etkilemeye devam ettiğini vurguladı.
‘Yıkıcılığa-zulme karşı durdu’
Hacı Bektaş Veli’nin “Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et’ diyerek temizlik, dürüstlük, çalışma ve helal kazanç konusunda tavsiyelerde bulunurken yıkıcılığa, zulme, sömürüye ve tembelliğe karşı da tavrını ortaya koyduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Hacı Bektaş Veli, Baba İlyas gibi, Mevlana gibi, Ahi Evran gibi, Yunus Emre gibi, Taptuk Emre gibi, Kul Himmet gibi Anadolu’nun aydınlanmasının öncüleriyle birlikte çağdaş Türkiye’nin uygarlık birikimine de her zaman katkıda bulunmuş ve her zaman anılmayı hak etmiştir. Bizler bu topraklarda onu anmayı her daim bir görev kabul edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Genel bütçeden pay talebi

Tören öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu’na gönderdiği mesaj okundu.
Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacı Bektaş Veli Semah Ekibi gösteri sundu.
Konuşmaların ardından şiir, öykü yarışmaları ödül töreni yapıldı. Törende, 24. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden Doç.Dr. Özgür Savaşçı’ya verildi.
Etkinlikte, Kılıçdaroğlu ve Kurtulmuş’a güvercin heykeli hediye edildi, Alevi kurumlarınca yapılan değerlendirme toplantısının sonuç bildirgesi de okundu.
Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut’un okuduğu bildirgede, Alevi inancının ihtiyaçlarının karşılanması için genel bütçeden pay ayrılması ve bütün inançlara eşit mesafede olunması gerektiği belirtildi.

Şehit ailelerini ziyaret etti
Törenin ardından Ağrı Tendürek’te şehit olan Uzman Çavuş Emre Türkmen’in ailesine taziye ziyaretinde bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, daha sonra Nevşehir’in Kozaklı ilçesine geldi. İlçede bir kahveye çay içmek için oturan Kılıçdaroğlu, halkla sohbet etti. Yanına gelen 6’ncı sınıf öğrencisi, 11 yaşındaki Bayram Ali Gürbüz ile sohbet eden Kılıçdaroğlu, “Koltuğumu yeni nesillere vereceğim. Büyüyünce koltuğu sana vereceğim” dedi. Kılıçdaroğlu Kozaklı’da öğle yemeğinin ardından, Bingöl’ün Genç ilçesinde şehit olan Uzman Onbaşı Hakan Demirci’nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. l DHA