Siyaset 'Halkımız meşru savunma yapıyor'

'Halkımız meşru savunma yapıyor'

17.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Filistin halkını sistematik şekilde öldüren ve yıkım yaratan bir işgalci devletle karşı karşıya olduğunu belirten Mustafa, “Halkımız uluslararası yasalarla belirlenmiş tüm meşru yollarla kendini savunuyor” dedi.

Halkımız meşru savunma yapıyor

ECEM TOPLAR Ankara - Filistin ve İsrail arasındaki çatışma, 10 Mayıs’tan bu yana şiddetini arttırarak sürüyor. Sahadaki son durumu ve yaşanan gerilimin boyutunu Milliyet’e anlatan Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, “İsrail Gazze Şeridi’ni sürekli bombalıyor, Filistin direnişi de mevcut kaynaklarla bu bombardımana karşılık veriyor. Kudüs’teki halkımız El Aksa Camii’ni açık göğüsleriyle Yahudi aşırılık yanlılarının saldırılarına ve girişlerine karşı koruyor. Halkımız uluslararası yasalarla belirlenmiş tüm meşru yollarla kendini savunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Filistin-İsrail arasındaki sorunun tarihine işaret eden Büyükelçi Mustafa, “Filistin halkının haklarının inkarında temsil edilen İsrail zihniyeti değişmedi. İsrail’in tarihi ve stratejik hedefi, Filistin üzerinde kontrol sağlamak, Filistin coğrafyasının en geniş alanını Filistin nüfusunun en az yüzdesi ile kontrol altına almak. İsrail’in bu düşüncesi değişmedikçe bu bölgede istikrar ve güvenlik olmayacak” diye konuştu.

‘Sistematik öldürme’

Mustafa, 8 gündür devam eden çatışmaların, İsrail’in, Filistin’in tarihi hakkı olan Kudüs şehri ile Şam Kapısı’na yönelik icraatları ve El Aksa Camii’ne saldırıları nedeniyle başladığını belirterek, şunları kaydetti: “İsrail’in Kudüs’ün Şeyh Cerrah mahallesindeki halkımızı sınır dışı etme girişimleri ve Filistin protestolarına tepkisi her zamanki gibi şiddetliydi. İsrail’in şiddeti şiddet doğurur ve İsrail’in eylemi Filistinlilerin tepkisine yol açar. İsrail, sanki iki ordu arasında bir savaş varmış gibi bir bilgiyi yansıtmaya çalışıyor ama işin doğrusu öyle değil. Gerçek şu ki, halkımıza karşı sistematik öldürme ve yıkım uygulayan bir işgalci devlet var ve halkımız uluslararası yasalarla belirlenmiş tüm meşru yollarla kendini savunuyor. Sahada şiddetli gerginlik var. İsrail Gazze Şeridi’ni sürekli bombalıyor, Filistin direnişi de mevcut kaynaklarla bu bombardımana karşılık veriyor. İsrail polisi Kudüslülere saldırıyor, Mescid-i Aksa’ya sık sık girişmelerde bulunuyor. Kudüs’teki halkımız da El Aksa Camii’ni açık göğüsleriyle Yahudi aşırılık yanlılarının saldırılarına ve girişlerine karşı koruyor.”

Haberin Devamı

‘Kriz derinleşti’

“Yıllardır devam eden işgal, yeni saldırılarla insani krizi derinleştirdi” diyen Mustafa, İsrail’in, sivilleri ve evlerini hedef aldığını, şimdiye kadar Gazze Şeridi’ndeki düzinelerce bina ve konutu tahrip ettiğini, buna bağlı olarak yüzlerce Filistinli ailenin evsiz kaldığını söyledi.

Filistin’in talebi

Çözümün basit olduğunu söyleyen Mustafa, şöyle devam etti: “Filistin halkına geri dönme hakkı, bağımsızlık, özgürlük ve başkenti Kudüs El Şerif olan bağımsız bir Filistin devleti kurma gibi ulusal hakları verilmelidir. Tüm bunlar, tam da uluslararası meşruiyet ve Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının öngördüğü şeydir. Dünyadaki son işgal olan Filistin toprağındaki İsrail işgali sona ermelidir. BM tarafından, ister Güvenlik Konseyi, ister Genel Kurulu tarafından verilen Filistin halkının haklarıyla ilgili birçok karar var. Ancak maalesef, bu kararlar kağıt üzerinde kaldı. ABD’nin, İsrail için özel olarak atıfta bulunduğu koruma nedeniyle uygulanmadı. İsrail’i uluslararası hukuku ihlallerine, saldırılarına ve uluslararası hukukun üstünde bir devletmiş gibi davranmaya teşvik eden tam da budur.”