Siyaset ‘Halkımızın ‘evet’e desteğini görüyoruz’

‘Halkımızın ‘evet’e desteğini görüyoruz’

07.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet sözcüsü Kurtulmuş, “Referandumda kimse demokratik yarış olmayacağından endişe etmesin. Yarış açık, şeffaf bir yarıştır. Herkes niye ‘evet’ ya da niye ‘hayır’ dediğini ortaya koyacak” dedi

‘Halkımızın ‘evet’e  desteğini görüyoruz’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın terör örgütlerinin “hayır” için işbirliği içinde olduğu sözleri ile bir imamın “Hayır diyenler hainlerdir” şeklindeki açıklamaları hatırlatılarak “Bu kampanya süreci böyle mi devam edecek?” sorusuna, “Referandumda kimse demokratik yarış olmayacağından endişe etmesin” karşılığını verdi. Kurtulmuş, dün Bakanlar Kurulu toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- KAMPANYA ŞEFFAF: Hep şu yorumu yaptık. Eğer bugün Türkiye, bir Suriye, bir Irak, bir Libya bir Yemen olmadıysa bunun en temel sebeplerinden birisi Türkiye’de sandığın ortada olmasıdır. Vatandaşlarımız darbe dönemlerinden sonra bile işbaşındaki darbecileri hür iradeleriyle sandıklarda verdikleri oylarla işbaşından indirebilmişlerdir. Allah’tan ortada sandık var. Bu referandum sandığının ortada olması bile Türkiye demokrasisinin gücünü gösteren göstergedir. Kimisi evet diyecek kimisi hayır diyecek. Kampanya açık şeffaf demokratik şekilde ortaya konulacak. Herkes kendi perspektifinden niye evet dediğini veya niye hayır dediğini ortaya koyacak.

- POZİTİF KAMPANYA: Bu bir parti seçimi değildir. Farklı partiler evet etrafında kanaat beliriyor. Başka partilere oy verenler arasında da evet verecek insanlar vardır. Hayırda da aynı şekilde, herkes evet, hayır ne diyecekse kampanya sırasında açık şekilde ortaya koyacaktır. Kimse demokratik yarış olmayacağından endişe etmesin. Yarış açık şeffaf bir yarıştır. Millet ne derse başımızın üzerindedir. Pozitif kampanya yürütüyoruz. Kampanyamızın sloganı ‘kararımız evet’tir. Yeni Türkiye için evet güçlü Türkiye için evettir. Türkiye’nin sorunlarını aşabileceği etkin bir sistemi kurabilmesi için evettir. Bu ‘evet’i anlatacağız. Halkımızın büyük çoğunlunun ‘evet’e destek vereceğini görüyoruz.

Haberin Devamı

- TAMAMINI ONAYLAR: (Erdoğan’ın düzenlemeyi veto edeceği beklentisi) Hayır. Cumhurbaşkanımızın kendi iradesidir. Kanaatimize göre bu 18 maddelik paketin, tamamını onaylayacak ve referandum tarihi belirlenmiş olacak.

‘Maalesef geç oldu’

Kurtulmuş, Ahmet Türk’ün “Çözüm adımı atılırsa karşılık veririz” açıklamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: Yıllardır HDP’lilere şunu söylüyoruz; halkın oyuyla seçilmiş bir partinin parlamentoda olması Türkiye için bir fırsattır ama dönüp halka karşı silah kullanan, halkın yaşadığı şehirlerin evlerin sokakların içine bombaları yerleştiren terör örgütüne karşı; ‘durun biz sizinle beraber değiliz‘ deyin, terörle aranıza mesafe koyun, lanetleyin. ‘Bu yaptıklarını asla tasvip etmiyoruz’ deyin. Ne yazık ki HDP’deki bazı siyasetçiler bunu yapamadılar. Sayın Türk’ün bu açıklamalarının daha yüksek sesle söylenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyiz ama maalesef geç olmuştur. Bundan sonra bizim bölgedeki halkımıza karşı acımasız şekilde terör faaliyetleri sürdüren örgütün diz çöküp terör faaliyetlerini yapamaz noktaya gelmesinden başka elimizde imkan kalmamıştır. Akil siyasetçilerin bu örgütün bertaraf edilmesine katkıda bulunması gerekir.

Haberin Devamı

Yıldırım belediye başkanlarını toplayacak

Ak Parti referanduma hazırlık kapsamında yarın ilçe başkanlarını Ankara’da toplantıya çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım ise bu hafta sonu Antalya’da Ak Partili tüm belediye başkanları ile toplantı yapacak. Antalya’da çeşitli açılış törenlerine de katılacak olan Yıldırım, toplantıda belediye başkanları ile referandum stratejisini değerlendirecek.

‘Tam kadro’ fotoğraf

Bakanlar Kurulu’nun dünkü toplantısından fotoğraf servis edilmesi, bu tip fotoğraf çekimlerinin genellikle ilk ya da son Bakanlar Kurulu’nda yapılması nedeniyle şaşkınlık yarattı. Kulislerde revizyon iddiaları olması da heyecana yol açtı. Ancak Bakanlar Kurulu’nun ilk kez yeni isimlerle tam kadro toplanabildiği, fotoğrafın da bu nedenle çekildiği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Halkımızın ‘evet’e  desteğini görüyoruz’

‘Koalisyon destek vermiyor’

Kurtulmuş, Almanya’nın İncirlik’te istihbarat vermediği iddialarıyla ilgili soruya şu karşılığı verdi: “Koalisyon ülkelerinin El-Bab ve Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde istediğimiz desteği vermediklerini bir kere daha ifade etmek isterim. Almanların keşif uçuşları sırasında elde ettikleri bilgilerin bir kısmını bizimle paylaştıklarını biliyoruz ama isteriz ki bu koalisyon güçleri ellerindeki bütün bilgileri tamamen bizimle paylaşsın, biz de onlarla paylaşalım. Sahada Türkiye silahlı mücadele veren tek ülkedir. DEAŞ’a karşı hem de PYD-PKK unsurlarının Türkiye’ye zarar veresini önleyecek girişim yapıyoruz. Bizim dostlarımızdan beklediğimiz sadece DEAŞ’a karşı bir takım istihbaratın paylaşılması değil aynı şekilde PKK-PYD’nin Türkiye’ye karşı hareketlenmeleri konusunda Türkiye bilgilendirilmelidir. Dostluk bunu gerektirir. Müttefiklik bunu gerektirir. Son zamanlarda olumlu gelişmeler vardır ama bütünüyle bütün bilgilerin paylaşıldığı bir istihbarat paylaşımını da beklediğimizi ifade etmek isterim.”

- BEKA İÇİN ZORUNLU: (DEAŞ’a yönelik operasyon) Biz bütün terör örgütlerine diz çöktüreceğiz derken hamasi bir retorik ile bunu söylemiyoruz. Bu terör örgütlerinin mutlaka diz çöktürülmesi Türkiye’nin bekası için zorunludur. Türkiye, terörle böylesine iç içe yaşayamaz. Halkımıza acıları yaşatamayız. Türkiye’ye gelen tehditlere karşı önlemlerimizi alacağız hem de Türkiye içinde destek veren unsurları bunları bulup ayıklayıp yargı önüne çıkaracağız. Türkiye’deki din adamları çok sayıda tehditler alıyor. Bu tehditlere karşı da ilave tedbirler alınıyor. İstihbaratlar detaylı şekilde değerlendiriliyor.

Yazarlar