Siyaset Halkların Demokratik Kongresi partileşiyor

Halkların Demokratik Kongresi partileşiyor

14.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDK’nin dün sonuçlanan Genel Kurulu’nda, yeni bir parti olarak örgütlenilmesi ve BDP’nin de bu şemsiye partinin çatısı altında seçimlere girmesine karar verildi

Halkların Demokratik Kongresi partileşiyor

HALKLARIN Demokratik Kongresi (HDK) 1. Genel Kurulu’nda, cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlere girecek şekilde 6 ay içerisinde yeni partinin kurulması benimsendi. Kongre bileşenleri içinde yer alan BDP, varlığına devam edecek ancak Halkların Demokratik Partisi adını alması beklenen yeni parti çatısı altında seçimlere girecek.

Haberin Devamı

Meclis’te Anayasa Komisyonu’nda yer alan BDP’li milletvekilleri ise HDK adına hareket edecek. Bu kapsamda kongrede, demokratik bir anayasa için kriterler de belirlenirken, “Kimlik haklarının güvence altına alınması” yönünde çalışma sürdürülmesi benimsendi.

Raporlar tartışıldı

HDK’nin önceki gün başlayan ve dün sonuçlanan Genel Kurulu’nda komisyonların sunduğu raporlar üzerine yapılan tartışmalar ve öneriler ele alındı. Örgütlenme Komisyonu’nun raporunda, atılan tohumun tuttuğu belirtilerek, ilk 6 aylık aşamada kongrenin kendini tanımladığı, ikinci 6 aylık süreçte ise “kendini örgütleme” sürecine gireceği belirtildi.

Anayasa Komisyonu adına konuşan Yıldız İmrek, yeni anayasa yapım sürecinde HDK olarak demokratik bir anayasa için çalışacaklarını belirterek, “Yol temizliği olarak adlandıracağımız TMY’nin kaldırılması, düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması başta olmak üzere çok sayıda düzenlemenin yapılması hayati önemdedir” dedi.

Haberin Devamı

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel yaptıgı konuşmada, ağırlıklı olarak demokratik özerklik konusuna dikkat çekti. Tuncel, demokratik özerkliğin tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir tanımlama olduğunu söyledi.

Kongrede konuşan Prof. Dr. Gencay Gürsoy da demokratik bir anayasa için solda yer alan herkesin net bir tavır sergilemesini istedi.

6 ayda seçime hazır

HDK raporunda, “İlk 6 ayı kendimizi tanımlama aşaması olarak değerlendirirsek, önümüzdeki 6 ayı da ‘kendini örgütleme’ dönemi olarak kavramak, meclis çalışmalarının örgütlenmesini ve ülke çapında yaygınlaşmayı önümüze hedef olarak koymak gerekmektedir. Bu dönem aynı zamanda yerel seçimlere hazırlanma dönemidir. Yapacağımız çalışmaları bu açıdan da ele almak gereklidir” denildi. Raporda, önümüzdeki 6 ay içinde kurulacak yeni parti ile yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimine girileceği mesajı verilmiş oldu.

Kongrenin bundan böyle Meclisler şeklinde örgütlenmesi, bu kapsamda Tüzük’te belirtildiği gibi Genel Meclis, İl Meclisi, İlçe Meclisi, kadın ve gençlik meclisi olarak yaşam alanlarında örgütlenilmesi benimsendi. HDK kongresi sonuç bildirisinin yayınlanması ile sona erecek.