Siyaset Hatay'ın kurtuluşunda Suriye'ye eleştiri

Hatay'ın kurtuluşunda Suriye'ye eleştiri

24.07.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hatay'ın kurtuluşunda Suriye'ye eleştiri

Hatayın kurtuluşunda Suriyeye eleştiri

       HATAY'ın anavatana katılışının 59. yıldönümü, kentte törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz, yıldönümü nedeniyle yaptıkları açıklamalarda Suriye'ye üstü kapalı mesajlar göndererek, Türkiye'nin hiçbir zaman topraklarından taviz vermeyeceğini vurguladı.
       Başbakan Yılmaz, kutlamalar nedeniyle Devlet Bakanı Eyüp Aşık ve Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu eşliğinde Hatay'a geldi. Valilikte aldığı brifing ardından kutlama törenlerini izleyen Yılmaz, burada halka şöyle seslendi:
       "Hatay'ı haritalarında kendi sınırlarında gösterenler, tarihi gerçekleri unutmamalı. Et tırnaktan nasıl ayrılmazsa, vatanın bir santimetre toprağı da Türkiye'den ayrılmaz. Dün ASALA'ya arka çıkanlar, bugün PKK'ya kucak açıyor. Becerisizliklerini, maşalar taşeronlar tutarak uşaklar kullanarak örtmeye çalışmaktadırlar. Türkiye'nin topraklarına çevrilen kem gözlerin akıbeti, kör olmaktır."
       Türk halkının din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeden birlik beraberlik içinde yaşadığını belirten Yılmaz, tek sorunlarının kalkınma, zenginleşme ve hızlı gelişmeyle çağın gereklerine ulaşmak olduğunu ifade etti.

       GAP Projesi'nin bitmesiyle bölgede inanılmaz bir randıman elde edileceğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
       "Proje bize umut, düşmanlarınmıza korku veriyor. Bitmemesi için olmadık şeylere başvuruyorlar. GAP bittiğinde, Fırat'ın Dicle'nin suyu kesilecek, kendileri susuz kalacak sanıyorlar. Oysa Türkiye yeterince su vermeyi taahhüt etti. Onlar tahsisle yetinmmeyip, su paylaşımını gündeme getirdi. 1936'daki anlaşmaya karşın Amik Ovası'na su bırakmayan Suriye'in bu hasmane tavrıyla Türkiye'nin iyi niyeti dünyanın gözü önündedir. Komşularımızla düşmanlık istemiyoruz."
       Hataylılara havaalanı müjdesini veren Yılmaz, tören ardından ilin sorunları hakkında bilgi aldığı İskenderun Belediyesi programı sırasında, belediye binasının karşısında bulunan Kamu - Sen şubesi üyelerince siyah bayrak ve "Sandıkta hesaplaşırız" döviziyle protesto edildi. Sivil polisler ve Özel Tim görevileri dövizleri toplarken, bina önünde toplanan bir grup protestoyu sürdürdü. Partili bir grubun engelleme çabasıyla çıkan gerginlik, polisin müdahalesiyle sona erdi.

       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de, Hatay'ın anavatana katılışının yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajında, kentin Misak - ı Milli sınırları içinde olmasına karşın, Lozan'da değil 1939'da Türkiye'ye bağlandığını anımsatarak, "Türkiye, tarihte her zaman görüldüğü gibi vatan topraklarına sonuna kadar sahip çıkacak, milli birlik ve beraberlik içinde, köklerini ezelden ebede taşıyacak çağdaş uygarlığın güçlü bir ortağı olacaktır" dedi.