Siyaset HDP iddianamesine ‘eksiklik’ iadesi

HDP iddianamesine ‘eksiklik’ iadesi

01.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

HDP’nin kapatılmasına yönelik iddianamede ilk incelemesini yapan AYM, iddianamenin usul yönünden iadesine karar verdi. Kararda “partinin yetkili organlarının eylemleriyle ‘odak olma’ fiili arasında gerekli ilişkilendirmelerin yapılmadığı” tespiti yer aldı...

HDP iddianamesine ‘eksiklik’ iadesi

HDP ile ilgili kapatma davasında ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi (AYM), eksiklik tespit ettiği iddianamenin iadesine karar verdi. AYM Genel Kurulu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 17 Mart’ta HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davada ilk incelemesini dün gerçekleştirdi. Davayla ilgili görevlendirilen raportör, ilk incelemeye ilişkin raporunu pazartesi tamamlayarak mahkeme heyetine sunmuş, başvuruda eksiklik tespit etmişti.

Haberin Devamı

Başvurudaki usul eksikliklerinin giderilmesi yönünde görüş bildiren raportör, eksikliklerin tamamlanması için başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade edilmesi ya da iddianamenin kabul edilerek, eksikliklerin tamamlanması için Başsavcılığa süre verilmesi yönünde görüş bildirmişti. Toplantıda, raportörün raporunu görüşen AYM heyeti, iddianamedeki usul eksikliklerinin tamamlanması için başvurunun Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine karar verdi.

Gerekçe ‘odak’

Mahkemenin oybirliğiyle verdiği kararda “partinin yetkili organlarının eylemleriyle Anayasa’nın 68 ve 69’uncu maddesinde düzenlenen ‘odak olma’ fiili arasında gerekli ilişkilendirmelerin yapılmadığı” tespiti yer aldı. AYM Genel Kurulu, Anayasa’daki “odak olma” fiili kapsamında HDP’lilerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin oda  ğı haline geldiği iddiasıyla ilgili eylemlerinin iddianamede yeterince işlenmediği tespitinde bulundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan kapatma davasının iddianamesinde, HDP’nin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Başsavcılığın eksikleri tamamlayarak iddianameyi tekrar sunması halinde, AYM yeniden ilk inceleme yapılacak. İddianamenin kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasını AYM’ye gönderecek. Ardından Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak ve bu görüş HDP’ye de gönderilecek. Daha sonra  Şahin, sözlü açıklama, HDP de sözlü savunma yapacak. Ardından raportör, davaya ilişkin bütün bilgi ve belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan’ın ilan edeceği gün mahkeme davayı esastan görüşmeye başlayacak.

Sancar: HDP’yi yaşatacağız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: “İçinde delil adına hiçbir şey yok. Konuşmalarımızı kes-yapıştır usulüyle yerleştirmişler. Hangi oyunları oynarsanız oynayın, yolumuza devam edeceğiz. Kapatma davası konusunda yolumuz bellidir. Yolumuz özgürlüktür, demokrasidir, adalettir. HDP’yi savunacağız ve yaşatacağız. Bu konuda kararımız açık, net.”

Haberin Devamı

Oluç: Oyuna alet olmayın

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: “İddianame hukuki değil siyasi intikam ile hazırlandı. İktidar, AYM’yi baskı altına alarak kendi hukuksuz siyasi nedenlerle açtığı davaya alet etmeye çalışıyor. Biz AYM’ye çağrı yapıyoruz, AYM asla hukuk açısından baktığımızda bu oyuna alet olmamalı, reddetmelidir.”