Siyaset HDP’li Önder: Kaçağa takıldıysa Rize çayı ikram ederiz

HDP’li Önder: Kaçağa takıldıysa Rize çayı ikram ederiz

27.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu’nun HDP’li Önder’in “kaçak çay içer, giderler” açıklaması üzerine HDP ile anayasa görüşmelerini iptal etmesine HDP’li vekillerden tepki geldi

HDP’li Önder: Kaçağa takıldıysa Rize çayı ikram ederiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP ile yapacağı yeni anayasa görüşmeleriyle ilgili randevuyu iptal etmesi, HDP kulislerinde son derece tehlikeli bir yaklaşım olarak değerlendirildi.

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AKP’nin toplumsal gerilimi azaltmak, toplumsal barışı sağlamak gibi bir sorununun olmadığını belirterek, “Bir süredir çözüm sürecini bozmadıklarını, uzlaşma aradıklarını, savaşı başlatanların kendileri olmadıklarını, siyaseten bütün sorunların çözüm yöntemlerine açık olduklarını ifade ediyorlardı. Başbakan’ın bugünkü açıklaması AKP’nin daha önce yapmış oldukları bütün bu açıklamaları tekzip etmektedir. Bu bir yanıyla da toplumsal barışa katkı sağlamayacaklarının itirafıdır. Çözüm masasını devirenler şimdi de anayasa masasını devireceklerinin işaretlerini vermiş oldular” dedi.

Haberin Devamı

Baluken, randevunun iptal edilmesinin kendileri için bir kayıp olmadığını belirterek, “Şu anda yakıcı olarak ülkemizin temel sorunlarını acaba tekrar bir siyasi mekanizma yoluyla ele alabilir miyiz, acaba tekrar savaş konseptinden bir çözüm iradesine dönebilir miyiz sorusuna yanıt bulmaya çalışıyoruz. Bunun heba edilmemesi görüşündeyiz” dedi.

Anayasal düzlem

Konuyla ilgili Milliyet’e değerlendirmelerde bulunan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise şunları söyledi:

“Benim ve Selahhattin beyin yaptığı belirlemelerde iki vurgu öne çıkıyor. Bölgedeki sorunları anayasal düzlemde çözmek gerekir.

Bugün bölgede hükümet eliyle yürütülen bütün operasyonlar anayasal sistemi yok sayan, tekzip eden uygulamalardır. Yaşam hakkından vazgeçtik, insanların nefes alma, cenazelerini alma hakkı yok sayılırken, böyle uygulamalar varken, çayımızı içer gideriz, bir faydası olmaz. Bu anayasal düzen talebimize ve bölgedeki hak ihlalleriyle ilgili yüzleşme belgelerine takıldıysa ona yapacak bir şey yok. Ama kaçak çaya takıldıysa Rize çayı da ikram edebiliriz.”