Siyaset ‘HDP’nin baraj altında bırakılması tarih oldu’

‘HDP’nin baraj altında bırakılması tarih oldu’

04.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP kadın seçim beyannamesini açıklayan Yüksekdağ, özyönetimin kadınların gerçek demokrasi iradesi olduğunu belirterek “Artık HDP’nin baraj altında kalması imkansızdır” dedi

‘HDP’nin baraj altında bırakılması tarih oldu’

Partisinin “Kadın Seçim Beyannamesi”ni açıklayan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerindeki halk iradesinin saray tarafından kabul edilmediğini belirterek, “Bizim irademizi tanımayanları biz de tanımıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Dünya Ticaret Merkezi’nde HDP’li kadınlara konuşan Yüksekdağ, HDP’nin elde ettiği seçim başarısının aynı zamanda kadın zaferi olduğunu söyledi. Yüksekdağ, “7 Haziran’da ortaya çıkan sonucu, kadın iradesini tanımadılar. Demokratik irademizi tanımayanları biz de tanımayız. 7 Haziran seçiminden kendileri için tek adam diktatörlüğünün, erkek diktatörlüğünün çıkmayacağını gören saray bunun hesabını kadınlara sormaya başladı” dedi.

Kadın hamlesi zamanı

Cizre, Silopi, Nusaybin, Varto ve pek çok yerde kadınların top mermileri altında yaşamaya mecbur bırakıldığını ileri süren Yüksekdağ, 20 Temmuz’dan beri savaşta kadınlar ve doğmamış çocukların katledildiğini söyledi. 1 Kasım seçiminin HDP’yi geriletmek, baraj altında kalmasısı sağlamak için yapıldığını savunan Yüksekdağ, “Bizler gözü kararmış bu iktidara karşı özgürlüğün önünü açacak olanlarız. Artık kadınların zamanı kalmıştır. Kadınların çok büyük bir hamle geliştirme zamanı gelmiştir. 7 Haziran bizim seçim zaferimizdi, 1 Kasım’da kadınlar için büyük bir seçim zaferi olacak. Bizi geriletmek bizi barajın altına itmek için 1 Kasım seçimlerini yapıyorlar. Artık HDP’nin baraj altında bırakılması tarih oldu. HDP’nin, kadınların baraj altında bırakılması imkansızdır. Bizler 1 Kasımda başka bir şey yapacağız. Savaş merkezi olan Sarayı barış mücadelesinin altında kalacak.”

Haberin Devamı

Toplumun talep ettiği demokrasiyi kadınların ve HDP’nin inşa edeceğini vurgulayan Yüksekdağ, “Bunun için her yerde özyönetim iradesini oluşturan ve inşa eden kadınları selamlıyoruz. Özyönetim biz kadınlar için her şeyden önce bedenimiz, kimliğimiz emeğimiz bizimdir demektir. İstanbul’da Çanakkale’de Karadeniz’de her yerde halkımız kendi kendisini yönetmelidir”


‘Bizim silahımız zılgıtlardır’

- HDP’nin kadın bildirgesi toplantısına Barış Anneleri’ni temsilen Münibe Koç, polis kurşunu ile ölen Ethem Sarısülük’ün annesi Satı Sarısülük de katıldı.
- Toplantıda sık sık, “kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atılırken, duvarlara, “Özgür ve eşitlik için kadınlar kazanacak” pankartları asıldı.
- Yüksekdağ’ın kadınların zılgıtlarıyla direnişe katıldığını söylemesi salondan büyük alkış aldı. Yüksekdağ, “Evlerinden zılgıt sesi gelen kadınlara neden zılgıt çekiyorsunuz sorduğumuzda, ‘Bizim silahımız zılgıtlardır’ cevabını veriyorlardı... ” dedi.

‘Kadın ve Eşitlik Bakanlığı’ vaadi
- HDP’nin kadınlara ilişkin seçim bildirgesinde Kadın ve Eşitlik Bakanlıkları kurulması vaadi öne çıktı.
- Kadın Hakikat Komisyonu kurularak kadınlara yönelik işlenen suçlar gün yüzüne çıkarılacak.
- Siyasi partiler yasası değiştirilerek eş başkanlık yalnızca genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olacak ve kadın kotasının uygulanması sağlanacak.
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine, Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı, Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak.