Siyaset HDP, tüm bileşenlerini topluyor

HDP, tüm bileşenlerini topluyor

04.05.2016 - 23:53 | Son Güncellenme:

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonu'nda kavgalı oturum sonrası geçmesi sonrası HDP, diplomatik atağa geçti.

HDP, tüm bileşenlerini topluyor

AB üyesi 22 ülke temsilcisiyle dokunulmazlık konusunda görüşen HDP heyetine en çok yöneltilen soru dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda partinin nasıl bir politika izleyeceği oldu. Görüşmede AB üyesi ülke temsilcileri, dokunulmazlıkların kaldırılması sonrasında yaşanacaklara ilişkin kaygılarını dile getirirken, demokrasisinin zarar görmemesi ve 1994'te yaşananların tekrarlanmaması gerektiğini aktardı. Görüşmede HDP heyeti, Eş başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın AB ülkeleri parlamento başkanlarına yazdığı mektubu iletti.

Haberin Devamı

Dış İlişkilerden Sorumlu HDP Eş Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Van Milletvekili Bediha Özgökçe ve HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan’dan oluşan HDP heyeti; AB'ye üye 22 ülkeden temsilcilerle bir araya geldi.

HDP'nin izleyeceği yol ve yöntemleri sordular

Edinilen bilgiye göre toplantıda AB temsilcileri özellikle HDP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması durumunda nasıl bir yol ve yöntem izleyeceğini sordu. HDP heyeti dokunulmazlığın kaldırılmasının 7 Haziran’dan sonra devreye konulan bir planın parçası olduğu görüşünü dillendirdi. Heyet ayrıca, dokunulmazlığın kaldırılmasıyla demokratik siyasetin ortadan kaldırılmasının amaçlandığını aktardı. HDP’nin siyaset dışına itilmesinin çatışmaları derinleştireceği, istikrarsız bir ortama zemin hazırlayacağı vurgusunu yapan heyet, dokunulmazlık önerisinin bütün partileri kapsadığı söylemine karşılık, HDP’li vekilleri hedef aldığını aktardı.

Haberin Devamı

1994 vurgusu

Toplantıya katılan AB üyesi ülke temsilcileri; dokunulmazlığın kalkması durumunda HDP’nin izleyeceği politikanın ne olacağı sorusunu yöneltti. Ülke temsilcileri, Türkiye’de demokrasinin zarar görmemesi ve 1994'te yaşanan DEP’li vekillerin tutuklanmasına benzer manzaraların oluşmaması gerektiği konusunda düşüncelerini aktardı. HDP'liler, 1994 benzeri durumun yaşanması halinde demokratik siyasetin önünün tıkanacağını, şiddet tohumlarının ekileceğini, bu durumun Türkiye'de önü alınamayan sonuçlara neden olacağını ifade etti. HDP heyeti, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın AB üyesi ülkelerin parlamento başkanlarına yazdıkları mektupları da ülke temsilcilerine elden iletti.

AB’li parlamenterlerden kampanya

Dokunulmazlık konusunda Avrupa kentlerinde de HDP'liler tarafından kamuoyu oluşturulacak. Bu kapsamda bazı Avrupa ülkelerinin siyasi partileri ve parlamenterleri, dokunulmazlık konusunda yaşanacak gelişmelere göre HDP’li milletvekillerine destek olmak amacıyla bir kampanya düzenleyecek.
Görüşmeye katılan HDP'li Özsoy, AB’nin Türkiye’de istikrarı bozacak bir gelişmeye karşı olduğunu belirterek, "AB Türkiye’yle 10 yılı aşkın süredir müzakere ediyor. Dolayısıyla AB’nin Türkiye’deki bu konuyu çok yakından takip ediyor. Biz bu konuda AB’nin bir tavır alması gerektiğini ifade ettik. Bunun yalnızca HDP’ye değil, demokrasiye zarar vereceğini ilettik" dedi.

Haberin Devamı

HDP ve bileşenler toplanıyor

Bu arada HDP ve bileşenleri, bugün bir araya gelerek dokunulmazlık konusunda kapsamlı bir toplantı yapacak. Toplantıya; Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve diğer bileşenler katılacak. HDP tarafından toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Toplumun değişik kesimlerini temsil eden sivil toplum örgütlerinin, sendikaların ve meslek birliklerinin, derneklerin de yer alacağı, milletvekillerimizin dokunulmazlıklarının kaldırılarak Meclis'ten tasfiye edilmesi ile belediyelere kayyum atanması yönündeki düzenlemelere ilişkin toplantıya Eş Genel başkanlarımız Sayın Selahattin Demirtaş ve Sayın Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra milletvekillerimiz ve parti yöneticilerimiz de katılacaktır" denildi.