Siyaset HDP’nin ön savunması Yargıtay’a gönderildi

HDP’nin ön savunması Yargıtay’a gönderildi

12.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

HDP hakkında açılan kapatma davasında “esasa” geçiş için süreç başladı. HDP’nin 5 Kasım’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunduğu 173 sayfalık ön savunma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 1 ay içinde mütalaasını vermesi için Yargıtay’a gönderildi.

HDP’nin ön savunması Yargıtay’a gönderildi

 

NAMIK DURUKAN Ankara - Savcının esas hakkındaki görüşünü AYM’ye sunmasının ardından raportörün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor, yüksek mahkeme üyelerine dağıtılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Kapatma davasını, 15 kişiden oluşan AYM heyeti 3’te 2 oy çoğunluğuyla karara bağlayacak. Partinin temelli kapatılması, Hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına hükmedilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.

Haberin Devamı

‘İlkeye aykırı’

HDP Hukuk Komisyonu Üyesi Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın haklarında siyasi yasak istediği 451 kişiden büyük bölümünün mahkemelerde yargılamalarının sürdüğünü belirterek, AYM’nin masumiyet karinesini dikkate alması gerektiğini söyledi.

Hukuk ilkesi gereği bir kişinin yargılamada savcı olarak görev yapması halinde üst mahkemede görev alamayacağını ifade eden Tiryaki, AYM Üyesi İrfan Fidan’ın İstanbul Cumhuriyet Savcısı iken HDP’ye ilişkin 39 soruşturmada görev aldığını belirtti. Tiryaki, “AYM olarak ‘bunlar suçludur, siyasi yasak kararı verilsin’ gibi bir şeyi söylemesi tarfsızlık ilkesine aykırıdır” görüşünü savundu.

Usule ilişkin beş itiraz

Haberin Devamı

Tiryaki ön savunmada, usule ilişkin itirazlarını beş başlıkta ifade ettiklerini aktararak bunları, “örgüt üyesi olmamakla beraber örgüt adına suç işlemeyi’ düzenleyen 220 maddenin 6’ncı fıkrası ile Terörle Mücadele Kanunu’nun 7 maddesi iptal edilmeli, AYM ihsası rey anlamına gelecek bir karar vermemeli, Siyasi Partiler Kanunu’nun 80 ve 81’nci maddesi (Ayrılıkçılık ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü bozma) iptal edilmeli, davanın açılmasına konu edilen iddialar konusunda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, görevi gereği uyarı yapmadı, AYM Üyesi İrfan Fidan’ın yargılamaya katılması teknik olarak mümkün görünmüyor” diye sıraladı.