Siyaset Hedef 1 milyon gence istihdam

Hedef 1 milyon gence istihdam

11.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Organize Sanayi Bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerine talebin gittikçe arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitime dahil ederek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Hedef 1 milyon gence istihdam

 

Aslıhan Altay Karataş / ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mesleki eğitimdeki tecrübemizi uluslararası alana taşımak amacıyla yeni bir projeyi daha devreye alıyoruz. Açacağımız uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile hem kendi evlatlarımıza yeni ufuklar kazandıracak hem de gönül coğrafyamızdan gelecek gençlere mesleki eğitim imkanı sağlayacağız" dedi.

Haberin Devamı

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Mesleki Eğitim Merkezleri Açılış Programı'na katılan Erdoğan, Erzurum, Konya ve İstanbul Tuzla'daki açılışlara canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

ÇIĞIR AÇAN PROJE: Bugün Türk ekonomisi, sanayisi ve eğitim sistemi adına çığır açan bir projeyi daha gerçeğe dönüştürmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. MEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın işbirliğinde gerçekleştirilen OSB'lerde mesleki eğitim merkezleri projesiyle ülkemizin temel ihtiyaçlarından birini daha gideriyoruz. Ülkemizde üretimin ve istihdamın lokomotifleri haline gelen OSB'lerimiz bu projeyle eğitim alanında sorumluluk üstleniyor.

Haberin Devamı

28 ŞUBAT KARANLIĞI: Bu ay sonunda 15 bin öğretmen ataması daha yapıyoruz. Kız öğrencilerimize yönelik ötekileştirici, baskıcı uygulamaları ortadan kaldırarak her seviyede eğitime katılımlarını artırdık... İkna odaları ve katsayı utancını bu ülkeye yaşatan zihniyetin son günlerde tehdit diline yeniden sarıldığını görüyoruz. Buradan dikta hevesleri yeniden depreşenlere şu ikazı yapmak istiyorum. 15 Temmuz’da şahit olduklarımız, milletimizin hak ve özgürlüklerini koruma konusundaki kararlılığını açıkça göstermiştir. O gece bir kez daha gördük ki, Türkiye’yi 28 Şubat karanlığına döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir... Hangi yaşta olursa olsun, bu ülkenin evlatlarını dinini, diyanetini, kültürünü öğrenmesinin engellenmesine rıza göstermeyiz.

YÜZDE 43'E YÜKSELDİ: OECD ülkeleri ortalaması altına düşen mesleki eğitimin orta öğretim içindeki payını yeniden yükselttik. Orta öğretimden yeni mezunlar içinde mesleki eğitim mezunlarımızın oranı yüzde 43'e yükseldi. Aynı oran OECD ülkeleri ortalaması yüzde 38, AB ortalaması ise yüzde 43.

ULUSLARARASI MESLEK LİSESİ: Mesleki eğitimdeki tecrübemizi uluslararası alana taşımak amacıyla yeni bir projeyi devreye alıyoruz. Açacağımız uluslararası mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile hem kendi evlatlarımıza yeni ufuklar kazandıracak hem de gönül coğrafyamızdan gelecek gençlere mesleki eğitim imkanı sağlayacağız.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLERE ÖDEME: Mesleki eğitim merkezlerimiz, ecdadımızın ahilik kültürünün bir mirasıdır. Merkezlerdeki çırak ve öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u, yani 1276 lira ücret ödenmesini sağlayan kanun değişikliği tamamlandı. Kalfalık yeterliliğini kazanan öğrencilere ise asgari ücretin yarısı kadar yani 2 bin 126 lira ödeme yapılacak. Bu ücretlerin tamamı devlet katkısı olarak karşılanacak. Öğrencilerimizin sigortasını da yapacağız. Kanun değişikliğinin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen mesleki eğitim merkezlerine olan talepte ciddi bir artış yaşandı. Öğrenci sayısı 159 bin iken, şimdi bu sayı 250 bine ulaştı. Yıl sonuna kadar 1 milyon gencimizi mesleki eğitim merkezlerimize dahil ederek istihdamlarını sağlamayı hedefliyoruz.

BİZ NİYE BAŞARMAYALIM?: 1.5 ay gibi kısa bir sürede ülkemizde 255 OSB'nin tamamında mesleki eğitim merkezleri hayata geçti. Bu merkezler sayesinde sektörlerimizin ihtiyaç duyduğu ve aradığı nitelikli insan kaynağının yetişmesini sağlıyoruz.OSB'lerin içinde okullar, dolayısıyla stajını her yönüyle okulundan işine giderek gerçekleştirerek gençler... Bunu Çin başarıyor, Japonya başarıyor. Biz niye başarmayalım. Aynısını biz de yapacağız.

Haberin Devamı

Hedef 1 milyon gence istihdam

'Köy enstitüleri ideolojik araçtı'

Eğitimde ayağı bu topraklara basan, medeniyet birikimimizle barışık sistem yerine formatlayan, dayatmacı, evlatlarımızı belli kalıplara hapseden modeller tercih edildi. Köy enstitüleri gibi denemeler, asli amacı dışında milletimizin değerlerine karşı ideoloji yükleme aracı haline getirildiği için hüsranla sonuçlandı. Darbe ve vesayet dönemindeki müdahaleler ile eğitim sistemimiz iyice çıkmaza sürükledi. 28 Şubat zihniyetinin bir hançer gibi eğitim sistemimize sapladığı katsayı uygulamasının etkilerini bugün bile hissediyoruz.

Yazarlar