Siyaset Hedef, demokrasi ortak paydasını genişletmek

Hedef, demokrasi ortak paydasını genişletmek

10.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri “hayır bloku”nun bileşenlerine yönelik teşekkür turu kapsamında dün HDP’yi ziyaret etti. HDP Eş Başkanı Kemalbay, Kılıçdaroğlu’ndan Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmesini istedi

Hedef, demokrasi ortak  paydasını genişletmek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 16 Nisan halk oylamasının ardından “hayır” oyu kullanan siyasi partilere yaptığı teşekkür turu çerçevesinde en kritik duraklardan biri olarak öne çıkan HDP ziyaretinde, “Görevimiz, demokrasi ortak paydasını 2019’a kadar genişletmek olacaktır” dedi.
CHP lideri dün HDP Genel Merkezi’ne giderek HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan’dan oluşan heyetle görüştü. Kılıçdaroğlu’na, Genel Başkan yardımcıları Bülent Tezcan ve Haluk Koç ile başdanışmanı Cemil Erhan eşlik etti.
2019 hedefi
Milliyet’in aldığı bilgilere göre 1 saat 10 dakikayı bulan görüşmede, Kılıçdaroğlu 16 Nisan referandumuna gidilen süreci özetleyerek, “Tüm baskılara karşın, 16 Nisan günü sandıktan en az yüzde 50 hayır oyu çıktı. Çok farklı kesimlerden insanlar demokrasi ortak paydasında buluşarak sandığa gitti, elbette ‘evet’ oyu kullanan vatandaşlarımız arasında da demokrasiye olan inancı yüksek bir kitle olduğunu biliyorum, hatta ‘evet’ oyu kullandığı için pişman olan vatandaşlarımız da bulunuyor. Bizim şimdiki görevimiz 2019’a kadar demokrasi ortak paydasını genişletmek, olabildiğince fazla insanı bu ortak payda etrafında birleştirebilmektir, demokrasiden yana olan herkesin burada yeri var” dedi.
HDP kurmayları da, “evet” oyu kullananları da kapsayacak bir, “demokrasi bloku” oluşturmanın öneminin altını çizerken, Demirtaş, milletvekilleri ve seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu savundu.
‘Demirtaş’a gidin’
HDP heyeti, Kılıçdaroğlu’na, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan Demirtaş’ı bizzat ziyaret etmesi önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu’nun, “Milletvekili arkadaşlarımı sayın Demirtaş başta olmak üzere tutuklu milletvekilleriyle görüştürmeye gönderiyorum. Bu konuda onlardan gelen bilgileri de not ediyorum” dedi. HDP heyetinin, “Vekillerinizin ziyaretleri hem arkadaşlarımızı hem bizleri çok memnun ediyor ancak sizin bizzat ziyaretiniz çok anlamlı olacaktır” dedi. Görüşmede tutuklu milletvekili konusunun da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu “Siyasetçiler, sanatçılar ve gazetecilerin tutuklu yargılanmasına ilkesel olarak karşıyız” dediği, bu konuyu çeşitli defalar kamuoyu önünde ya da ikili sohbetler de hükümet yetkilileri ve muhataplarına ilettiği bilgisini verdi.
‘Diyalog sürmeli’
Görüşmenin ardından yapılan açıklamada Kemalbay, “16 Nisan meşru olmayan anayasa referandumundan sonra demokrasi güçlerinin ortak bir mücadele anlayışıyla yan yana gelişi ve partilerin diyalog içerisinde olmasının büyük bir anlamı var. Bu ziyaret bizim için önemlidir. Umuyorum ki, bu yan yana gelişler, bu diyalog başta tutuklu milletvekillerimiz ve eş genel başkanlarımız ve partililerimizin özgürlüklerine kavuşmaları, demokrasi anlamında yol kat etmesine de hizmet eder. Diyalogların sürmesi gerekir” ifadesini kullandı.

‘Yarı açık cezaevi’

Kılıçdaroğlu çıkışta yaptığı açıklamada birlikte yaşama iradesinin en güçlü şekilde ortaya konulacağı rejimin demokrasi olduğunu belirterek, “Demokrasilerde birlikte yaşayacaksak, birbirimizin düşüncelerine tahammül etmek zorundayız. Kimse düşüncelerinden ötürü hapse atılmamalı, eğer demokrasiyi geliştiremezsek, 21. yüzyılın uygar dünyasından kopmuş oluruz. O nedenle siyasi görüşlerimiz farklı olabilir ama bir demokrasi ortak paydasında buluşmak zorundayız. Eğer bugün Türkiye yarı açık cezaevine dönüşmüşse ve, OHAL kararnameleriyle yönetiliyorsa demokrasiden söz edilemez. Demokrasinin olduğu yerde terör de olmaz. Terörün olduğu yerde demokrasi de olmaz... Yıllar yılı demokrasi mücadelesi verdik, çok sayıda insan hayatını kaybetti, döndük dolaştık aynı yere geldik. Bir arada hep birlikte demokrasi türkülerini söyleyerek ülkemizi yüceltir ve büyütürüz.”