Siyaset Hedefler yüzde 95 tam isabetle vuruldu

Hedefler yüzde 95 tam isabetle vuruldu

21.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili, Suriye Rejimi’ne yazılı bildirimde bulunulduğunu ve harekat kapsamında hedeflerin yüzde 95’

Hedefler yüzde 95 tam isabetle vuruldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zeytin Dalı Harekâtı’yla ilgili, Suriye Rejimi’ne yazılı bildirimde bulunulduğunu ve harekat kapsamında hedeflerin yüzde 95’inin tam isabetle vurulduğunu söyledi. Çavuşoğlu dün akşam NTV’de Afrin Operasyonu’na ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Hukuka uygun harekât’

HEDEFLER YÜZDE 95 TAM İSABET: Tüm attığımız adımlarda ülkede bulunan diğer aktörlerle de istişare içindeyiz. Genelkurmay Başkanımız ve MİT müsteşarımız Moskova’ya gittiler. Burada açık bir şekilde havadan da müdahale ihtiyacı duyulmuştur. Karadan da aynı şekilde müdahalemiz yapılıyor. Şu anda tespit edilen hedeflerin yüzde 95’i tam isabetle vurulmuştur. Burada hava sahasını kullanma ihtiyacı da vardır. F-16’larda bazı hedefleri vurmuştur.
TILLERSON VE LAVROV’A BİLGİLENDİRDİK: Suriye Rejimi her operasyonda kayıtlara geçirmek için, kendi topraklarına girilmesine karşı olduğunu kayıtlara geçirir. Rusya ve diğer kardeş ülkeleriyle olsun bilgi paylaşımı yapıyoruz. Birleşmiş Milletler’e bilgilendirmeyi yapıyoruz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaha hakkımızı belirtiyoruz. Değişik açıklamalar gelebilir. Bizim de onlara vereceğimiz cevabımız olur. Biz kendi adımlarımızı atmamız lazım. Tillerson’a net mesajları verdik. Bu tür bilgilendirmeleri Lavrov ve Zarif olsun bilgi paylaşımında bulunuyoruz.
SOÇİ’NİN İLGİSİ YOK: (Soçi ve Cenevre ile Astana süreçleri nasıl etkilenir sorusu üzerine) Soçi’nin bu süreçle ilgisi yoktur. Soçi’de YPG’nin olmayacağını biz söyledik ve İran’da bizimle aynı düşünüyor. Soçi’nin amacı rejimle ılımlı muhalefeti bir araya getirmektir. Burada YPG/PKK yoktur. Soçi’yi etkileyecekse madem, DAEŞ’le mücadeleyi de durdurmamız lazım.

Haberin Devamı

Suriye rejimi bilgilendirildi

BM kayıtlarında Suriye Rejimi hala duruyor. Biz de yazılı bir bildirimde bulunuyoruz. Bu onlardan icazet alma anlamına gelmez, sadece uluslaraarası hukuka uygun hareket ettiğimiz için böyle bir yazılı bildirimde bulunuyoruz. Fırat Kalkanı Operasyonu’nda da yapmıştık şimdi de yaptık. Sadece yazılı bir bildirimde bulunuyoruz, biz buraya girdik, girme amacımız budur diye. Suriye’nin toprak bütünlüğü çok önemli, buna çok saygı duyan ve destekleyen ülke Türkiye olmuştur. Tüm ülkelere dediğimiz gibi Suriye’deki bulunan aktörlere bir bilgi paylaşımında bulunduk. Ne yapacağımızı da onlarla konuştuk. Bilgi paylaşımı ilerleyen süreçte devam edecek.

Haberin Devamı

‘İdlib’e olumlu yansır’

İDLİB BÖLGESİ: (İdlip’deki gözlemci noktamız arttı mı ? sorusu üzerine) Arkadaşlarımız sahada çalışmaları sürdürüyor. Üç gözlem merkezi oluşturmuştuk. Şimdi dört için arkadaşlarımız adımlar atıyorlar. Buradaki gözlemcilere de Afrin’den taciz ateşlere gelmeye başladı. Bu terör örgütünün amacı atacağımız adımları istikrar ve güvenlik anlamında engellemek. İstediği terör devletini kurmaya çalışmak amaçları. Dolayısıyla bu operasyonun İdlip Bölgesi’ndeki atacağımız adamlara da olumlu etki edeceğini düşünüyoruz.