Siyaset Her sözü tartışma yaratıyordu

Her sözü tartışma yaratıyordu

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tedavi gördüğü Maslak Acıbadem Hastanesi’nde dün sabah hayata gözlerini yuman eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan (70), siyasi kariyerinde çizdiği portre ve keskin söylemleriyle kamuoyunun gündeminden düşmeyen isimlerin başında geliyordu.

Her sözü tartışma yaratıyordu

Türkiye “Kemal Unakıtan” ismini Abdullah Gül’ün başbakanlığında kurulan 58. Hükümet’te Maliye Bakanı olunca tanıdı.
14 Şubat 1946’da Edirne Süloğlu’na bağlı Domurcalı köyünde dünyaya gelen Unakıtan, ilk orta ve lise eğitimini Edirne’de
tamamladı. 1968’da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun olan Unakıtan, Maliye Bakanlığı’nda hesap uzmanı olarak göreve başladı.

Haberin Devamı

‘3 gensorulu’ bakan

Unakıtan’ın hayatındaki dönüm noktası, Ak Parti’nin 2002’de iktidara gelmesiyle oldu. Unakıtan dönemin Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebiyle Abdullah Gül başbakanlığındaki 58. hükümette Maliye Bakanlığı’na getirildi.

Unakıtan, farklı uygulama ve tavırlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor, en çok tartışılan siyasilerin başında geliyordu. Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na getirilen Unakıtan, icraatleriyle tartışmaların odağına oturuyordu. En büyük tartışma ise kuş gribi salgınında yaşandı. Pastörize yumurta pazarının yüzde 90’ına sahip AB Gıda, bu dönemde 1 haftada 1 milyon kutu ürün satınca bazı çevrelerde Kemal Unakıtan’a “Mısırakıtan” yakıştırması yapılmaya başladı. Artan eleştiri ve tartışmalar nedeniyle Unakıtan hakkında Ekim 2005, Şubat 2006 ve Mart 2006 tarihlerinde Meclis’te üç ayrı gensoru önergesi verilirken, bu önergeler TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Haberin Devamı

Unakıtan, 60. Hükümet’te de Maliye Bakanı olarak görev aldı. Ancak 1 Mayıs 2009’da kabine değişikliği sonucu görevi Mehmet Şimşek’e devretti. 2009’da sağlığı bozulan ve ABD’de baypas operasyonu geçiren Unakıtan’ın bu ülkeye giderken söylediği “Rabbim Cleveland dedi” sözü yeni tartışmalara neden oldu.

‘Beni tavladı, evlendik’

Kemal Unakıtan’ın hayatındaki en önemli figür ise “çocukluk aşkım” dediği Ahsen Unakıtan’dı. İlkokulda başlayan tanışıklık üniversite eğitiminin ardından evliliğe dönüşürken, Unakıtan çifti her davette el ele görüntüleniyordu. Ahsen Unakıtan, eşine olan sevgisini anlatırken, “Kemal Bey ile aynı memleketliyiz. İlkokuldan beri birbirimizi tanıyoruz. O Ankara’da ben İstanbul’da okurken, yıllar sonra evlenme düşüncesi kafasında teşekkül etmiş. Kemal Bey devamlı elinde çiçeklerle
gelince beni tavladı, evlendik” ifadelerini kullanıyordu.

Bakanlar Kurulu onayı gerekli

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Unakıtan’ın cenazesinin Süleymaniye Külliyesi’ne defnedileceğini açıklamasının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Hayır Hizmetleri Şube Müdürü Ramazan Akbaşoğlu, “Bu işlem için Bakanlar Kurulu’nun kararı gerekmektedir” dedi. ,

Haberin Devamı

Şimşek: Bütçeyi çok iyi yönetti

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Çok iyi bildiğim, değer verdiğim bir ağabeyimizdi. Gerçekten çok üzüldüm. Türkiye’nin en zor döneminde bütçeyi çok iyi yönettiler. Türkiye’yi uçurumun eşiğinden daha iyi bir noktaya getirdiler.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: Kemal Ağabey, arkasında hayırla anılacak birçok iş yaptı. Milletvekili olarak da birlikte çalışma şansına sahip oldum. Pratik çözümler üretebilen, çok kıvrak zekalı, esprili bir ağabeyimizdi. Maliye Bakanı olduğu dönemde en fazla büyüyen, enflasyonu en çok aşağı çeken, maliyede öngörülebilir politikalar üreten Maliye Bakanımızdı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: Uzun yıllar milletvekilliği, Ak Parti kabinelerinde bakanlık yapan çok değerli ağabeyimiz Kemal Unakıtan Bey’in Hakkın rahmetine kavuştuğu haberini aldık. Tüm ailesine başsağlığı diliyorum.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Çok değerli bir büyüğümüzdü. Çok üzüldük. Başımız sağolsun.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ak Parti iktidarları denildiğinde özdeşleşen, konusuna hakim, maliyeden gelen kökeniyle dört dörtlük birisiydi. (ANKARA Milliyet)