Siyaset ‘Her üniversiteye bir sandık’ koyalım

‘Her üniversiteye bir sandık’ koyalım

25.08.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Her üniversiteye bir sandık’ koyalım

‘Her üniversiteye bir sandık’ koyalım





Üniversite sınav sonuçları bugün açıklanıyor. Eylül ayında da üniversiteler tek tek açılmaya başlayacak. Bir yükseköğretim kurumuna girebilen ve ikamet ettiği kentin dışında bir yeri kazanan gençler ise 3 Kasım’da yapılacak seçimlerde oy kullanamayacak. Bir başka deyişle siyasi partiler "genç oylara talibiz" derken, yüz binlerce üniversitelinin iradesi sandığa yansımayacak.
Üniversite rektörleri Yüksek Seçim Kurulu’nun bir an önce buna çözüm bulması gerektiği görüşünde birleşirken, "her üniversiteye bir sandık" çağrısı yaptılar. Kayıp oyların çokluğu siyasilerin de iştahını kabarttı.
Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, 1.5 milyon öğrencinin büyük çoğunluğunun oy kullanamayacağını söyledi.
Seçim için 1999 seçmen listelerinin esas alındığını belirten Terzioğlu, "Bu yıldan sonra üniversiteye giren gençler büyük ihtimalle oy kullanamayacaklar. Çünkü kayıtlı oldukları yerler dışındaki üniversitelerde olacaklar. Hem eğitim-öğretim döneminin ortasında olunuyor hem de oy kullanabilecekleri kente gitmeleri büyük masraf" dedi. Rektörlerin görüşleri şöyle:
• Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü): ODTÜ’de bu uygulama yıllardır yapılıyor. Öğrencilerimiz, lojmanlarda kalanlar, üniversitede oy veriyor. Yıllardır bir sorun yaşamadık. Gençlerin oylarının boşa gitmemesi gerekiyor.
• Prof. Dr. Ayhan Alkış (Yıldız Teknik Ü. Rektörü): Türkiye için önemli bir seçim olacağının bilinciyle, özellikle gençlerin iradelerinin sandığa yansımasını isteriz. Üniversitelere seçim sandığı konulabilir.
• Prof. Dr. Fehmi Durukanoğlu (Beykent Ü. Rektörü): Bir günlüğüne yolculuk yapmak öğrenci için oldukça maliyetli. Üstelik eğitim-öğretim devam ettiği için ertesi gün tekrar okuluna dönmesi gerekiyor. Üniversitelere seçim sandığı, sorunu çözümleyecektir.
• Prof. Dr. Tunçalp Özgen (Hacettepe Ü. Rektörü): Üniversitelere sandık konulması çok iyi bir uygulama olacaktır. Böylece gençlerimiz de oy kullanmış olurlar.
• Prof. Dr. Sıddık Yarman (Işık Ü. Rektörü): 1.5 milyon oy demek, oyların yüzde 2’si demektir. Bu da yüzde 10’luk baraj sisteminde etkili olacaktır. Bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu’nun üniversitelerde oy sandıklarının oluşumunu temin etmesi gerekiyor.
• Prof. Dr. Erdoğan Teziç (Galatasaray Ü. Rektörü): 1.5 milyon oyun dikkate alınmaması, seçim dışı bırakılması doğru bir şey değil. Bizler üniversite olarak Yüksek Seçim Kurulu böyle bir hazırlık yaparsa çok memnun oluruz.

Siyasiler ise şunları söyledi: n Ahmet Çakar (MHP): Bilim adamlarımızın bu konuyu gündeme getirmeleri gerçekten çok önemli. Gerekli yerlerle görüşmeyi yapacağım.
• Zafer Güler (YTP): Bu gençlerin durumunu tabii ki düşündük. Bunun için YSK’ye müracaat yapılır.
• Bülent Akarcalı (ANAP): Üniversiteler içine siyaset sokulmasın diye izin vermezler. Mesut Yılmaz’a bu seçimin çağdışı ve antidemokratik olduğunu, özellikle öğrenciler için çözüm bulunması gerektiğini ilettim.
• Turan Güven (DYP): Oy kullanmak bir hak olduğu kadar oy vermek de bir görevdir. Ancak üniversiteye siyaset karıştırmamak gerekir. Üniversitenin yakınına seçim sandıkları kurulabilir.
• Cevdet Selvi (CHP Gen. Bşk. Yard.): Mutlaka çözüm bulunmalı. Üniversitelere seçim sandığı konulmasına biz sıcak bakıyoruz.

Üniversitelilerin sadece ikamet ettikleri yerde oy kullanabileceğini belirten YSK Başkan Vekili, "Öğrencilerin bulundukları yerde oy vermesinin tek yolu, yasa değişikliği" dedi


Yüksek Seçim Kurulu (YSK), önümüzdeki yıl üniversiteye kayıt yaptıracak olan ve sayıları 100 bini aşması beklenen öğrenciler ile yeni atanacak 30 bin öğretmenin gidecekleri yerde oy kullanabilmeleri için yasa değişikliği gerektiği sonucuna vardı.
YSK Başkan Vekili Ahmet Hamdi Ünlü, bu yıl ünversiteye başlayacak öğrencilerin durumunun Kurul’da değerlendirildiğini, ancak 3 Kasım’daki seçimlerde, şu anda ikamet ettikleri yerden başka bir yerde oy kullanmaları için bir yöntem bulunamadığını söyledi. Bu yıl üniversiteye yeni kaydolacak öğrencilerin hangi üniversiteye gideceklerinin seçmen kütüklerinin kesinleşme tarihi olan 27 Ağustos’tan sonra belli olacağına dikkat çeken YSK Başkan Vekili Ünlü, şunları kaydetti:

‘Dönüp oy atacaklar’
"Yeni kaydolacak öğrenciler ve yeni ataması yapılacak öğretmenler 27 Ağustos’tan sonra hangi ile gideceklerini bilmiyor. Bunların şu anda ikamet ettikleri yerde seçmen kütüklerine kaydolmaları ve 3 Kasım’da dönüp bu yerlerde oy kullanmaları gerekiyor. Bu öğrenci ve öğretmenlerin gidecekleri yerler belli olmuş olsa bir çözüm bulunabilirdi. Şu andaki duruma göre yasa değişikliği gerekli. Yasada ‘kişi, kimliğini göstermesi koşuluyla bulunduğu yerde oy kullanabilir’ gibi bir düzenlemenin bulunması lazım. Bu sorun ancak o zaman çözülebilir."

Tatilcilere iyi haber
YSK, 27 Ağustos’a kadar tatilde olacakların, seçmen kütüklerine kaydolması için "tatil yaptıkları yerlerdeki muhtarlıklara başvuru" formülünü buldu. Tatilcilerden ilk kez oy kullanacak olanlar da 3 Kasım’da nerede ikamet edeceklerini o muhtarlığa bildirecek. Tatil yörelerindeki muhtarlıklar da bu başvuruları tatilcilerin 3 Kasım’da bulunacakları ilçe seçim kurullarına iletecek.