Siyaset Herkes biliyordu

Herkes biliyordu

13.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Herkes biliyordu

Herkes biliyordu


Batman Valiliği'nin silah ithal etmesine ilişkin Başbakanlık yazısının altında reddetmelerine rağmen, Genelkurmay, Milli Savunma, Hava Kuvvetleri, Gümrük müsteşarlığı ve Dış ticaret Müsteşarlığı'nın imzası bulunuyor


       Dönemin sorumlularının aksi yöndeki açıklamalarına karşın Batman Valiliği'nin silah ithal etmesine ilişkin Başbakanlık yazısının, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da "ivedi ve çok gizli" kaydıyla gönderildiği belgelendi. Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer'in, "kurulan özel birlik için silah ithal edileceğini" içeren yazıda imzası bulunmasına karşın, silahları taşıyan uçakta ne olduğunu bilmediğini savunması dikkat çekti.
       Silahların nakli için DYP lideri Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde Başbakanlık Müsteşarı olan Ali Naci Tuncer'in imzasını taşıyan 28. 8. 1995 tarih ve B. 02. 0. GİB / 037 - 00 / 01878 sayılı "Başbakanlık Güvenlik İşleri Başkanlığı" antetli kağıttaki yazıda aynen şöyle deniliyor:

       "İlgi: Batman Valiliği'nin 28. 8. 1995 gün ve OHB. KOHB sayılı yazısı.
       Batman ilinde görev yapan Karma Özel Harekat Birlikleri'nin ihtiyacı olan ekli listede yazılı silah ve mühimmatın Bulgaristan'ın Plovdiv Havaalanı'ndan Batman Havaalanı'na nakledilmek üzere C - 130 veya C - 160 tipi askeri nakliye uçağının tahsis edilmesine ilişkin Batman Valiliği'nin talebi uygun görülmüştür.
       Uçağın konma, konaklama, yakıt ve personel giderlerinin İçişleri Bakanlığı'nca karşılanmasına malzemelerin gümrükten geçişinde gerekli kolaylığın gösterilmesini rica ederim."
       Bu yazı, üzerindeki kayıtlara göre, gereği için Gümrük Müsteşarlığı'nın yanı sıra Genelkurmay Başkanlığı'na, Devlet Bakanlığı'na, Milli Savunma Bakanlığı'na, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'na, bilgi için de İçişleri Bakanlığı'na gönderildi.

Müsteşarın çelişkisi

       Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer, "özel birlik için ithal silah ve mühimmatın nakledilmesi" içeriğiyle imzaladığı ve dağıtımını yaptırdığı yazıya karşın, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Hava Kuvvetleri'ne ait uçakların Bulgaristan'a gitmesi için onay verdiğini, ancak uçakların silah taşıdığından haberi olmadığını öne sürdü.
       Tuncer, konuya ilişkin Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:
       "YPK kararı alınmış. İçişleri Bakanlığı'nın talebi var. Yurtdışına uçakların gidebilmesi için Başbakanlık onayının alınması gerekir. Ben bunun için onay verdim. Gizli görev olduğu için yazıda silah ithalatı yer almıyor. Ben uçakların silah almak için gittiklerini de bilmiyordum."
       Tuncer'in bu ifadesine karşılık, imza attığı belgede silah nakledileceği kaydedildiği gibi, ekli listede de, getirilecek silahların dökümü yapılıyor.

       Başbakanlık Müsteşarlığı yazısının kaleme alınıp dağıtıldığı 28 Ağustos 1995'te Tansu Çiller Başbakan, halen Cumhurbaşkanlığı Danışmanı olan Hikmet Çetin de Başbakan Yardımcısı'ydı. Üzerindeki kayıda göre, Müsteşarlık yazısının "gereği" ve "bilgi" için dağıtıldığı makamlar ve o dönemdeki sahipleri de şunlar:
       Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Doğan Güreş (Halen DYP Kilis Milletvekili)
       Gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı: Nafiz Kurt (DYP eski Samsun Milletvekili)
       Milli Savunma Bakanı: Mehmet Gölhan (Halen DYP Konya Milletvekili)
       Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Ahmet Çörekçi (Emekli)
       Dış Ticaret Müsteşarı: Nejat Eren
       İçişleri Bakanı: Nahit Menteşe (DYP eski Aydın Milletvekili)

       Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer, silah ithalatı konusunun YPK'nın onayından geçtiğini vurguladı. YPK'nın üyeleri ve "gerek duyulduğunda" toplantılara alınan dönemin müsteşarları şunlar:
       Başbakan: Tansu Çiller (DYP)
       Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı: Hikmet Çetin (CHP)
       Maliye Bakanı: İsmet Attila (DYP)
       Ulaştırma Bakanı: Ali Şevki Erek (DYP)
       Bayındırlık ve İskan Bakanı: Halil Çulhaoğlu (CHP)
       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Mehmet Moğultay (CHP)
       Enerji ve Tabi Kayhaklar Bakanı: Veysel Atasoy (DYP)
       Sanayi ve Ticaret Bakanı: Hasan Akyol (CHP)
       Tarım ve Köyişleri Bakanı: Refaiddin Şahin (DYP)
       Devlet Bakanları: Yıldırım Aktuna, Nafiz Kurt (DYP), Ziya Halis (CHP)
       DPT Müsteşarı: Necati Özfırat
       Hazine Müsteşarı: Ayfer Yılmaz
       Gümrük Müsteşarı: Yener Dinçmen
       Dış Ticaret Müsteşarı: Nejat Eren