Siyaset Hiçbir seviyede pazarlık yok

Hiçbir seviyede pazarlık yok

13.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemi çıkışı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın anayasa değişikliği teklifini en kısa sürede Meclis’e getirecekleri açıklamasına CHP’den gelen, “pazarlıkl mı yapıldı?” eleştirilerine sert yanıt verdi.

Hiçbir seviyede pazarlık yok

Yalçın, “Öyle bir pazarlık yok. Gizli hiçbir görüşme hiç bir seviyede olmamıştır. CHP neyi amaçladığımızı anlayamamıştır. Ne MYK, Ne Başkanlık Divanı seviyesinde bir temas olmamıştır” dedi. Yalçın, şunları kaydetti:

‘Millet karar verir’

“Ülke namüsait hal içinde. Cumhurbaşkanı anayasayı aşan iş ve işlemler yapıyor. Sistem sıkıştı gidişat ülkeyi kötü noktaya götürüyor. Sayın Bahçeli, ‘önce ülkem’ anlayışını öne çıkararak çözüm önerisinde bulundu, yol gösterdi. Niye şimdi bu çıkış sorusunun cevabı burada aranmalıdır. Bu çıkışla Ak Part’nin başkanlık sistemi görüşlerinden vazgeçiyor mu bu görülecek. İkincisi yönetim sisteminde sıkışma var, halk çözsün diyoruz. Hiçbir siyasi hareket miletin kararına karşı duramaz. 330’u bulamazlarsa Meclis’in iradesi tecelli etmiş olur. Referanduma gidecek çoğunluk bulunursa da millet karar verir.”
MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ise Bahçeli’nin açıklamalarının doğru okunması gerektiğini dile getirerek, “Liderimizin orada söylediği şudur: ‘Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor çünkü, fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek, aslında anayasa ihlali işlediğini gösterir’. Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Çizgimizi bozmadık’

MHP’li Arzu Erdem, CHP’nin MHP’ye yönelik, “Ak Parti ile gizli kapaklı pazarlık yürütüldüğü” eleştirisinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

“MHP var olduğu günden beri çizgisini bozmamıştır. Biz, ‘çözüm süreci ihanet sürecidir’ demiştik, Ak Parti bugün bizim noktamıza geldi ve çözüm sürecini bitirdi. Bizim çizgimiz belli, diğer partilerden gelen eleştiriler bizim için kabul edilebilir değildir, değerlendirmeye bile gerek yok aslında.” “Anayasa değişikliği için 330 oy gerekiyor ve Ak Parti’nin bu sayısı yok, MHP’nin desteğine ihtiyacı var. MHP destek olacak mı” sorusuna Erdem, “MHP, ‘330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim’ demedi, ‘tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın’ dedi. Cumhurbaşkanı fiili suç işliyor, anayasaya aykırı davranıyor. Bunun karşılığında bunu Meclis’e getirin ve getirdikten sonra sonucu hep birlikte
görelim.” yanıtını verdi.