Siyaset Hoca Almanya yolcusu

Hoca Almanya yolcusu

28.03.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erbakan'ın, Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün davetini kabul ettiği açıklanırken, Kinkel, İnsan Hakları Derneği temsilcileriyle görüştü ve kaygılarını dile getirdi

Hoca Almanya yolcusu

ALMANYA Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel, Türkiye ziyaretinin son gününde insan hakları dernekleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Ankara'dan İstanbul'a geçen Kinkel, tarihi ve turistik yerleri ziyaret ederek stres attı. Erbakan'ın Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün davetini kabul ettiğini, Devlet Bakanı Abdullah Gül aracılığıyla Kinkel'e ilettiği öğrenildi.
Kinkel, dün sabah otelinde İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal, İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen ve Kadın Dayanışma Vakfı Başkanı Füsun Tayanç'la görüştü.
İnsan hakları sorununa ilişkin bir raporla birlikte, önerilerini aktardıklarını belirten Birdal, Kinkel'in, önem verdiği konuyu Başbakan Necmettin Erbakan ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'le görüşmelerinde ele aldığını söylediğini belirtti.
İnsan haklarının, sadece Türkiye'nin değil, Almanya ve Avrupa'nın da sorunu olduğunu ifade eden Birdal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye, üslendiği evrensel hukuktan gelen yükümlülükleri yerine getirmemişse, Almanya da getirmemişti. Eğer Türkiye'deki insan haklarına, demokratikleşmeye Türkiye'nin bölgesel olarak kazandığı ekonomik ve stratejik rolden ötürü yaklaşılıyorsa -ki, bugüne dek böyle yaklaşılmıştı- bu fazla bir şey ifade etmez."
Birdal, Kinkel'in insan hakları sorununa yaklaşımıyla ilgili sorular üzerine de, bir politikacı ve Dışişleri Bakanı olarak büyük çaba gösterdiğini, insan haklarındaki kaygısını ifade ettiğini aktardı.
Kinkel Türkiye gezisinin son gününde İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerini gezdi. İlk olarak Sultanahmet Camii'ne giden Kinkel'e, ziyareti sırasında Başmüezzin Halit Yılmaz bilgi verdi. Yılmaz cami girişinde Kinkel'in ayakkabılarını çıkarmasına yardımcı oldu. Başmüezzin Kinkel'e Türkiye'yle Almanya arasında tarihten gelen çok iyi bir dostluğun olduğunu söyledi. Kinkel namaz saati olduğu için dua edenleri rahatsız etmek istemediğini belirterek ezan okunurken camiden ayrıldı. İstanbul'a uzun yıllar önce geldiğini belirten Kinkel, cami çıkışında 20 yıl Almanya'da çalıştığını söyleyen Fikret Kılıç'la sohbet etti.
Kinkel, daha sonra Ayasofya Müzesi'ne gitti. Kinkel'e, burada Müze Müdürü Veli Yenisoğancı tarafından bilgi verildi. Ayasofya Müzesi'nde dilek taşına parmağını sokan Kinkel, dilekte bulundu. Müze Defteri'ni de imzalayan Kinkel'e Yenisoğancı kitap hediye etti.
Kinkel, daha sonra Sultanahmet Parkı'nda arkasına Ayasofya Müzesi'ni alarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Kinkel, Alman turistlerle de sohbet etti. Kinkel, Türkiye gezisini tamamlayarak Bulgaristan'a geçti.