Siyaset Holbrooke: AB kararı Kıbrıs'ı zora soktu

Holbrooke: AB kararı Kıbrıs'ı zora soktu

19.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Holbrooke: AB kararı Kıbrıs'ı zora soktu

Holbrooke: AB kararı Kıbrısı zora soktu

ABD Başkanı Bill Clinton'un Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, Türk hükümetinin Avrupa Konferansı'na katılmama kararını değiştirmeye çalışmayacaklarını belirterek Clinton'un, Türkiye'nin AB üyeliğine destek veren açıklamalarını teyit etti.
Holbrooke, AB'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni de içine alan genişleme kararının, Kıbrıs sorununu `daha da zor' hale getirdiğini de kaydetti. Holbrooke, önceki akşam Yılmaz'ı kalmakta olduğu Plaza Oteli'ndeki suitte ziyaret ederek 1.5 saat başbaşa görüştü. Yılmaz'a, Clinton'un salı günü basın toplantısında yaptığı ve Türkiye'ye destek veren açıklamalarını görüp görmediğini soran Holbrooke, Clinton'un bu konudaki görüşlerinden çok emin olduğunu kaydetti. Bir gazetecinin, "Türk hükümetinin, Avrupa Konferansı'na katılmama kararını değiştirmeye çalışacak mısınız" sorusuna, "Hayır, Başbakan'ın fikrini değiştirmek için değil, ondan öğrenmek için buraya geldim. Onun görüşlerine büyük saygım var" diyen Holbrooke, şöyle devam etti:
"Clinton, dün yönetim adına ve bütün ulus adına. Onun, Yılmaz'la Beyaz Saray'da bir araya gelmeyi büyük bir arzuyla beklediğini biliyorum. Başkan'la konuştum ve kendisi şu üç konuya büyük önem veriyor: Türkiye'yle yakın ilişkiler kurulması, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, Kıbrıs'ta istikrar ve iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon oluşturulması."
Clinton'un Yılmaz'la görüştükten sonra Bosna - Hersek'e gideceğini ve ABD askerlerinin bölgede kalma süresinin uzatıldığını açıklayacağını bildiren Holbrooke, "Dünyada, Bosna'daki Amerikan çabalarını Türkiye'den daha fazla destekleyen ülke yok" dedi.
Holbrooke, daha sonra Milliyet'in sorularını yanıtlarken de, AB'nin kararının, başlangıçta zor olan Kıbrıs sorununu daha da güç bir hale soktuğunu kaydetti. Holbrooke, Türk - AB ilişkilerinin gelişmesinde ABD'nin her zaman rolü bulunduğunu da bildirdi.