Siyaset HSYK teklifi raftan indi

HSYK teklifi raftan indi

31.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), 17 Aralık operasyonu sonrasında Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin Anayasa ve yasalara aykırı olduğuna yönelik bildirisinin ardından harekete geçen hükümet, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda şekillenen HSYK önerisini yeniden raftan indirdi.

HSYK teklifi raftan indi


Ak Parti’nin TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da diğer partilerle bir çok fıkrasında uzlaştığı önerisine göre, HSYK’da ikili yapılanma olacak. Buna göre hakim ve savcıların statüsünün tamamen farklı olduğu dikkate alınarak hakimler ve savcıların temsil edildiği HSYK’da, “Hâkimler Kurulu” ve “Savcılar Kurulu” şeklinde iki alt yapı oluşturulacak.

Genel Kurul seçecek
Ak Parti, HSYK’nın üye seçiminde Meclis’in etkinliğinin artırılmasını istiyor. Hakimler Kurulu 11, Savcılar Kurulu ise 7 üyeden oluşacak. Adalet Bakanı gerekli gördüğü hallerde toplantılara katılarak başkanlık edecek. Hâkimler Kurulu’ndaki 11 üyenin 6’sını Danıştay, Yargıtay ve kürsü hâkimlerinin önereceği üç katı aday arasından TBMM seçecek.
TBMM iki kurula üye seçimini beşte üç oy oranıyla yapabilecek. Kurul üyelerinin görev süresi dört yıl olacak ve süresi biten yeniden seçilemeyecek. Hâkim ve savcıların denetimi ve soruşturulması Kurul Başkanı’nın izniyle, kurul başkanına bağlı müfettişler tarafından yapılacak. Kurullar, Adalet Bakanının, mahkemelerin kaldırılması veya yargı çevresinin değiştirilmesine dair teklifini karara bağlayabilecek.