Siyaset Hülya Avşar’ın Milliyet söyleşisine soruşturma

Hülya Avşar’ın Milliyet söyleşisine soruşturma

23.09.2009 - 01:27 | Son Güncellenme:

Milliyet’e Kürt açılımını yorumlayan sanatçı Avşar hakkında “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle soruşturma açıldı. Yazarımız Sevimay hakkında da soruşturma başlatıldı. ÇGD, soruşturmalara tepki gösterdi

Hülya Avşar’ın Milliyet söyleşisine soruşturma

Kürt açılımına ilişkin olarak Milliyet yazarı Devrim Sevimay’ın sorularını yanıtlayan sanatçı Hülya Avşar hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, “Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle soruşturma açtı. Başsavcılık Devrim Sevimay hakkında da soruşturma başlattı. Avşar, hükümetin başlattığı Kürt açılımını, Sevimay’a verdiği röportajda değerlendirmişti. Hakkında dava açılması durumunda Avşar, TCK’nın 216. maddesinden yargılanacak.

‘Soruşturma bana hakaret’
Madde özetle şöyle: “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” Suçun, basın yoluyla işlenmesi halinde TCK’nın 218. maddesine göre, ceza istemi yarı oranında artırılıyor ve 1.5 yıldan 4.5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Hürriyet gazetesine bir açıklama yapan Avşar, şunları söyledi: “Bunu, hayatımda bana yapılmış en büyük hakaret olarak düşünüyorum. Bu açılım değil, kapanış oldu. Türkiye’ de hiçbir şey demokratik değil ki açılım yapılsın. Benim çocukluk günlerimi anlattığım bir röportajdı. Ne demişler; halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik etmek. Bunu, benim hayatımda bana yapılmış en büyük hakaret olarak düşünüyorum.
Bu durumda nasıl demokrasiden bahsedilebilir? Bugüne kadar ilk kez böyle bir röportaj verdim. Bizim ülkemiz demokratik bir ülkedir diyerek bu röportajı yaptım ve başıma gelene bakın.”

Hülya Avşar ne demişti?
Milliyet’te 24-25 Ağustos tarihlerinde yayımlanan söyleşide Avşar annesinin Türk babasının Kürt kökenli olduğunu anlatarak şunları söylemişti:
“Türkler, bu ülkenin bölünmemesini istiyor. Topraklarını, milletlerini korumak istiyor. Buna da sonsuz hakları var ama, yöntem hataları yaptıklarını kabul etmeliler. Ben de sonuna kadar Türküm ama, bu Kürtleri yok saymak, onlara etnik baskı yapmak anlamına gelmemeli. Yıllardan beri Anayasa’yı değiştiriyorlar, bir kez de barış için değiştirsinler... Sadece acırım ona, (Öcalan’ı kastediyor) o kadar. Siz çağırdınız diye yıllardır dağlarda yaşayan insanlar ‘Lay lay lom’ diyerek inmeyeceklerdir.”

Haberin Devamı

‘Yargılanacaksam yargılanırım’
Kızı Zehra ile birlikte dün uçakla Ankara’dan İstanbul’a gelen Avşar, büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirtti ve şunları söyledi: “Sonuna kadar mücadele edeceğim. Feci, çok ayıp bir şey. Böyle bir şey için yargılanacaksam yargılanırım, fark etmez. Şu başıma gelen meseleyi çok fazla ciddiye almak da istemiyorum. Bunun ucu düşünce özgürlüğüne dokunuyor bence.”

ÇGD’den eleştiri
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, Hülya Avşar’a soruşturma açılmasına tepki gösterdi.
Abakay, “Hülya Avşar, röportajında, farklı kökenlerden geldikleri için anne-babasını reddettiğini mi açıklasaydı? Savcı bunu mu bekliyordu?” diye sordu.
Abakay, Avşar’ın pek çok ailede yaşanan gerçeği hatırlattığını söyledi. Abakay, Avşar’ın sözlerinin barışçı ve birleştirici olduğunu belirtti. Asıl bölücü ve kışkırtıcılığın, bu soruşturmanın açılması olduğunu kaydeden Abakay, “Bu davada, toplumu tehdit için Avşar araç olarak kullanılıyor. Bu, gazeteci Devrim Sevimay’ın da görevini engelleme, otosansüre zorlama girişimidir” dedi.
ANKARA Anka

Haberin Devamı