Siyaset Hurafeciye meydan vermemek için her yerde olmalısınız

Hurafeciye meydan vermemek için her yerde olmalısınız

17.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen 34. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nda konuştu.

Hurafeciye meydan vermemek için her yerde olmalısınız

Yıldırım, kendisini, ilahiyat ve ilimler konusunda konuşmaya ehil görmediğini vurgulayarak, “Üzülerek söylemek isterim ki bazı tartışmalar gözümüzün ışığı gibi korumamız gereken bu teşkilata da gölge düşürüyor. Bütün vatandaşlardan beklentimiz, Diyanet’in tartışmalar dışında, tartışmaların üstünde tutulmasına hassasiyet göstermesidir” dedi.

Haberin Devamı

‘Mide bulandırıyor’

İslam’ın “kıyamete kadar bütün hurafelerden, tahrifattan uzak tutulması” gerektiğine işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

“Diyanet teşkilatımızın bırakacağı her boşlukta merdiven altı din tüccarları, istismarcılar, üfürükçüler, hurafeciler insanların itikadını bozan, yalan yanlış işler yapacaktır. Bunlar tabiatıyla esas değil istisnadır, azdır ama yine de mide bulandırmaktadır. Aşırı, keyfi, indi yorumlar bugün İslam dünyasının başına yeni sorunlar açıyor. Müslümanların iyi niyetini istismar etmeye asla ve asla izin vermemeliyiz. Tarikatların işi irşad etmektir. Tarikatların işi ticaret değildir, siyaset değildir, vatandaşın dini duygularını istismar ederek, kendi karanlık menfaatleri uğruna vatandaşları ifsat etmek değildir. Bunun bedelini bu ülke 15 Temmuz’da ödedi. Yıllarca hayır, hasenat, İslam ve insanlık için bir milleti, bir İslam dünyasını sömüren bu karanlık mihraklar sonunda gerçek yüzünü 15 Temmuz’da gösterdi. Şekilci, hurafeci eğilimlere meydan vermemek için hayatın her yerinde olmak durumundasınız. Dinimiz İslam’ı, Kur’an-ı, sünneti seniyyeye uygun bilgileri, mutlaka insanlara siz aktarmalısınız. Ancak bunu yaptığınız zaman sapkın eğilimler, hurafeciler kendilerine zemin ve yer bulamayacaktır.”

Haberin Devamı

‘Din istismara dayanak olamaz’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuşmasında şunları söyledi: “Toplantımızda bir sonuç bildirgesi olacak. Bu bildirgede, insanlığın ve İslam coğrafyasının geleceği, İslam fıkhının sürekli yeniden yorumlanmasının gerekliliği, sahih dini bilgiye dayamayan dini anlayışların ortaya çıkardığı sorunlar, din istismarının önüne geçilmesi, din üzerinden tefrika ve fitne çıkartılamayacağı, kadına şiddet, çocuk yaşta evlilik ve istismarın kabul edilemez olduğu ve asla dini dayanağının olamayacağı, Başkanlığımızın ilahiyat ve İslami ilimler fakülteleri ve ilgili kurum kuruluşlarla iş birliği yapacağı, Başkanlığımızın daha etkin çalışmalarla milletimizin dini hayatına rehberlik edeceği hususları burada müzakere edildi.”