Siyaset İbadi, Yıldırım’ı Irak’a davet etti

İbadi, Yıldırım’ı Irak’a davet etti

07.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak’taki referandumun ardından Irak Başbakanı İbadi’den kendisine davet geldiğini açıklayan Başbakan Yıldırım, “Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret tabii ki önemlidir” dedi

İbadi, Yıldırım’ı Irak’a davet etti

Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar El-İbadi’nin kendisini Irak’a davet ettiğini, davetin içeriği ve zamanlaması konusunda çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Yıldırım Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifa edeceği iddialarıyla ilgili soruya da “Kim söylüyor? Dedikoduya göre amel edilir mi?” yanıtını verdi.
Yıldırım, dün cuma namazını Kocatepe Camii’nde kıldı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Irak Başbakanı İbadi’den davet geldiğini belirterek, “Sayın İbadi’den böyle bir davet gelmiştir. Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak ziyaret önemli bir ziyarettir. Hazırlıkların yapılması gerekir” dedi.
‘Büyük sorunlar var’
Başika’nın olduğundan fazla gündeme getirildiğini söyleyen Yıldırım, “Başika’daki askerlerimiz DEAŞ’la mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere oradalar. Irak da DEAŞ ile mücadele ettiğine göre, aramızda bu konunun mesele olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bölgede daha büyük sorunlar var. Kuzey Irak gayrimeşru referandumu var. Ondan sonra yaşanacak gelişmeler var. Bu konularda çok daha yakın işbirliği içinde olmamız gerekir. Bizim için yok hükmündeki bu referandumdan sonra, biz ilişkilerimizi Irak Merkezi hükümeti ile daha da geliştirmek istiyoruz. Kapsamlı bir ekonomik işbirliği, savunma, güvenlik işbirliği olabilir. Bölgedeki sorunlar hakkında siyasi anlamada işbirliği olabilir. Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için önemlidir. Sınırlarımızda statü değişikliği bizim kabul edilemez bir önceliğimizdir. Referandum sonrası bölgede herhangi bir ayrımcı hareketin başlaması Türkiye’nin mili güvenlik meselesidir” diye konuştu.
Ovaköy önerisi
Irak’ın referandumdan sonra Erbil’e ve Süleymaniye’ye uçuşları durdurduğunu hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Biz de buna paralel olarak uçuşlarımızı durdurduk. KDP’nin buradaki temsilcisinin geri gelmemesini istedik. Irak ile bizim askerlerimiz ortak tatbikat yapıyorlar. Bundan sonra alınacak daha başka tedbirlerimiz de var. Cumhurbaşkanımız ipuçlarını verdi kademe kademe devreye girecek. İran ile de Kuzey Irak’taki bu gelişmeler üzerinde işbirliği ve koordinasyon konusunda mutabakata varıldı. Ayrıca İran ile mutabakatımız PKK’ya yönelik ortak mücadeleyi de içeriyor. İran’ın Kuzey Irak ile Merkezi Irak ile dokuz tane kapısı var. Bu kapıların sadece dört tanesi Kuzey Irak’a açılıyor. 5 tanesi Irak merkezi yönetiminin kontrolündeki bölgeye açılıyor. Bizim sadece bir kapımız var. Bir kapı daha var Üzümlü ama oradaki yerel ihtiyaçlar için. Son zamanlarda açtığımız kapı. Çok sınırlı kullanılıyor. Habur da hem Kuzey Irak hem merkezi hükümet kontrolündeki alana hizmet eden bir kapı. Tabii ki Irak burayı kapatma hakkına sahiptir. Bu konuda Irak’ın hükümranlığı altında bütün kapıların kapatılmasına biz saygı gösteririz. Ama bizim teklifimiz, gerek Kuzey Irak’ta yaşan Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin gerekse Irak ile olan bütün ticari ve taşımacılık faaliyetlerimizin zarar görmemesi için Ovaköy Sınır Kapısı’nın faaliyete geçmesi. Bunu teklif ettik. Bu konuda da Irak’tan destek istiyoruz. Bütün bu konuları ele almak için İbadi’yle bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım.”

‘Planlama yapıldı’
Sınır kapılarının ve hava sahasının kapatılacak olmasına ilişkin soruya Yıldırım, “Bunların hepsinin planlaması yapıldı. Zamanı yeri hasıl olduğunda gereken adımlar atılır. Türkiye’nin hedefi, Kuzey Irak’ta yaşayan Kürt kardeşlerimiz, din kardeşlerimiz, Türkmenler, Araplar değildir. Her türlü etnik grup orada rahatça yaşamalıdır. Onların geleceğini karartmak gibi bir düşünce asla söz konusu değildir. Bizim derdimiz oldu bitti ile burnunun doğrultusunda kişisel ihtiraslar için karar alanların bu kararın karşılığını görmesidir. Bunun dışında başka bir amacımız yoktur” yanıtını verdi.

‘Dedikoduyla amel edilmez’
Başbakan Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifa edeceği iddialarının sorulması üzerine de “Kim söylüyor? Dedikoduya göre amel edilir mi?” yanıtını verdi.