Siyaset İbre Hatipoğlu ve Bedir’e döndü

İbre Hatipoğlu ve Bedir’e döndü

02.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dün kurum çalışanlarıyla vadalaşırken, duygusal anlar yaşandı. Veda konuşması aslında görevi neden bıraktığı ve bundan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hangi eksende konumlanması gerektiğine ilişkin önemli mesajlar içeriyordu.

İbre Hatipoğlu ve Bedir’e döndü

Görmez’in görevde bulunduğu 7 yıl içinde Diyanet İşleri Başkanlığı 20 kat, Diyanet İşleri Vakfı ise 80 kat büyüdü. En büyük atılım ise kurumun uluslararası alandaki faaliyetleri oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı 113, Diyanet Vakfı ise 135 ülkede örgütlenerek hizmet götürmeye başladı. Diyanet Vakfı’nın Görmez’in göreve geldiği süreçte 26 ülkede aktif olduğu düşünülürse kurumun uluslararası zeminde yaptığı sıçrama daha iyi anlaşılıyor.

Şia-Sünni diyaloğu

Görmez, başkanlığı sırasında mezhep çatışmasına karşı ciddi adımlar attı. Özellikle İran’daki Şia’nın dini temsilcileri, İslam ülkelerinin sünni temsilcileriyle gerek ayrı ayrı gerek ortak toplantılar düzenleyerek “diyalog kapısını” kurup, genişleten çalışmaları dünya çapında ilgi uyandırdı. Görmez veda konuşmasında bu noktaya dikkat çekerek, “ayrılıkçı din söylemleri, tekfir ve tefrik hastalığı asla Diyanet’in mihrap, minber ve kürsülerine yaklaşmamalıdır” sözleriyle bir kez daha mesaj verdi.

Alevi açılımına ilişkin diyalog toplantılarını yapan Görmez’in veda toplantısında sürpriz bir misafiri vardı. Alevi Federasyonu’nda yönetim görevinde de bulunan Dede Zeynel (Demir), Görmez’i hararetle alkışlayan kişiler arasındaydı. Görmez, Dede Zeynel’e toplantı sonrası özel ilgi gösterip makamında da ağırladı.

Büyükelçi olabilir

Resmi bir görev düşünmediğini ve ilmi çalışmalara yöneleceğini belirtse de Diyanet koridorlarında Görmez’e büyükelçi ünvanı verilebileceği ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı danışmanı sıfatıyla dini çalışmalar yürütebileceği konuşuluyor. İslam ülkeleri ve mezhepler arasındaki, “dini diplomasi” yapabilecek diyalog ve kabiliyete sahip Görmez’in, dini ayrılık noktalarının en aza indirilmesinde Türkiye’nin tezlerini seslendirebileceği kaydediliyor.

Hatipoğlu da listede

Görmez’in yerine kimlerin geleceği konusunda da ilginç gelişmeler yaşanıyor. En güçlü adayın Karadeniz Teknik Üniversitesi İlahiyet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emin Aşıkkutlu olması beklenirken, ibrenin televizyon programlarıyla beğeni toplayan YÖK Üyesi Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’na da döndüğü vurgulanıyor. Diyanet koridorlarında ise İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürteza Bedir’in başkanlık koltuğu için en güçlü aday olduğu dile getiriliyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte olan Prof. Dr. Yavuz Ünal da alternatifler arasında.

Haberin Devamı