25.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERİÇ TAFOLAR Ankara
1993’te Sosyalist İktidar Partisi (SİP) adıyla partileştikten sonra 2001’de adını “Türkiye Komünist Partisi” olarak değiştiren “Gelenek” çevresi, 11 yıldır bu isimle faaliyet gösteriyor. Ancak Gelenek çevresinin TKP’nin siyasal mirasını sahiplenemeyeceğini savunan “Ürün dergisi” çevresi, bu yıl içinde partileşirken, Mustafa Suphi’nin 1920’de kurduğu TKP’nin siyasal mirasının devamı olduğu gerekçesiyle adını “Türkiye Komünist Partisi” olarak değiştirmişti.
Aynı adla iki siyasi parti bulunamayacağına ilişkin hüküm çerçevesinde, parti ilk kurulduğunda adını “Toplumcu Kurtuluş Partisi” olarak tescil ettirmiş, daha sonra Kurucular Kurulu’nun önerisiyle adını Türkiye Komünist Partisi olarak belirlemişti. Bu ismi 11 yıldır siyasal arenada kullanan partinin tepkisini çeken bu davranış, iki parti arasında gerginliğin artmasına neden olmuştu.
Kurucular Kurulu karar verdi
Son olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ihtar istemiyle, yeni kurulan “Türkiye Komünist Partisi”ne dava açmasının ardından, toplanan Kurucular Kurulu, iki parti arasındaki siyasi gerilimin daha da tırmanmaması amacıyla partinin isminin değiştirilmesine karar verdi. Ancak partinin üstlendiği siyasal mirası da gözönüne alan Kurucular Kurulu, partinin isminin, “Türkiye Komünist Partisi 1920” olmasına ilişkin tüzük değişikliğini onayladı. Kurucular Kurulu’nun geçen günlerde verdiği kararın ardından parti tüzüğünün ilk maddesi şöyle oluştu:
“Partinin adı Türkiye Komünist Partisi 1920’dir. Kısaltılmış adı TKP 1920’dir. Merkezi Ankara’dadır. Partinin amblemi, sarı hatla çevrelenmiş yuvarlak mavi zemin üstünde kırmızı orak çekiç, orak çekicin üstünde TKP yazısı ve altında sarı yıldız ve yıldızın içinde 1920’dir. Partinin marşı TKP Marşı’dır.”