Siyaset İlaç fiyatlarında yetki cumhurbaşkanında

İlaç fiyatlarında yetki cumhurbaşkanında

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine giçişin ardından, dün çıkarılan cumhurbaşkanı kararnamesi ile bakanlıkların teşkilat yasaları da baştan aşağı değiştirildi.

İlaç fiyatlarında yetki cumhurbaşkanında

Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı teşkilat yapılanması özetle şöyle oldu:

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı

- Bakanlık, sağlık hizmetinde kullanılan ilaçların, özel ürünlerin, ulusal ve uluslararası kontrole tabi maddelerin, ilaç üretiminde kullanılan etken maddelerin, kozmetiklerin ve tıbbi cihazların piyasaya sunulması ve fiyatları konusunda yetkili olmayacak. Bakanlık, bu konuda sadece çalışma yapabilecek; ilaç fiyatlarının belirlenmesine ilişkin usul
ve esasları cumhurbaşkanı belirleyecek. Bakanlık, açılacak sağlık kuruluşlarının planlanması ve yaygınlaştırılmasını da yönetemeyecek.

- Bakanlığın sağlık sistemi yönetimi ve politika belirleme görevlerini yerine getirmek üzere kurulan Sağlık Politikaları Kurulu kaldırıldı.

- Bilirkişi listesi belirlemek üzere kurulan Yüksek Sağlık Şûrası kaldırıldı.

Haberin Devamı

- Bakanlığın bağlı kuruluşları, taşra teşkilatı kurmaya ve kaldırmaya yetkili olamayacak. Tek yetkili bakanlık olacak.

- Bakanlık politika ve hedeflerine uygun olarak ilaçlar, ilaç üretiminde kullanılan etken ve yardımcı maddeler, tıbbî cihazlar hakkında düzenleme yapmakla görevli, özel bütçeli Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu kapatıldı.

- Türk boğazları, hudut ve sahilleri ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmekle görevli özel bütçeli Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü de kapatıldı.

- Bakanlık kadrolarının tespiti, ihdası, kullanımı ve iptali ile kadrolara ilişkin diğer hususlar, cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek. Ülkenin sağlık alanında bölgesel bir cazibe merkezi haline getirilmesi için kurulacak Sağlık Serbest Bölgelerine ilişkin usûl ve esaslar da cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.