Siyaset ‘İlk’lerin yemin töreni

‘İlk’lerin yemin töreni

29.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’teki yemin töreni pek çok ilke sahne oldu. CHP’li Altay’ın açmak istediği usul tartışması reddedilince Anayasa ve İçtüzük kitapçığını Meclis Başkanı Çiçek’e doğru fırlatması da törene damga vurdu...

‘İlk’lerin  yemin töreni

Türkiye’nin halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TBMM’de yemin etti. İlklerin yaşandığı TBMM’de, usul tartışması açılması talebi TBMM Başbakanı Cemil Çiçek tarafından reddedilen CHP, salonu terk ederek töreni protesto etti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, anayasa ve TBMM İçtüzüğü kitapçığını Çiçek’in bulunduğu Başkanlık Divanı’na fırlattı.
TBMM Genel Kurulu, 10 Ağustos’ta ilk kez gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından dün yemin töreni için toplandı. Erdoğan, “En yaşlı başkanvekili” Güldal Mumcu’nun mazeret bildirmesi nedeniyle TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun törene katılmayacağına açıklamasına rağmen CHP grubunun tavrı merak ediliyordu. Saat 13.00 sıralarında TBMM’de toplanan CHP grubu, Genel Kurul’a katılarak usul tartışması açmayı kararlaştırdı.

CHP vekilleri salonu terk etti
TBMM?Başkanı Cemil Çiçek’in, birleşimi açtığını duyurmasının ardından CHP’li Altay usul tartışması açılmasını istedi. Çiçek, Altay’ın talebini kabul etmedi. Altay ise, “Neden ön yargılı bir hüküm veriyorsunuz? Benim ne söyleyeceğimi biliyor musunuz?” karşılığını verdi. Çiçek, gelenek ve teamüllere uyulmasını istedi. Altay, “Sayın Başkan, sizi anayasaya ve içtüzüğe uymaya davet ediyorum. Ayıp ediyorsunuz. Etik olmayan bir davranış içindesiniz” dedi. Çiçek, ‘tartışma imkanı’ olmadığını belirtince CHP sıralarından tepkiler yükseldi; Çiçek, CHP’li milletvekillerine, “Katılırsınız, katılmazsınız bu töreni icra edeceğim” karşılığını verdi.
“Başkanlık divanını usule göre yönetmiyorsunuz. TBMM’yi anayasa ve içtüzüğe göre yönetmek zorundasınız” diyen CHP’li Altay, daha sonra “Yazıklar olsun! Al öyleyse!” diyerek anayasa ve TBMM İçtüzük kitapçığını Başkanlık Divanı’na doğru fırlattı. Altay, daha sonra beraberindeki CHP’li vekillerle Genel Kurul Salonu’nu terk etti. Çiçek ise Altay’a “Hiç yakışmadı size” karşılığını verdi.

Bilal Erdoğan’dan tepki
CHP’liler salonu terk ederken Ak Parti sıralarından, “yuh” sesleri yükseldi. Başta Tokat Milletvekili Zeyid Aslan olmak üzere bazı milletvekilleri CHP sıralarına doğru yürüdü. Bilal Erdoğan’ın “yuh” çekenlerle birlikte eliyle CHP’lilere tepki gösterdiği gözlendi. Çiçek, gerginlik üzerine milletvekillerinden sabır ve Meclis’e yakışan tavır beklediğini ifade ederek, “Sükûnetle gündemin icrasını bekleyin” dedi.
Çiçek, daha sonra gündem hakkında bilgi verdi ve Erdoğan’ı salona davet etti. Erdoğan, Genel Kurul Salonu’nda bulunan milletvekilleri ve davetlilerce ayakta, hararetli alkışlar ve “bravo” sesleri eşliğinde karşılandı.

MHP ayakta ama sessiz
MHP Genel Başkanı Bahçeli ve MHP grubu, Erdoğan salona girerken ayağa kalktı ancak alkışlamadı. MHP’li Erkan Akçay, Atilla Kaya ve Ali Halaman da ayağa kalkmadı; yemin sırasında Halaman ve Kaya, salonu terk etti. Bahçeli, çıkışta yemine ilişkin bir değerlendirme yapmadı.
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP’li Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in ise Erdoğan’ı alkışladıkları görüldü. Gül’ün yemin ettiği 2007’de Meclis’e gelmeyen komutanlar ise Erdoğan salona girdiğinde ve sonrasında ayağa kalktı.
TBMM’de bir de ilk yaşandı. Cumhurbaşkanının mazbatası TBMM Başkanlık Divanı’nda verildi. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mazbatasını Dışişleri Konutu’nda eski TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın elinden almıştı. Çiçek, Erdoğan’ın seçildiğine dair çerçeveli mazbatayı Erdoğan’a sundu. Çiçek, “Milletimizin verdiği kararın, ülkemiz, milletimiz, devletimiz, demokrasimiz ve zat-ı alîleriniz için hayırlı, uğurlu olmasını, Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Allah yardımcınız olsun” dedi.

Tarih huzurunda yemin
Erdoğan, Anayasa’nın 103. maddesinde yer alan yemini tekrarlayarak, metindeki ilkeleri koruyacağına Türk milleti ve tarih huzurunda namusum ve şerefi üzerine yemin etti. Genel Kurul salonunda bulunan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalındı. İstiklal Marşı’nın çalınmasıyla birlikte Cumhurbaşkanlığı Forsu, TBMM özel gönderine çekildi. Çiçek, daha sonra birleşimi 1 Ekim’de toplanmak üzere kapattı.

Haberin Devamı

Frak giymedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’deki yemin töreninde frak yerine koyu renk takım elbise, beyaz gömlek, bordo kravatı tercih etti.

Ailesi töreni locadan izledi

Yemin törenini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, çocukları Esra Albayrak, Bilal ve Sümeyye Erdoğan ve torunu TBMM’de Cumhurbaşkanları için ayrılan locadan izledi.
11. Cumhurbaşkanı Gül’ün yemin töreninde eşi Hayrünnisa Gül, TBMM’ye gelmemişti. Törene Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in resmi cüppesiyle katılması bir ilk olarak tarihe geçti. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve yargı başkanları da törende hazır bulundu.
Erdoğan’ın akrabaları ve aile yakınlarının yoğun ilgisi nedeniyle TBMM’deki localarda yer sıkıntısı yaşandı.

Haberin Devamı

TÖRENDEN NOTLAR

Komutanlar oradaydı

* Tören saatinden yaklaşık 2 saat önce Ak Partili milletvekillerinin yakınları, kadın ve gençlik kolları başkanları, belediye başkanları ve il başkanları, Genel Kurul salonundaki izleyici locasında iktidar grubuna ayrılan yaklaşık 400 kişilik bölümü doldurdu.
* Emine Erdoğan’ın camgöbeği takım ve beyaz türbanı dikkati çekti.
* Erdoğan, Meclis’te Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamlarken, eşi Emine Erdoğan, güvenlik şeritlerinin dışından yürüdü.
* Törende; Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bakan yardımcıları, eski milletvekilleri, bürokratların da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli hazır bulundu.
* Erdoğan, eşi Emine Hanım ile birlikte saat 14.38’de Meclis’ten ayrılmak üzere şeref merdivenlerine geldi. Erdoğan çifti, şeref merdivenlerini önce kol kola, ardından da el ele indi.
* Önceki günkü Ak Parti Kongresi’nde Genel Başkan seçilen Ahmet Davutoğlu, yemin töreni için geldiği TBMM’de, geçmişte Erdoğan’a yapılan karşılama gibi yine bir grup milletvekili tarafından şeref merdivenlerinde karşılandı.
* 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminin ardından görevinden ayrılan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, töreni takip etti.
* Genel Kurul’dan töreni protesto edip çıkan CHP’li vekillerin bir bölümü yemini kulisteki ekranlardan takip etti.
* Ak Partili Şamil Tayyar, CHP’lilerin Genel Kurul Salonu’nu terk etmesinin ardından twitter’dan “Haydi meyhaneye, sizi ancak orası paklar” yazdı.
* Tören nedeniyle Meclis içinde ve çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı.
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Önce kapalı sonra açık

Erdoğan, saat 13.56’da eşi Emine Erdoğan ile birlikte, forsu ve bayrağı kapalı Cumhurbaşkanlığı makam aracıyla Çankaya kapısından TBMM’ye giriş yaptı. Yemin töreninin hemen ardından makam aracındaki fors açıldı.

Haberin Devamı

Beklenen karar ilanı

Recep Tayyip Erdoğan’ın, 10 Ağustos seçimleri sonucu Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı seçildiğine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin kararı, Erdoğan’ın Meclis’te Cumhurbaşkanlığı yemini ettiği ve Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı gün Resmi Gazete’de yayımlandı. Muhalefetin bütün girişimlerine rağmen düne kadar yayımlanmayan Resmi Gazete’de yer alan YSK kararının tarihinin kurulun kesin sonuçları açıkladığı 15 Ağustos olarak belirtilmesi dikkati çekti. Muhalefet vekilleri Erdoğan’ın 15 Ağustos itibarıyla vekilliğinin düştüğü iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. n ANKARA Milliyet

Korumaların
Köşk forsu

Erdoğan’ın koruma ekibi de değişmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı’na bağlı ekipler, Erdoğan’ın konutuna gelerek, Başbakanlık koruma ekiplerinden görevi devraldı. Erdoğan’ın koruma aracında sağ ön koltukta Başbakanlık Koruma Müdürü yerine Cumhurbaşkanlığı Başyaveri dün ilk kez oturdu.

101 pare top atışı

Haberin Devamı

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ant içtikten hemen sonra Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapıldı. Ege Ordu Komutanlığı’nın bulunduğu İzmir’de 57’nci Topçu Tugayı, Eskişehir’de Garnizon Komutanlığı’na bağlı topçu birlikleri, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı birlikleri de top atışı yaptı. Yarım saat süren top atışlarının dört ordu komutanlığının bulunduğu illerde yapıldığı öğrenildi. DHA/AA

YSK’ya verdiği mal beyanı Resmi Gazete’de

Muhalefet partilerinin ısrarla açıklanmasını istediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi için 1 Temmuz 2014’te Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim ettiği mal varlığı beyanı dün Resmi Gazete’de yayınlandı.
Erdoğan’ın mal beyanına göre banka hesaplarında toplam 4 milyon 404 bin 192,13 TL, 200 bin dolar, 500 bin alacak, 234 bin 80 liralık otomobil, 10 bin lira değerinde Güneysu-Dumankaya köyü 2 bin metrekare arsa bulunuyor.
Erdoğan’ın 4 milyon 404 bin 192,13 TL’lik nakdin 4 milyon 399 bin 922,13 TL’lik bölümünün Albaraka Türk’te olduğu görüldü. Erdoğan TL olarak 4 bin 270 lirası ise Ziraat Bankası (135 TL), İş Bankası (930 TL), Halk Bankası (2 bin 825 TL) ve Vakıflar Bankası’nda (380 TL). Erdoğan’ın beyanındaki 500 bin TL’lik alacak ise oğlu Ahmet Burak Erdoğan olarak belirtiliyor. 234 bin 80 liralık Audi A8 otomobilin ise Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın üzerinde olduğu görüldü.
1 milyon TL’lik artış
Erdoğan’ın 1 Temmuz itibarıyla açıkladığı malvarlığının 2011’de yaptığı son mal varlığı beyanı ile karşılaştırıldığında, 234 bin TL değerinde binek otomobil ve 1 milyon TL’lik bir artış olduğu görüldü.
ANKARA Milliyet

Erdoğan’ın 16 Haziran 2011 mal beyanı şöyle:

A- TAŞINMAZ MAL BİLGİLERİ
Güneysu-Dumankaya köyü 2.000
metrekare arsa (maliyeti 10 bin TL)
B- BANKA VE MENKUL DEĞERLER
Banka hesaplarında toplam
3.390.384 TL, 25.000 £, 199.867 $
C- ALACAKLAR
500.000 TL