Siyaset Irak’ın güvenliği bizim için hayati önemde

Irak’ın güvenliği bizim için hayati önemde

22.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Neçirvan Barzani ile görüşen Davutoğlu, insani, güvenlik, siyasi ve ekonomik alanlarda işbirliğini artırmak istediklerini söyledi

Irak’ın güvenliği bizim için hayati önemde

Başbakan Ahmet Davutoğlu çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Davutoğlu, “Irak’ın güvenliği Türkiye için hayati. Kürt bölgesinin güvenliği de Türkiye için önemlidir” dedi. Davutoğlu’nu havalimanında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani karşıladı. Davutoğlu Mesud Barzani ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

‘Dört husus önemli’
Erbil’deki Başbakanlık konutunda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Davutoğlu şunları söyledi: “Irak’ın genelinde güvenlik sorunu var. Ele aldığımız konularda dört husus önem taşıyor. Bir insani durum. DAİŞ’in saldırıları neticesinde iki milyona yakın mülteci yerinden oldu ve büyük kısmı da Irak Kürdistan Bölgesi’ne girdi. Türkiye’de de Suriye ve Irak’tan 2 milyon kardeşimiz ağırlıyoruz. İnsani yardımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz. İkinci alan güvenlik alanı. DAİŞ’in son aylardaki artan saldırıları sonrası güvenlik konusunu geniş kapsamlı ele aldık. Irak’ın güvenliği Türkiye için hayati. Kürt bölgesinin güvenliği de Türkiye için önemlidir. Üçüncüsü siyasi husus. Irak’ta yeni bir hükümet göreve başladı. Bağdat’ta olumlu bir atmosfer gördüm. Irak’ta bütün grupların siyasi yapıda hak ettiği alana kavuşması hepimizin tercihidir. Irak’ta hiçbir kesim siyasi yapıdan dışlanmamalıdır. Dördüncü alan ekonomik işbirliği alanı. Irak ile sekiz milyar dolarlık ticaretimizin dört milyar dolarını Kürt bölgesi ile yapıyoruz. 1500’den fazla Türk şirketi var. 100 binden fazla vatandaşımız burada. İşbirliğimizi güçlendireceğiz.”

Desteğe devam
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Sınır bölgemiz olduğu için Kürt bölgesinin güvenliği bizi doğrudan ilgilendirir. Vereceğimiz güvenlik desteği artarak devam edecek. Irak güvenliği Türkiye için hayatidir” dedi.
Türkiye’den yeniden peşmerge geçişi olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Davutoğlu, “Burada Ortadoğu’daki gelişmeleri kapsamlı ele aldık. Kobani’ye peşmerge geçişine izin vermemiz aramızdaki güven ilişkisinin çarpıcı bir yansımasıdır.
Ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde birlikte tedbir almaya devam edeceğiz. Enerji dosyasında herkes akılcı davranırsa herkes karlı çıkar. Anlaşma sağlanırsa en çok Türkiye bundan memnun olur” diye konuştu.
Bir gazetecinin MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ziyarete eşlik etmesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, “Sayın Hakan Fidan’ın bana eşlik etmesi doğaldır, güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da asli unsurdur” dedi.

Haberin Devamı

Irak’ın güvenliği bizim için hayati önemde

İşte o kamp

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak’ın Diyana bölgesindeki peşmerge eğitim kampını ziyaret etti. Orada yetkililerden brifing alan Başbakan Davutoğlu peşmergenin eğitimini de yerinde izledi.

Kürtçeden Kürtçeye çeviri

Toplantı sırasında bir Kürt gazetecinin Davutoğlu’na peşmergelerin eğitimi ve Kobani’ye gönderilen birliklerle ilgili sorduğu Kürtçe soruyu, tercümanın yanlışlıkla Kürtçeye çevirmesi Davutoğlu ve salondakilerin gülmesine neden oldu. Tercümanın Kürtçe çevirisi sırasında müdahale eden Davutoğlu tercümana, “Sen Türkçeye çevireceksin. Ben biraz Kürtçe anlıyorum” dedi.

AFAD kampı ziyareti

Davutoğlu’na kamp ziyaretinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Efgan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir, Planlama Bakanı Ali Sindi ile Musul Valisi Esil Nuceyfi, Irak Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, Türk Kızılayı ve AFAD yetkilileri ve diğer yetkililer eşlik etti.