07.03.2010 - 00:58 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
New York Times (ABD): Analistlerin, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na götürülmesine pek ihtimal vermediğini yazdı. Haberde, Türk analistlerin, İsrail-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerginlikler yüzünden Temsilciler Meclisi’ndeki İsrail destekçilerinin Türkiye karşıtı bir tutum takınabileceğini düşündüğü belirtildi. Gazeteye konuşan Karalamalara Karşı Birlik isimli Yahudi örgütünün direktörü Abraham H. Foxman ise bu endişelerin yersiz olduğunu, Türkiye’nin İran’a karşı yeni yaptırımlara destek vermesinin, tasarının durdurulmasında daha etkili olacağını söyledi.
Wall Street Journal (ABD): Beyaz Saray’ın tasarıyı durdurmak için harekete geçmesinin “Türkiye için bir merhem” olduğunu belirterek, “Tasarının Genel Kurul’da oylanma ihtimali düşük” diye yazdı. Gazete, Amerikan Uzay ve Havacılık Sanayii Derneği’nin de Türkiye’ye bu yıl yapılması öngörülen 11 milyar dolarlık satışın tehlikeye girmesinden korktuğu vurgulandı.
San Fransisco Chronicle (ABD): Obama yönetiminin kongre liderleriyle tasarının kongreye gelmemesi konusunda uzlaşmaya vardığını belirtti. Gazete Türkiye’nin, İran konusunda oylama yapılması beklenen BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olduğuna, Irak ve Afganistan’da ABD’yi desteklediğine, silah tüccarları için iyi bir pazar olduğuna da değindi.
Guardian (İngiltere): “Barack Obama’nın kongre’deki tasarıyı durdurma çabalarına rağmen stratejik ortaklık tehlikede” diye yazdı. Gazete, “Öfkeli Türkiye’nin” ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanmasına izin vermeyebileceğini ya da Afganistan’dan asker çekebileceğini belirtti.
Al-Quds Al-Arabi (İngiltere): İngiltere’de Arapça yayımlanan gazetenin başyazarı Abdülbari Atwan “Yahudi lobisi Kongre’de, Birinci Dünya Savaşı’nda Ermenilerin Türk kuvvetleri tarafından uğratıldığı katliamı soykırım diye etiketleyen oylamada rol oynadı” iddiasında bulundu.
Haaretz (İsrail): “Müslüman laik bir demokrasi olan Türkiye, ABD’nin Irak’tan İran’a ve Afganistan ile Ortadoğu’ya kadar çıkarları için hayati bir rol oynuyor. Türkiye Osmanlı kuvvetleri tarafından birçok Ermeninin öldürüldüğünü kabul ediyor, ancak 1.5 milyon kişinin öldüğünü ve bunun birçok Batılı tarihçi ve aynı yabancılar tarafından kullanılan soykırım olarak nitelenmesine karşı çıkıyor. Türkiye bu gibi suçlamaları milli onuruna hakaret kabul ediyor” diye yazdı.