Siyaset İsmet İnönü sevgiyle anıldı

İsmet İnönü sevgiyle anıldı

26.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İsmet İnönü sevgiyle anıldı

İsmet İnönü sevgiyle anıldı


Ankara Milliyet


       Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 26. yıldönümünde Anıtkabir'de düzenlenen resmi devlet töreniyle anılırken, uzun yıllar yaşamını sürdürdüğü Pembe Köşk'te mevlit okutuldu.
       Anıtkabir'deki törene İnönü ailesi adına Prof. Dr. Erdal İnönü, Cumhurbaşkanlığı'nı temsilen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Emekli Orgeneral Nezihi Çakar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Edip Başer, Ankara Valisi Yahya Gür ile bazı milletvekilleri katıldı.
       Resmi devlet töreni, Atatürk'ün mozolesine çelenk konulmasıyla başladı. Daha sonra, İnönü'nün kabrine Cumhurbaşkanlığı adına Orgeneral Çakar tarafından çelenk bırakıldı.Törene katılanlar, daha sonra İnönü Vakfı'nın düzenlediği
       "İnönü ve Barış" başlıklı sergiyi gezdi. Serginin gezilmesinin ardından, İnönü ailesi tarafından da İsmet İnönü'nün kabrine çelenk konularak, saygı duruşunda bulunuldu. Tören sırasında İnönü, Ünlü'ye Atatürk'ün mozolesinin girişinde bulunan "Gençliğe Hitabe"de bir yazım yanlışının bulunduğu görüşünü ileterek ilk satırdaki "istiklal" kelimesinin "istikbal" olması gerektiğini söyledi. Ünlü de Anıtkabir Komutanı ile konuşarak, bu yanlışlığın düzeltilmesini istedi. "Bu yanlışlığı ne zaman fark ettiniz?" sorusuna İnönü, "Üniversite yıllarımdan beri bu böyle. Bunu anılarımda bile yazdım" dedi.

Pebme Köşk'te mevlit

       İnönü için uzun yıllar yaşamını sürdürdüğü Pembe Köşk'te mevlit de okutuldu. Mevlide, İnönü'nün kızı Özden Toker, oğulları Erdal ve Ömer İnönü ile torunlarının yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun eşi Olcay Kıvrıkoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş'in eşi Meral Ateş, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil'in eşi Ayla Erdil, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ergin Celasin'in eşi Füsun Celasin, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk'un eşi Ayla Aspurak, Devlet Bakanı Ünlü'nün eşi Ülker Ünlü, Işın Çelebi, eski CHP milletvekili Fikri Sağlar ve eşi Serap Sağlar, eski Kızılay Genel Başkanı Yüksel Bozer, eski politikacılardan Osman Bölükbaşı ve çok sayıda davetli katıldı.