Siyaset İstanbul BM merkezi olmalı

İstanbul BM merkezi olmalı

19.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

BM’nin reforme edilmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul’un aynı zamanda bir BM merkezi olmasını teklif ettik, teklif ediyoruz” dedi

İstanbul BM merkezi olmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun da yer alacağı yeni Türkevi binasının temelini dün attı. BM’nin karşısında yapılacak olan binanın temel atma töreninde Erdoğan, BM’ye sert çıktı. BM’nin dünya barışına sağlamaya yönelik bir yapıda olmadığını belirten Erdoğan, “Ülke sayısı misliyle artarken, tehditler de, biçim de, ölçek de artık değişmiştir. Bu tehditlerle mücadele için yeni yöntemler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. BM’nin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir BM yapısı ve çalışması görmek de mümkün değildir” dedi. Erdoğan, İstanbul’un BM merkezi olmasını da önerdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’deki temaslarına dün Türkevi binasının temelini atarak başladı. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun da yer alacağı binanın temeli dualarla atıldı. Erdoğan, kendi yazdığı bir mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte temele toprak attı. Washington Sosyal ve Din Hizmetler Müşaviri Yaşar Çolak DA dua etti. Erdoğan tam BM’nin karşısındaki törende özellikle BM’ye yönelik şu mesajları verdi:
ÜLKEMİZİN VİZYONUNA YAKIŞIR BİNA: Yeni Türkevi’nin ülkemiz ve buradaki dostlarımız için hayırlara vesile olmasın Allah’tan diliyorum. Ülkemizin gelişen ve değişen dış politika anlayışı ister istemez buna uygun mekanlara olan ihtiyacımızı da arttırıyor. New York pek çok uluslararası kuruluşlara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bu şehir dünyanın önde gelen finans, ticaret, kültür, sanat ve diplomasi merkezlerinden biri. Eski Türkevi binası, yeri isabetli olmakla birlikte artık ihtiyacımızı karşılayamaz hale gelmemişti. Burası arsasını ve inşaat alanı büyütmek suretiyle ülkemizin vizyonuna yakışır bir Türkevi binası yapma kararımızı bugün fiilen hayata geçiriyoruz.

İstanbul BM merkezi olmalı


BM REFORME EDİLMELİ: BM teşkilatı tüm eksiklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği, sorunlarını ve çözüm önerilerine gündeme getirebildiği yegane küresel çatıdır.
Ancak dünya, artık BM’nin kurulduğu dönemdeki dünya değildir. 2. Dünya Savaşı artık gerilerde kaldı. O dönmedeki beş ülkenin daimi üyeliğiyle geleceğe yürümek bu adaletle bağdaşır bir durum değil. Ülke sayısı misliyle artarken, tehditler de biçim de, ölçek de artık değişmiştir. BM’nin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır. Örneğin bu yılki gündemde reform var. Ama bu reform bizim anladığımız manada bir reform değil. Aslolan BM’nin yapısı üzerindeki reformdur. Bu reform gerçekleşmediği sürece sağlıklı bir BM yapısı ve çalışması görmek de mümkün değildir.
DİPLOMASİYİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ: Bölgesel merkez olma yolunda hızla ilerleyen İstanbul’un aynı zamanda bir BM merkezi olmasını teklif ettik, teklif ediyoruz. 2023 hedeflerimiz ülkemizin demokrasi ve kalkınma standartlarını yükseltmenin yanında Türkiye’nin kendi coğrafyasına ve dünyaya yaptığı katkıları da güçlendirecektir. BM ve diğer çok taraflı örgütler nezdinde yürüttüğümüz etkin diplomasiyi güçlendirmek istiyoruz.

‘Okey, three years’

İnşa süresini kısaltmak istediğini söyleyen Erdoğan, “Arzumuz buranın 36 ayda bitirilmesi. Herhalde bunda bir sapma inşallah olmayacaktır. 36 ay sonra inşallah burada açılışını hep birlikte yapacağız” dedi. Amerikalı şirket yetkilisine “Okay, three years” (Tamam, 3 yıl) diyen Erdoğan “İnşallah 36 ay sonra da bugün temelini attığımız gibi o gün de yine hep birlikte Allah ömür verirse açılışını yaparız” ifadelerini kullandı.

‘Yakından ilgilendim’

Erdoğan “Tüm aşamalarıyla yakından ilgilendiğim bu projenin bir an önce tamamlanarak hizmete gireceğine inanıyorum. Türkevi, Amerika’da yaşayan on binlerce vatandaşımızın yanında dost ve kardeş olarak gördüğümüz tüm halklara da hizmet verecek. Hedefimiz bu binayı sadece işi olanların geldiği bir yer olmanın ötesinde sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman, ferahlatıcı bir vaha haline getirmektir. Türkevi’nin tam karşısında yer aldığı BM’ye asıl misyonunu, asıl görevini hatırlatacak bir kucaklayıcılıkla hizmet vereceğini ümit ediyorum” dedi.

IRAK BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ:

Referandum ısrarı gerilimi artırır


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Başbakanı Haydar El İbadi dün yaptığı telefon görüşmesinde Kuzey Irak’taki referandum sürecini konuştu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre dün gerçekleşen telefon görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgedeki son gelişmelere hakkında görüş teatisinde bulunuldu. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) düzenlemeyi planladığı referandumun da ele alındığı görüşmede, bu yöndeki ısrarın bölgede gerilimi artıracağına işaret edilerek, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin referandumla ilgili olarak yürütmeyi durdurma kararı almasının isabetli olduğu belirtildi. Görüşmede, başta PKK ve DEAŞ olmak üzere terörle mücadele meselesi de ele alındı.
Stoltenberg’i kabul etti
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabul, 40 dakika sürdü. l ABDULLAH KARAKUŞ New York


Temele mektup koydu

İstanbul BM merkezi olmalı


Erdoğan kendi yazdığı bir mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi. Erdoğan, mektupta şunları yazdı: “Türkiye özellikle son 15 yılda demokrasi ve ekonomide gerçekleştirdiği reformlarla tarihi başarılara imza atmıştır. Bugün temelini attığımız Türkevi ülkemizin bu başarı hikayesinin sembollerindendir. Tarihimizden ve değerlerimizden aldığımız güçle Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmanın mücadelesini veriyoruz. İstikbalimizin teminatı olarak gördüğümüz, kendilerine daha müreffeh bir ülke bırakmak için gecemizi gündüzümüze kattığımız yeni nesillerin de aynı inanç ve azimle bu kutlu yolculuğu devam ettireceklerine inanıyorum.”