Siyaset İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi

İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kıran kırana bir mücadeleye sahne olan İstanbul’da AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım, “Seçimi kazandım” açıklamasında bulundu. CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu da saat 02.20’de yaptığı açıklamada seçimi 29 bin 408 oy farkla kazandıklarını söyledi. Anadolu Ajansı’nın 02.40’ta geçtiği verilere göre ise Yıldırım 48.70, İmamoğlu 48.65 oranında oy aldı.

İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi

İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi
Seçimlerin kıyasıya geçtiği İstanbul’da önce AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, ardından rakibi Ekrem İmamoğlu, seçimi kazandığını söyledi.

Haberin Devamı

31 Mart yerel seçimi için sandıkların kapandığı saat 17.00 itibariyle başlayan seçim heyecanı İstanbul’da zirvedeydi. Heyecanın en yakın hissedildiği noktalardan biri de AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ın çalışma ofisiydi. Oyunu kullandıktan sonra Tuzla’daki evine geçen Yıldırım, ilk sonuçları da evindeyken aldı. Aynı saatlerde Yıldırım’ın Beykoz Kavacık’taki çalışma ofisine de partililer gelmeye başladı. Saatler 20.15’i gösterdiğinde Binali Yıldırım, twitter hesabından evinde ‘Teşekkür konuşması’ üzerinde çalıştığını gösteren bir fotoğraf paylaştı. Yıldırım’ın paylaştığı fotoğrafta elinde tuttuğu kağıdın üzerinde “31 Mart teşekkür konuşması” yazması dikkat çekti. Saatler 21.20’yi gösterdiğinde de Yıldırım, Kavacık’taki çalışma ofisine geldi.

Haberin Devamı

‘İyi bir istatikçiyim’

CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarını partisinin İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi’nde takip etti. Sandıkların açılmasının ardından seçim sürecini CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile il binasında takip eden İmamoğlu, sandıkların açılmasının ardından yaklaşık 3,5 saat sonra saat 20.30’da basının karşısına geçti. İmamoğlu, “Sıkı bir şekilde sistemimizde, hem de birbirini denetleyen sistemlerde süreci takip ediyoruz. Ancak yine ne yazık ki daha önceki seçimlerde yaşadığımız gibi özellikle tek kaynaklı girişten dolayı seçim yasakları başlamadan önce enteresan veriler girişler başlatıldı. Bunun bizi çok üzdüğünü ifade etmek istiyorum. Tabii 1,5 saat sonra Yüksek Seçim Kurulu tarafından uyarı yapıldı. Şaşırtıcı, keşke anında yapılsaydı” dedi. İmamoğlu, şöyle devam etti: “Şu anda CHP adayı olarak benim oyum yüzde 53.2. Yüzde 27.6 giriş üzerinden diğer rakibimizin de oy oranı yüzde 44.1. Şaşırtıcı bir yere temas etmek istiyorum. Son yarım saat içerisinde bir veri yükselişi var. Bir anda yüzde 60’tan yüzde 75,5’a varan veri artışı var İstanbul’da. Aynı zaman diliminde İstanbul’un dışındaki birçok şehirde de çok enteresandır çakılı kalmış... Ben çok iyi bir istatistikçiyim. Bu veriler güven vermiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nu ve Anadolu Ajansı’nın verilerini ve sürecini tekrar kontrol etmesini, toplumumuzu yanlış değil doğru bilgilendirme noktasında göreve çağırıyorum.”

Haberin Devamı

Aynı anda konuştular

Saat 21.00’de bir kez daha basın mensuplarının karşısına çıkan İmamoğlu, şunları söyledi: “Beni yetiştiren istatistik öğretmenlerime ve hocalarıma teşekkür ediyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim. Az önce verdiğim veri ile kıyasını yapabilirsiniz. Son verimiz yüzde 36.5 açılan sandık oranı bizim kendi veri tabanımızda. Ve yüzde 52.42 Ekrem İmamoğlu oyu. Yüzde 44.84 de rakibimizin oyu. Dolayısıyla yüzde 36.5’te gelinen nokta bu. Dediğim gibi dengeli bir şekilde devam ediyor.”

Açıklamalarına sık sık devam eden İmamoğlu, saat 23.20 sıralarında konuşurken rakibi Binali Yıldırım, “Biz kazandık” açıklamasında bulundu. İmamoğlu, bunun üzerine “Bu da bir manipülasyonun bir başka ayağıdır. Kendilerini uzun yıllardır devlet görevi yapmış devlet adamı kimliğiyle sorumluluğa davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan kazandık demesini netice olarak ayıplıyorum. Süreci beklesinler tüm sorumluları tekrar tekrar ilçe, il seçim kurulunu, Yüksek Seçim Kurulu’nu, Anadolu Ajansı yöneticilerini bütün yetkilileri sorumlulukla vazifeye davet ediyorum. Bugünün sonucu barışma toplumsal uzlaşma sürecine netice olarak bulmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yıldırım: Kazandık

Oy oranları arasındaki makas daralırken saat 23.20 sıralarında kameraların karşısına geçen Yıldırım, kendilerine ulaşan verilere göre seçimi kazandığını söyledi. “Şu saat itibariyle İstanbul’da seçim gayrıresmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor” diyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sonuca göre İstanbul’da seçimi kazandım. İstanbul’un bize verdiği yetki için teşekkür ediyorum. İstanbulluları, İstanbul’a verdiğimiz sözlerin takipçisi olmalarını istiyorum ve inşallah İstanbul’un, 15 milyonun mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayacağı bir şehir haline getireceğiz. Seçimlerimiz hayırlı uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

‘Fark kapanmaz’

Ard arda yaptığı açıklamalarına devam eden Ekrem İmamoğlu saat 02.20’de yaptığı açıklamada seçimi 29 bin 408 oy farkla kazandığını söyledi. İmamoğlu, Anadolu Ajansı’nı seçim sonuçlarını açıklamadığı gerekçesiyle sert sözlerle eleştirirken, “İstanbul’da 31 bin 186 sandık bulunuyor. Şu ana kadar 30 bin 86 sandık verisi girildi. Sayılmayan bin sandık var. Bu sandıklardaki geçerli yüzde 85 oy pastasından 24 bin 408 oy bizim partimize çıktı. Bu fark kapanmaz” diye konuştu.

'Hakkımı yedirtmem! Bu kadar net'

İmamoğlu, “Hak yemedim, yemem. Ama hakkımı da yedirtmem” ifadelerini kullandı. Defalarca basın karşısına çıkarak bilgi veren İmamoğlu, şöyle konuştu: “Yaptığımız uyarılardan sonra şu an itibariyle, tam 40 dakikadır ne yazık ki televizyonlarda veri giriş durmuş durumda. Halbuki daha önce her 3-4 dakikada yüzde 0.5 oranında veri girişi yapılıyordu. O hızla İstanbul verisini tamamlayabileceklerdi. Bu bizim manipülasyon endişemizi güçlendirdi, ben vatandaşlarımızı bilgilendirmek zorundayım. Yaptığımız istatistiki verilere göre, yüzde 90’ları aştıktan sonra işler daha da zorlaşacak... Şu an itibariyle biz ritmik bir şekilde verilerimizi giriyoruz. Farkımız şu, ıslak imzalı verileri giriyoruz. Şu an için yüzde 60’a ulaştık, neticesini aldığımız 18 bin 467 sandık sonrası aramızdaki fark, yüzde 5.25’tir.”

İmamoğlu “Bir şey daha; kutlama süreçleri ya da bir adayın diğerini kutlama ya da kendi adına konuşma yapmak süreçleriyle ilgili şunu söylemek isterim. Ben çok nitelikli ve ahlaklı bir süreç sürdürdüğümü düşünüyorum. Başladığım ilk günden bugüne şahsi hiçbir mevzuya girmeksiniz altını çiziyorum. Ne demek istediğim anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim. Bu kadar net” dedi.

‘Tarihi bir görev’

İmamoğlu, gazetecilerin karşısına tekrar geçtiği sırada şu açıklamalarda bulundu: “Toplumu İstanbul’un ve Türkiye’mizi bilgilendirme konusunda vazifemize devam ediyoruz. Her iki il başkanımda benimle beraber. Öncelikle tekrar ifade ediyorum Yüksek Seçim Kurulu’nu, İl Seçim Kurulu’nu, İlçe Seçim kurullarını, tekrar bir oya dahi sıkıntı vermemeleri adına azami göreve davet ediyorum. Bu bir tarihi görevdir, aynı zamanda tarihi de bir çağrıdır. Bütün seçim kurullarında görev alan bütün devlet memurlarına, görevli insanlara teşekkür ediyorum. Şu an itibariyle tekrar uyarı yapıyorum. Tarihi bir görevdir, tek bir oyun dahi vebali üzerinizedir. İstirham ediyorum pür dikkat gelen tutanakların en sağlıklı bir şekilde kayda girilmesini sağlamanız gerekmektedir. Biz en hassas bir şekilde on binlerce insanın görev aldığı İstanbul’da bu hassasiyetle bir nevi kontrol mekanizması gibi göreve devam ediyoruz. Bu seçim bir tarafın kazandığı bir tarafın kaybettiği bir seçim değildir. Bu bir yerel seçimdir. O şehirde yaşayan herkesin kazanma seçimidir.”

Gözler geçersiz oylarda

Yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, İstanbul, Ankara ve Iğdır’da geçersiz olarak kayıtlara giren oyların, il ve ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz üzerine yeniden incelenmesi bekleniyor.

AA muhabirinin açılan sandıklardan alınan sonuçlar doğrultusunda derlediği bilgilere göre, toplam kayıtlı 57 milyon 93 bin 410 seçmenin 43 milyon 651 bin 815’i oy kullandı. Seçime katılma oranı yüzde 83,99 olarak hesaplandı. Toplam oyların 1 milyon 395 bin 233’ü geçersiz sayıldı. Geçersiz oyların oranı yüzde 3,2 oldu. Oyların yüzde 98,8’inin sayıldığı İstanbul’da toplam kayıtlı 10 milyon 570 bin 939 seçmenden 8 milyon 731 bin 330’u oy kullandı. Buna göre İstanbul’da, 290 bin 394 oy geçersiz sayıldı. Ankara’da 79 bin 473 oy, Iğdır’da bin 524 oy geçersiz sayıldı. Adaylar arasındaki oy farkının az olduğu seçim bölgelerinde, oranı yüksek olan geçersiz oyların partilerin itirazlarıyla yeniden değerlendirilmesi bekleniyor. - ANKARA AA

‘Artık çalışma zamanı’

İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, oyunu ikamet ettiği Tuzla’da kullandı. Eşi Semiha Yıldrım ve torunları Ali ve Elif’le birlikte saat 11.30’da Emlak Konut Aydınlı Cemil Meriç Ortaokulu’na gelen Yıldırım, oyunu 1049 nolu sandıkta kullandı. Oy zarfını torunu Ali Köylübay ile birlikte sandığa atan Yıldırım, “Şimdi artık çalışma zamanı. İstanbul için hizmet üretme, proje gerçekleştirme zamanı” dedi.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçimlerin, kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin ortak geleceğimiz istanbul için hayırlara vesile olmasını rabimden niyaz ediyorum. Seçimler demokrasinin bayramıdır. 5 yıl için yöneticilerimizi seçeceğiz. 39 ilçemiz için, Tuzla için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Yıldırım, “Bu mutlu günde, bu güzel günde Semiha hanımla birlikte bizi yanlız bırakmadılar. Torunlarım bizimle geldiler. Hepsi bu kadar değil 6’dan 2 tanesi. Kurayla belirledik” dedi. Yıldırım, seçim sürecinin nasıl geçtiğinin sorulması üzerine “İyi geçti. Gayet keyifli bir kampanya yürüttük. İstanbul’u bir baştan bir başa iki kez turladık. Bütün istanbullularla bir araya geldik. Çok güzel anılarımız oldu. Çok güzel sohbetlerimiz oldu. İstanbul’u dinledik, İstanbulluları dinledik. Şimdi artık çalışma zamanı. İstanbul için hizmet üretme, proje geliştirme zamanı” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da tarihin en heyecanlı seçimi

‘Süreçten onur duydum’

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, oyunu belediye başkanlığı yaptığı Beylikdüzü’nde kullandı. Beylikdüzü Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Haldun Taner İlkokulu’na eşi Dilek İmamoğlu ve oğlu Mehmet Selim İmamoğlu ile birlikte gelen Ekrem İmamoğlu, 1382 numaralı sandığa oyunu attı. Okulda vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği İmamoğlu, “Hayırlı olsun. Şehrimiz için, İstanbulumuz için bugün bir yerel seçim ve gerçekten İstanbul için çok güzel bir netice olacağını umut ediyorum. 5 yıl boyunca hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin bütün kentlerinin güzel bir yönetimle buluşmasını, inşallah demokrasinin herkesi kucaklamasını, başta bütün bunların İstanbul’da yaşanmasını diliyorum. Bir kişinin bile burnu kanamadan sıhhatli, güvenli, huzurlu bir seçim günü yaşayalım” diye konuştu. İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tek bir olumsuz cümle kurmadan, insanlara umut vererek, şehri anlatarak ve İstanbul’u neler beklediğini yine İstanbullu’ya hissettirerek, olağanüstü keyifli bir 102 gün geçirdik. Bu süreci yaşatmaktan çok onur duyuyorum.” Dilek İmamoğlu da, “İstanbullular için çok güzel bir geleceğin başlangıcı olacak” ifadelerini kullanırken, Mehmet Selim İmamoğlu babasının kazanacağını inandığını söyledi. Okul bahçesindeki vatandaşların alkışlarıyla uğurlanan Ekrem İmamoğlu, sandık güvenliği konusunda da her şeyin hazır olduğunu kaydetti.