Siyaset İsvan’a son görev

İsvan’a son görev

05.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs’ta vefat eden CHP’li eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, Büyükşehir Belediyesi önündeki törenin ve Levent Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Yalova’ya götürülerek eşi Reha İsvan’ın yanında toprağa verildi

İsvan’a son görev

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede vefat eden eski İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan (94) dün İstanbul’daki törenlerin ardından Yalova’da toprağa verildi.
İsvan için ilk tören 1973-1977 yılları arasında başkanlığını yaptığı Saraçhane’deki İstanbul Belediyesi önünde yapıldı. Buradaki törene Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile eski başkanlar Nurettin Sözen ve Ali Müfit Gürtuna da katıldı. Aile mensuplarının da katıldığı törende konuşan İBB Başkanı Kadir Topbaş, İsvan’ın belediyecilik anlayışının sonraki dönemler için bir model teşkil ettiğini dile getirerek, “İstanbul’da birçok ilklere imza atan bir kişiydi. İstanbul’a verdiği hizmetlerden dolayı ben başkan olarak ve İstanbullular adına kendisini hayırla yad ediyorum. İnanıyorum ki unutulmazlar arasında ismi yaşayacaktır” dedi.
Sözen de İsvan’ın halkçı belediyecilik anlayışına vurgu yaparak; “1973’te başkanlığa gelirken vaatleri dürüst ve onurlu belediyecilikti. Görevde kaldığı sürece bu vaatlerinin arkasında durdu. Biz onunla övünüyoruz. Rahat uyu Sayın İsvan, hepimiz senin yaptıklarını unutmadık, unutmayacağız” dedi.
12 Eylül sonrası Davutpaşa Cezaevi’nde İsvan’la aynı koğuşta kalan eski CHP milletvekili Süleyman Çelebi de İsvan’ın 27 ay hapiste kaldığını belirterek, “Cezaevi yaşamının getirdiği sorumlulukla davrandı. Mütevazıydı, kimseden ayrıcalık beklemezdi” dedi.
Saraçhane’deki törenin ardından İsvan’ın cenazesi Levent Afet Yolal Camii’ne götürüldü. Burada taziyeleri İsvan’ın oğulları Orhan ve Osman İsvan ile kızı Nurhan İsvan kabul ederken, avluda çok sayıda eski ve yeni siyasetçi bir araya geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile son dönemde partideki tartışmaların odağında olan Deniz Baykal, Muharrem İnce ve Fikri Sağlar ile çok sayıda CHP kurmayı cenazeye katılanlar arasındaydı. Kılıçdaroğlu ile Baykal avluda selamlaşıp kısa bir süre sohbet ederken, CHP’de disipline sevk edilen Fikri Sağlar’ın arka saflarda yer alarak CHP kurmaylarıyla yan yana gelmediği görüldü. Namaz öncesi saf tutulduğu sırada Kılıçdaroğlu ve Baykal arasındaki sohbetin sürmesi dikkat çekti.
‘Örnek siyasetçiydi’
Deniz Baykal İsvan’ın dürüst belediyecilik anlayışının seçkin bir örneği olduğunu vurgulayarak, “Belediyeciliği sosyal demokrat bir duyarlılıkla topluma, kente hizmet ve hukuka saygı anlayışı içinde götürme çabasını simgeleyen bir isimdi. İnançlı, ilkelerini sonuna kadar savunan, bunun bedelini gözünü kırpmadan ödeyen örnek bir siyaset adamıydı” dedi. Eski Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın da Ahmet İsvan’ın Türkiye siyasetinde hizmetleriyle ve kişiliğiyle özel bir yerinin olduğunu söyledi.
İsvan’ın cenazesi kılınan namazın ardından Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesine götürüldü ve 2013’te vefat eden eşi Reha İsvan’ın yanında toprağa verildi.