Siyaset İtalya’daki Libya zirvesinden çekildik

İtalya’daki Libya zirvesinden çekildik

14.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin İtalya’da düzenlenen Libya Konferansı’ndan ‘tek taraflı müdahaleler’ yüzünden çekildiğini açıkladı. Oktay, ikili temaslarının ardından konferansın yapıldığı Palermo kentindeki otelde basın toplantısı düzenledi.

İtalya’daki Libya zirvesinden çekildik

“Uluslararası toplum maalesef bu sabah tek vücut olamamıştır” diyen Ortay, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Son dakikadaki emrivakisiyle bazıları İtalyan ev sahipliğini suiistimal ederek sürece tek taraflı müdahalede bulunmuştur. Kimi ülkelerin süreci kendi çıkarları doğrultusunda sakatlamaya çalışmaları devam ettiği müddetçe Libya’da istikrar sağlanamaz. Türkiye’nin yer almadığı bu tür toplantıların sürece katkı sağlaması mümkün değildir. Bu sabah bazı taraflar arasında düzenlenen gayrıresmi toplantı ve bunların Akdeniz bölgesindeki başlıca aktörler olarak sunulması bizim şiddetle karşı çıktığımız çok yanıltıcı ve zarar verici bir yaklaşımdır. Türkiye derin hayal kırıklığıyla toplantıyı terk ediyor.”

Türkiye’yi Oktay’ın temsil ettiği konferansa, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte,Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Çekya Başbakanı Andrej Babis, Malta Başbakanı Joseph Muscat, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin yanı sıra Libya’da BM destekli UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Tobruk merkezli TM Başkanı Akile Salih ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Meşri katıldı.

Haberin Devamı

Conte: Üzgünüm

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, konferansın ardından “Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı konferansı terk ettiği için üzgünüm. Kendisinin basın açıklamasını okuduğumda İtalya aleyhinde bir söylem görmedim” ifadelerini kullandı.