Siyaset İtiraz ettik, Rusya toplantıyı erteledi

İtiraz ettik, Rusya toplantıyı erteledi

06.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın düzenlemeyi planladığı, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin de katılacağı bildirilen Suriye Halkları Kongresi’nin Türkiye’nin itirazı üzerine ertelendiğini, yapılacak yeni toplantıya PYD’nin katılamayacağına açıkladı.

İtiraz ettik, Rusya toplantıyı erteledi

NTV’nin sorularını yanıtlayan Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Haberin Devamı

TOPLANTI ERTELENDİ: (Rusya’nın Suriye Halklar Kongresi’ne PYD’yi davet etmesi) Bu konuyu Sayın Putin’in Suriye Özel Temsilcisi ile biz görüştük. Astana toplantısından hemen önceydi, Biz de ‘kabul ya da ret etmiyoruz, faydası nedir, katkısı ne olabilir. Bunları bir değerlendirelim, ondan sonra hareket edelim’ dedik. Tabii o arada bir tür emrivaki ile bir anda bunun ilan edildiğini duyduk. Hemen itiraz ettik. Kremlin bizimle temas etti, bu toplantıyı ertelediklerini açıkladılar. 18’inde değil daha ileri bir tarihte bu toplantının yapılması planlanıyor. Yeni toplantıya PYD katılmayacak. Biz katılmıyoruz. Suriyeli gruplar katılacaklar ama büyük ihtimalle biz oraya gözlemci gönderebiliriz. Cumhurbaşkanı’nın da yakın zamanda Moskova ile temasları olacak. PYD, PKK’nın Suriye’deki uzantısıdır. PYD’li olmayan Kürtlerle bizim bir sorunumuz yok. Onların asıl masada olması gerekir. Araplardan, Türkmenlerden nasıl temsilciler varsa aynı şekilde PYD’li olmayan Suriye Kürtlerin de temsilcilerin orada bulunması gerekiyor.

Haberin Devamı

İRAN’LA GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ: İran, önemli bir ticaret ortağımız, güvenlik konularında beraber çalışmak durumunda olduğumuz bir ülke. PKK’nın İran uzantısı olan PJAK onlar için de büyük bir sorun. İran’la güvenlik işbirliğini arttırmamız ulusal çıkarlarımız açısından önem arz ediyor. Dolayısıyla bu trafik bundan sonra da sürecek.

"Umarız S.Arabistan’ın refahına katkı sağlar"

Kalın, Suudi Arabistan’daki son gözaltılara ilişkin olarak da şunları söyledi: Kısa vadede bu tür hadiseler hemen sıcak gündem başlığı oluşturuyor ama şimdi mesela aslında bir tür sosyal devrimin yapı taşlarını mı acaba oluşturmaya çalışıyorlar diye ben öyle okumaya çalışıyorum olup biteni. Kadınlara araba kullanma hakkı verilmesi meselesi daha önce de gündem olup hayata geçirilememiş bir konuydu mesela. 2018’de uygulamaya geçecek. Tabii dünyaya açık bir İslam anlayışı esas alınmaya çalışılıyor. Dünyadaki bütün radikal Selefi, Vehhabi hareketlerin bir şekilde Suudi Arabistan’dan beslendiği algısından rahatsızlar. Bununla ilgili birtakım adımlar atmaya çalışıyorlar. Bir tarafta tabii yeni bir Kral ve sonrasıyla ilgili birtakım siyasi düzenlemeler yapılıyor. Yani petrole bağımlı olmayan bir ekonomik model üzerinden Suudi Arabistan’ı geleceğe taşımaya çalışıyorlar. Umarız Suudi Arabistan’ın istikrarına, barışına, refahına katkı sağlayacak bir süreç yaşanır burada.

Yazarlar