Siyaset İttifak içinde ittifak formülü

İttifak içinde ittifak formülü

16.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun “İttifak içinde ittifaklar olabilir” sözleri kulislerde yankı buldu.

İttifak içinde ittifak formülü

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Altılı masa "ittifak" ve "adayı" en son konuşacak, seçim sath-ı mailine girilince bu konular masanın önüne konulacak. Altılı masanın kurmayları, resmi seçim sürecine kadar yeni seçim yasasına ilişkin çalışmaların devam edeceğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

Haberin Devamı

İKİNCİ İTTİFAK: Simülasyonları yapıyoruz. Bu çalışmalarda muhalefetin en kazançlı çıkacağı senaryo hangisiyse onun üzerinde bir çalışma ilerleyecek. Altı partinin ittifakından kaynaklı bir araya gelmek muhalefetin avantajınaysa muhtemelen öyle ilerlenecek. Ama altı siyasi parti içinde tekrar bir ikinci ittifak ama üst çatıda tek ittifak; cumhurbaşkanı adayı ortak olacak, siyasi partiler kendi aralarında listelerle ilgili iki ayrı ittifak oluşturup bir liste çalışması olacak. Bunlar çalışılıyor şu an.

SENARYOLAR ÇALIŞILIYOR: İkinci bir ittifak olursa ne olur? Mesela; üç parti ittifak oluşturdu, altılı masa içinde. Genel başkanların memleketleri ya da güçlü oldukları illerde listeler oluşturulur, hangi parti güçlüyse diğerleri o ilde liste çıkartmaz. Bu listelerin içinde onların da adayları gösterilir. Hangi parti o illerde güçlüyse onun çatısı altında bir liste oluşumu olur. Ama İstanbul'da her üç parti de ittifak içinde yer alır ama kendi listeleriyle girebilir. Her ile bağlı bir senaryo çalışılıyor. Tüm senaryolar çalışılıyor, bugünden "şudur demek" erken.

Haberin Devamı

ÇATI İTTİFAKI: İttifak içinde ikinci ittifak çıkabilir. Çatı ittifakı bu altı partinin çatı ittifakı olur bunun içinden ikinci bir ittifak çıkar. Bu ittifak yüzde 7 barajına göre olur. Yüzde 7’yi geçen üç parti bir araya gelir, iller bazında güçlü olduğu ilde her biri kendi milletvekili listesine diğerleri dahil olur. Bazı illerden üçü birden girer.

CUMHURBAŞKANI ADAYI: Cumhurbaşkanlığında tek aday olursa ne olur, her parti kendi genel başkanını aday yaparsa ne olur, bunlarla ilgili de çalışılıyor. Kriter ise seçilebilirlik.

Kılıçdaroğlu: Saygı duyacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karar TV'de yaptığı açıklamada Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun sözleriyle başlayan 'üçüncü ittifak' tartışmasına değindi. Kılıçdaroğlu, "Temel Bey'in düşüncesi ittifaktan ayrılmak değil, ittifak içinde belli bir ittifak oluşturabilir yönünde. Saygı duyacağız. Ayın 24’ünde toplanacağız. Benim şahsi görüşüm oturulup konuşulur ve liderler karar verirler" dedi.