Siyasetİttifak pazarlığı kızıştı

İttifak pazarlığı kızıştı

21.02.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baraja takılması kaçınılmaz olan küçük partiler FP, DYP ve CHP'yle görüşüyor

İttifak pazarlığı kızıştı




MİLLETVEKİLİ aday listelerinin kesinleşmesine üç gün kala partiler arasındaki ittifak görüşmeleri hızlandı. Seçimlerde baraja takılmaları kaçınılmaz olan küçük partilerin FP, DYP ve CHP'yle pazarlıkları sürüyor.
Kulislere yansıyan bilgilere göre DYP'yle Korkut Özal'ın genel başkanlığını yaptığı Demokrat Parti (DP) arasındaki ittifak görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Korkut Özal'ın yanı sıra Ahmet Özal'ın da aralarında bulunduğu 4 DP'li, DYP listelerinden seçilebilecek bir yerde milletvekili adayı gösterilecek.
DYP lideri Tansu Çiler'in "Büyük Sağ Projesi" çerçevesinde, Hasan Celal Güzel'in Yeniden Doğuş Partisi'yle (YDP) Besim Tibuk'un Liberal Demokrat Parti'sine (LDP) de birleşme önerisi ilettiği, ancak şu ana kadar bu partilerden olumlu yanıt alamadığı belirtiliyor.
YDP'nin ittifak görüşmesi yaptığı FP'yle büyük oranda anlaştığı, bu anlaşmanın bugün kesinleşeceği bildiriliyor. YDP'nin FP'ye, Büyük Birlik Partisi'nin de (BBP) ittifak kapsamına alınması için öneri götürdüğü, bu çerçevede FP'yle BBP arasında köprü kurulduğu belirtiliyor.
MHP'nin ittifak önerisini reddetmesi sonrası Çiller'in kurmaylarından BBP'yle temas kurmalarını istediği, parti olarak barajı aşarak parlamantoya girme şansları olmayan BBP'lilerin FP olmazsa DYP listelerinden Meclis'e taşınmalarının süpriz olmayacağı bildiriliyor.
Radikal sağ söylemi kullanan YDP, BBP gibi partilerin, FP ve DYP'yle ittifak arayışlarında Nakşibendiler, Süleymancılar , Menzilciler gibi İslami cemaatlerin, ANAP'tan desteklerini çekerek bu iki partiyi, gösterecekleri adaylara göre destekleme kararı almalarının etkisi olduğu belirtiliyor.
Öte yandan Barış Partisi'nden (BP) gelen istek doğrultusunda bu partiyle CHP arasında süren görüşmelerin Ali Haydar Veziroğlu'nun 20 milletvekilliği konusunda ısrar etmesi sonucu kesildiği öğrenildi. Ancak iki parti arasında her an uzlaşma sağlanabileceği de kulislere yansıyan bilgiler arasında.
Temasların yeniden başlayacağını belirten BP yetkililileri, "Bizim 20 kontenjan önerimize karşılık CHP 8 milletvekilliği önermişti. APO'nun Türkiye'ye getirilmesi sonrası DSP'nin yaptığı prim, CHP'yi iyice barajı aşamama tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Onun için onlar bize ayıracakları kontenjanı 10'a çıkarırlarsa uzlaşma sağlanır" görüşünü savunuyorlar.