Siyaset İttifak ve ‘artık oy’ hesabı MHP’ye yaradı

İttifak ve ‘artık oy’ hesabı MHP’ye yaradı

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

24 Haziran seçimlerinde 36 ilde oy kaybeden ancak 45 ilde oy artıran MHP 49 vekillik kazandı. MHP’nin yüzde 11.1 oy oranıyla 49 vekilliğe ulaşmasında ittifak ve hesaplamada kullanılan “D’Hondt” sistemi etkili oldu...

İttifak ve ‘artık oy’ hesabı MHP’ye yaradı

MHP, 24 Haziran seçiminden “kilit” parti çıkarken, Cumhur İttifakı ve milletvekili hesaplamasında kullanılan, “D’Hondt” sistemi vekil sayısının beklenenden yüksek olmasını sağladı. 1 Kasım 2015’te 11.9 oy oranı ile 40 vekil çıkaran MHP, 24 Haziran’da 11.1 oy oranı ile 49 vekile ulaştı. Eskişehir, Düzce başta olmak üzere birçok ilde ittifak ve ‘artık oy’lar MHP’ye 10’un üzerinde vekil kazandırdı. Buna karşılık, mevcut oy oranıyla, vekil sayısı 600 olduğunda ittifak olmasa da hem Ak Parti hem de MHP’nin daha yüksek vekil çıkarabileceği de anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Ancak bu durumun da Cumhurbaşkanlığı seçimine olumsuz yansıyabileceği yorumları yapılıyor.

MHP, bu seçimde 36 ilde oy kaybederken, 45 ilde oy artırdı. Amasya, Aydın, Çanakkale, Mersin, Manisa, Muğla, Uşak, Adana illerinde ciddi oranda kan kaybeden MHP, Yozgat başta olmak üzere Düzce, Iğdır, Konya, Kütahya, Malatya, Ordu, Sivas gibi illerdeki oy artışıyla yüzü güldü.

İttifak ve ‘artık oy’ hesabı MHP’ye yaradı

Düzce tarihinde ilk

1 Kasım’da milletvekili çıkaramadığı ve itirazlar üzerine oyların yeniden sayıldığı Düzce, Eskişehir, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Ordu, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Yozgat ve Aksaray’da birer milletvekili kazandı. Şanlıurfa, Malatya ve Sivas’ta 1999’dan beri ilk kez, Düzce’de ise tarihinde ilk kez milletvekili çıkarmayı başardı.

Haberin Devamı

31 yeni isim vekil oldu

MHP’de 31 yeni isim milletvekili oldu. Mersin’den milletvekili seçilen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz ile Kayseri’den seçilen İsmail Özdemir, MHP’nin en genç milletvekili unvanını kazandı.

MHP, 11,1 oy oranı ile 49 vekil çıkarmasında ittifak ve milletvekili hesaplamasından kullanılan, “D’Hondt” sistemi etkili oldu. ‘Artık oy’ların MHP’ye 10’un üzerinde vekil kazandığı hesaplandı. Düzce ve Eskişehir başta olmak üzere İstanbul, İzmir, Şanlıurfa’da artık oylar nedeniyle MHP vekil çıkarmış oldu. MHP yönetimi ittifaktan gelen milletvekili sayısının bir iki ille sınırlı olduğunu savunurken, Trabzon, Nevşehir, Kastamonu gibi illerde Millet İttifakı nedeniyle MHP’nin milletvekili kaybettiğini öne sürdüler.

Üç ilde sonuca itiraz

MHP, üç ilde seçim sonuçlarına itiraz etti. Aydın’da 284 oy farkıyla vekilliği kaçıran MHP, bu ilde hukukçularının girişimiyle oyların yeniden sayılmasını istedi. Ak Parti’ye yurt dışından gelen oylar nedeniyle Aydın’daki MHP sandalyesinin ittifak ortağına geçtiği görüldü. Elazığ ve Hatay illerinde ise MHP’nin elindeki milletvekilleri Ak Parti’nin itirazları nedeniyle bu partiye kayabilir. Ankara’dan iki ile özel hukukçu ekibi gönderen MHP, itirazları yakından takip ederek sandalye kaybı yaşamak istemiyor. Trabzon ve Niğde’de ise az farkla milletvekili çıkarma fırsatı kaçırıldı.

Haberin Devamı

49 sandalye değişmez

İtirazlar doğrultusunda MHP’nin Mersin ve İstanbul’da vekillik kazanması, ancak Hatay ve Elazığ’da sandalyelerini de kaybetmesi bekleniyor. Bu durumda vekil sayısı 49 olan MHP’de sandalye sayısında değişiklik yaşanmayacağı dile getiriliyor.

Gelen-giden hesabı

MHP, yüzde 11 oranıyla parti oyunu koruduğunu düşünüyor. 7 Haziran’da yüzde 16,5 olan MHP oyundan Ak Parti’ye giden bölümünün geri döndüğü, ancak İYİ Parti’ye kayış nedeniyle de gelen oylara rağmen oy oranında bir sekme yaşanmayarak istikrarın sürdürüldüğü hesaplanıyor.

İstanbul ve Mersin’de sayı artabilir

MHP İstanbul 1. Bölge’deki iki vekil sayısını üçe çıkarma için yoğun çaba harcıyor. Bin 288 oy farkı ile MHP, İYİ Parti’nin elindeki milletvekilliğini alabiliyor. Ancak CHP’de vekilliğin kendilerine gelmesi gerektiğini savunuyor. Mersin’de de 4 bin 422 oy farkı ile MHP, CHP’nin elindeki vekilliği kazanıyor. Ancak bu konudaki tartışmalar da devam ediyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu’da oyları katladı

MHP, özellikle Güneydoğu’daki illerde oylarını yüzde 300’e varan artışlar kaydetti. Doğu Anadolu illerinde de benzer sonuçlar elde etti. Adıyaman’da yüzde 2,96’dan yüzde 9,18’e, Ağrı’da yüzde 1,53’ten yüzde 2,54’e, Bingöl’de yüzde 1,76’dan yüzde 5,81’e, Diyarbakır’da yüzde 0,53’ten 1,20’ye, Hakkâri’de 1,44’ten 3,56’ya, Mardin 0,78’den, 2,46’ya, Siirt’te 1,5’ten 3,38’e, Tunceli’de 2,44’ten 5,66’ya ulaştı. Güneydoğu’daki bu oy artışı devlet kurumlarında çalışanların MHP’ye yöneldiği değerlendirmesinin yanısıra, ittifakın etkisinin de gözardı edilmemesi yorumu yapıldı. MHP Genel Merkezi ise, “Kürtlerin MHP’ye oy vermeyeceği iddiası bu rakamlarla çökmüş oluyor” ifadelerini kullanıyor.

MHP’den anket şirketlerine ilanlı cevap

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 24 Haziran seçimleri öncesinde partisinin baraj altında yüzde 4 ve yüzde 7 bandında gösteren anket kuruluşlarına ile ağır eleştirilerde bulunan yorumculara, “ilanlı” cevap verdi. İlanda, “Sayısız iftiranıza teşekkür ederim” ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgilere göre, seçimde aldığı oy oranıyla sürpriz yapan MHP, anket şirketlerine de, “ilanlı sürpriz” hazırladı. MHP’nin bu çıkışı Türk siyasi tarihinde bir ilk olacak. Bahçeli’nin talimatı üzerine bugün gazetelerde yayımlanacak ilanlarda MHP’yi yüzde 4 veya yüzde 7 oy oranı bandında gösteren kamuoyu araştırma şirketlerinin isimleri tek tek sıralanacak.

Yasal düzenleme geliyor

MHP’nin TBMM’deki ilk işi ise kamuoyu araştırma şirketlerine yönelik yasal düzenleme olacak. Bu konuyla bizzat ilgilenen Bahçeli’nin yasal düzenleme ile, “bu şirketlerin nasıl kurulduğu, gelirleri, giderleri ve ödedikleri vergilere kadar her türlü maddi işlemlerinin” kurala bağlanmasını istediği öğrenildi.