Siyaset İYİ Parti, sandıkta Akşener’i geçti

İYİ Parti, sandıkta Akşener’i geçti

25.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Resmi olmayan sonuçlara göre 44 milletvekili çıkaran İYİ Parti, 10.1 oy oranıyla, cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener’i 2.5 puan geçti. Partisinin altında oy alan Akşener, sonuçların ardından sessiz kaldı.

İYİ Parti, sandıkta Akşener’i geçti

İYİ Parti, vekil çıkarma hakkını kazandığı ilk genel seçim sınavında yüzde 10 barajını da aştı, ancak anketlerdeki oranın altında kaldı. MHP’den kopanlar ile eski merkez sağ çizgide siyaset yapan isimlerin kurduğu İYİ Parti, MHP’nin yanı sıra Ak Parti ile kısmen CHP seçmeninden oy alarak 44 milletvekili çıkardı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 7.4 dolayında oy oranıyla partisinin aldığı yüzde 10.1 oranındaki oyun gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

MHP milletvekili olarak iki dönem TBMM Başkanvekilliği yapan Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti, ilk seçim sınavını Millet İttifakı çatısı altında dünkü seçimde verdi. Kesin olmayan sonuçlara göre, İYİ Parti, yüzde 10 olan ülke barajını kıl payı aşarak yüzde 10.1 oranında oy aldı. Saat 04.00 itibarıyla 44 milletvekili çıkaran İYİ Parti, eğer barajın altında kalsaydı da ittifak nedeniyle parlamentoda temsil edilecekti. İYİ Parti, kesin olmayan sonuçlara göre en yüksek oyu, yüzde 20.02 ile Burdur’da aldı. Isparta’da aldığı yüzde 18.8’lik oyda ise merhum 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in özel doktoru Aylin Cesur’un milletvekilli adaylığı faktörlerden birini oluşturdu. İYİ Parti’nin yüzde 10’un üzerinde oy aldığı iller içinde Giresun, İzmir, Kırıkkale, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Adana, Osmaniye, Denizli ve Edirne gibi şehirler yer aldı.

Haberin Devamı

MHP 1 Haziran 2015 seçiminde yüzde 16.3, 1 Kasım 2015 seçiminde ise yüzde 11.9 dolayında oy almıştı. Seçim tablosu itibariyle bakıldığında İYİ Parti’nin MHP’den 1 Kasım’da kopan oylar ile Ak Parti seçmeninden de oy aldığı değerlendirmeleri yapıldı. İYİ Parti’nin 2002 seçimlerinden itibaren kısmen CHP ile diğer partilere giden DYP oylarının bir bölümünü de aldığı yorumları yapıldı.

İYİ Parti, sandıkta Akşener’i geçti

Anket oranlarının altında kalan İYİ Parti’de sessizlik hakimdi.

Büyük kentlerde kayıp

Cumhurbaşkanlığı adayı olduğu için milletvekili seçimine katılmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekili olamadı. Akşener, Cumhurbaşkanlığı seçiminde dün akşamki sonuçlara göre yüzde 7.4 dolayında oy oranı ile partisinin aldığı oy oranının yaklaşık yüzde 2.5’in üzerindeki bir oranda gerisinde kaldı. Akşener; İstanbul’da yüzde 4.7, İzmir’de yüzde 6.3 ve Ankara’da yüzde 9 oranında oy aldı. Akşener, en yüksek oyu yüzde 15.7 ile Burdur’dan aldı.

Akşener, seçim sonuçlarını partisinin genel merkezinde izledi. İYİ Parti’nin önünde dün akşam cılız bir kalabalığın toplandığı ve bir hayal kırıklığı atmosferinin oluştuğu gözlendi.

Türkşen ve Aslan seçilemedi

İYİ Parti’den aday olan eski SAT Komandosu Kurmay Albay Ali Türkşen ile gazinocular kralı Fahrettin Aslan’ın oğlu oyuncu Mehmet Aslan da seçilemeyenler arasında yer aldı.